|
Ασήκωτο το κλίμα για τον Δημήτρη Χριστόφια |
|
Συντριπτική η αποδοχή του πορίσματος Πολυβίου και μεγάλη η απαίτηση (6 στους 10) για παραίτηση του Προέδρου |
|
|
|
Αγγίζει τους πάντες η πολιτική κρίση – «Κανένας» για Πρόεδρος – Τρίτο κόμμα η αποχή |
|
Η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κύπρος μετά την έκρηξη στο Μαρί, αντικατοπτρίζεται στα πρωτοφανή ευρήματα του έκτακτου βαρομέτρου της Symmetron Market Research που διενεργήθηκε μετά την έκδοση του πορίσματος Πόλυ Πολυβίου για λογαριασμό της «Κ».
Η κοινή γνώμη τοποθετείται με σαφήνεια και ένταση στην ορθότητα του πορίσματος και την ευθύνη του Προέδρου. Κρίνει με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο την αμφισβήτηση που δέχεται το πόρισμα και απαιτεί από τον Πρόεδρο να το αποδεχθεί – τάσεις που παρατηρούνται και σε σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες ζητούν την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια, απορρίπτουν τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του και τον περιβάλλουν με ιδιαίτερη δυσπιστία στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων.
Η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος κτυπάει κόκκινο με εμφανείς τάσεις διάστασης των πολιτών από το πολιτικό σύστημα. Η κοινή γνώμη δείχνει σήμερα να αισθάνεται ότι δεν έχει επιλογές, τόσο όταν τοποθετείται για την κομματική ψήφο, όσο και όταν εκφράζει την επιθυμία της για το ποιος θέλει να είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Το βεβαρημένο πολιτικό περιβάλλον επικυρώνεται από τους έντονα δραματικούς βαθμούς ικανοποίησης και αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας. Απόρριψη Χριστόφια από το 71%Τρεις μήνες μετά την έκρηξη στο Μαρί, το 87% της κοινής γνώμης θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό το γεγονός και τις επιπτώσεις του (πολύ σημαντικό το 66%). Λίγο ή καθόλου σημαντικό θεωρείται το γεγονός από το 12%, ποσοστό που προέρχεται κυρίως από το 30% των νέων ηλικίας 18-24 ετών.
Επτά στους δέκα πολίτες (71%) απορρίπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ τον εγκρίνει μόλις το 25%. Πιο αναλυτικά, τον Πρόεδρο απορρίπτει το 95% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 81% του ΔΗΚΟ, το 91% της ΕΔΕΚ, το σύνολο του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων, αλλά και το 25% των ΑΚΕΛικών. Την προεδρία Χριστόφια εγκρίνουν το 72% του ΑΚΕΛ και το 14% του ΔΗΚΟ.
73% η ευθύνη στον ΠρόεδροΤο 74% των πολιτών δίνει τα εύσημα στον κ. Πολυβίου για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ως μονομελής επιτροπή διερεύνησης των ευθυνών, σε αντίθεση με το 22% που δεν συμφωνεί με την πιο πάνω τοποθέτηση.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι, με βάση τη σφυγμομέτρηση, το 73% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι δίκαια καταλογίστηκε στον Πρόεδρο η κύρια ευθύνη για την τραγωδία. Ένα συντριπτικό ποσοστό που αποτελείται από το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ (94%), αλλά και από το 24% των ψηφοφόρων του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος. Αδίκως επιρρίφθηκε στον Πρόεδρο η ευθύνη, πιστεύει το 23% των πολιτών (74% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και 9% του ΔΗΚΟ).
Το επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς περί ευχέρειας αμφισβήτησης και μη αποδοχής του πορίσματος βρίσκει απήχηση στο 28% των πολιτών (71% του ΑΚΕΛ, 17% του ΔΗΚΟ) και απορρίπτεται από το 70%.
Ανάληψη ευθύνης ζητούν οι ΑΚΕΛικοίΑπαντώντας στο μεγάλο ερώτημα των ημερών για το τι θα έπρεπε να κάνει ο Πρόεδρος μετά την έκδοση του πορίσματος, το 60% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι έπρεπε να παραιτηθεί (12% του ΑΚΕΛ, 86% του ΔΗΣΥ, 77% του ΔΗΚΟ, 67% της ΕΔΕΚ και 71% των Οικολόγων). Από την άλλη, το ποσοστό του 37% που θεωρεί ότι ο κ. Χριστόφιας πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη θητεία του θέλει στη μεγάλη πλειοψηφία του από τον Πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες που του καταλογίζονται. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσεται και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.
