Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Γαλλικές εκλογές: Με το «βλέμμα» στα ποσοστά που θα πάρει η Μ.Λεπέν Βερολίνο και Βρυξέλλες



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Αύριο θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των κρίσιμων γαλλικών προεδρικών εκλογών το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει πολλά όπου ο Μ.Μακρόν, ο υποτίθεται ανεξάρτητος υποψήφιος και εκπρόσωπος των θέσεων της Νέας Τάξης Πραγμάτων, εμφανίζεται ως «φαβορί» για να τις κερδίσει στον δεύτερο γύρο έναντί της βασικής του αντιπάλου και «αουτσάιντερ» προέδρου του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.
 
Οι γαλλικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους αναμετρήσεων. Εάν κάποιος ξεπεράσει το 50% αυτή την Κυριακή, γίνεται πρόεδρος αλλά με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο. 
 
Έτσι, οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου θα συγκρουστούν εκ νέου στις 7 Μαΐου.
 
Αύριο Κυριακή λοιπόν οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα) και στις 20:00 για τα μεγάλα αστικά κέντρα. 
 
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 21:00, δεδομένης της καθυστέρησης που είναι λογικό να υπάρξει.
 
Η τελευταία δημοσκόπηση της 21ης Απριλίου της Ipsos δίνει προβάδισμα στον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό 24%, μία μονάδα παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. 
 
Ακολουθεί η εκπρόσωπος της γαλλικής Δεξιάς Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 22%, υποχωρώντας μισή μονάδα ενώ οριακή υποχώρηση στην εκλογική του επιρροή παρουσιάζει και ο πρώην πρωθυπουργός και έτερος εκπρόσωπος της γαλλικής Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, που φαίνεται να εξασφαλίζει 19%, ισοψηφώντας όμως με τον εκπρόσωπο της γαλλικής Αριστεράς Ζ.Λ.Μελανσόν που σταθεροποιείται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και τον οποίο επέλεξε να στηρίξει πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Βάση λοιπόν των Δημοσκοπήσεων οι δύο που θα περάσουν στον επόμενο γύρο, θεωρείται σφόδρα πιθανό, ότι θα είναι η Μ.Λεπέν και ο Μ.Μακρόν. Οι δημοσκοπήσεις πάλι προβλέπουν μια ευρεία νίκη στον β' γύρο του Μ.Μακρόν με ποσοστά που αγγίζουν το 60%.
 
Το αν οι δημοσκοπήσεις αναποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι ένα ζήτημα. Σε ΗΠΑ και Βρετανία αποδείχθηκε πως ΔΕΝ ανταποκρίνονται καθώς περισσότερο δημιουργούνται για να ικανοποιήσουν επιθυμίες παρά πραγματικότητες.
 
Λεπέν και Φιγιόν έχουν πιο συμπαγές εκλογικό σώμα υπέρ τους, ωστόσο Μελανσόν και Μακρόν σε έναν δεύτερο γύρο θα προσελκύσουν ψηφοφόρους που δεν θα θελήσουν να δουν την Μ.Λεπέν πρόεδρο.
 
Ακόμα και αν τελικώς η Μ.Λεπέν χάσει τις εκλογές στοξν β' γύρο σημασία θα έχει με τι ποσοστό θα χάσει. Θα είναι πάνω από 40% ή κάτω από 40% το ποσοστό που θα έχει λάβει;
 
Αν είναι πάνω από 40% τότε θα είναιν και αυτό μια πολύ σημαντική νίκη.
 
Οι γαλλικές εκλογές έχουν και μια ακόμα πρωτοτυπία. Δύο εκ των υποψηφίων ζητούν την αποχώρηση της Γαλλίας από το ευρώ
 
"Καθώς δύο υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας έχουν εκφράσει ευθαρσώς την επιθυμία τους να εξετάσουν το σενάριο του Frexit (την έξοδο της χώρας από την ΕΕ) σε περίπτωση που εκλεγούν, αποδεικνύει πως οι γαλλικές προεδρικές εκλογές ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Γαλλίας", ανέφερε προ ημερών ο Vincent Juvyns, global market strategist της JP Morgan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...