Πιο αναλυτικά, το 36% ζητά παραίτηση και προκήρυξη εκλογών για το υπόλοιπο της θητείας (54% του ΔΗΣΥ, 33% του ΔΗΚΟ, 38% της ΕΔΕΚ και 80% του ΕΥΡΩΚΟ). Το 24% θεωρεί ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής για τους 15 μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, ποσοστό που αποτελείται από το 32% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 44% του ΔΗΚΟ, το 29% της ΕΔΕΚ, το 18% του ΕΥΡΩΚΟ και το 44% των Οικολόγων.
Την άποψη ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες που του καταλογίζονται και να συνεχίσει κανονικά τη θητεία του υποστηρίζει το 27% των πολιτών, μεταξύ των οποίων το 53% του ΑΚΕΛ, το 11% του ΔΗΣΥ, το 18% του ΔΗΚΟ και το 26% της ΕΔΕΚ.
Την επιλογή του Προέδρου να μην αποδεχθεί το πόρισμα και να συνεχίσει τη θητεία του, συμμερίζεται μόνο το 10% των πολιτών, ποσοστό που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από το 1/3 των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.
Μικρή ανάσα μόνο από το αέριοΕπιχειρώντας να ακτινογραφήσουμε το κλίμα στο οποίο η κυβέρνηση Χριστόφια καλείται να πορευθεί, ρωτήσαμε τους πολίτες κατά πόσον εμπιστεύονται τον Πρόεδρο στα τέσσερα μεγάλα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κράτος.
Στο Κυπριακό, τον Πρόεδρο εμπιστεύεται μόλις το 26% (81% του ΑΚΕΛ, 4% του ΔΗΣΥ και 9% του ΔΗΚΟ), ενώ τον αντιμετωπίζει με δυσπιστία το 73% (18% του ΑΚΕΛ, 93% του ΔΗΣΥ, 88% του ΔΗΚΟ, 96% της ΕΔΕΚ).
Στη διαχείριση της οικονομίας, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, εφόσον τον κ. Χριστόφια εμπιστεύεται μόλις το 23% (72% του ΑΚΕΛ και 15% του ΔΗΚΟ). Το 78% δεν έχει εμπιστοσύνη στον οικονομική διαχείριση του Προέδρου, ποσοστό που αποτελείται από το 27% του ΑΚΕΛ και το 92% των ψηφοφόρων όλων των υπολοίπων κομμάτων.
Κάπως καλύτερα για τον Πρόεδρο είναι τα πράγματα σε σχέση με το φυσικό αέριο, παρ’ όλο που και εδώ η πλειοψηφία (59%) τον αντιμετωπίζει με δυσπιστία. Τον κ. Χριστόφια εμπιστεύεται στο θέμα των υδρογονανθράκων το 37% της κοινής γνώμης (85% του ΑΚΕΛ, 14% του ΔΗΣΥ, 30% του ΔΗΚΟ και 11% της ΕΔΕΚ).
Στο κατά πόσον υπάρχει εμπιστοσύνη στον χειρισμό της προεδρίας της Ε.Ε. από τον κ. Χριστόφια, αρνητικά απαντά το 66% και θετικά το 29%.
Τα κόμματα και το ΜαρίΖητήσαμε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να κρίνουν το πώς χειρίστηκαν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα την τραγωδία, με ισοζυγισμένα τα αποτελέσματα.
Για τον ΔΗΣΥ, το 36% θεωρεί ότι ήταν σωστός και υπεύθυνος (άποψη που συμμερίζεται το 66% των Συναγερμικών), το 22% θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι πιο έντονος (21% του ΔΗΣΥ) και το 35% πιστεύει ότι ήταν σκληρός και υπερβολικός (9% του ΔΗΣΥ).
Το 33% θεωρεί σωστό και υπεύθυνο τον χειρισμό του ΔΗΚΟ (42% του ΔΗΚΟ), το 28% πιστεύει ότι θα έπρεπε το κόμμα να είναι πιο έντονο, άποψη με την οποία ταυτίζεται το 40% των ΔΗΚΟϊκών, και το 28% θεωρεί ότι το ΔΗΚΟ ήταν σκληρό και υπερβολικό. Αντίστοιχα ποσοστά παρατηρούνται και στα άλλα κόμματα.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το πολιτικό σύστημαΗ ψυχολογία των πολιτών και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον έχουν προσλάβει δραματικές διαστάσεις, εφόσον 9 στους 10 συμπολίτες μας είναι απογοητευμένοι από την πορεία της Κύπρου σήμερα, ενώ μόλις το 14% αισιοδοξεί σε καλύτερες μέρες τους επόμενους 12 μήνες.
Στο κόκκινο είναι και η κρίση του πολιτικού συστήματος, την ώρα που το 83% των πολιτών δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα. Η τεράστια αμφισβήτηση είναι οριζόντια και συντριπτική σε όλα τα κόμματα και τις κοινωνικές ομάδες. Το πολύ μικρό ποσοστό των συμπολιτών μας (13%) που διατηρούν εμπιστοσύνη, προέρχεται σε πολιτικό επίπεδο αποκλειστικά από ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ (39%) και του ΔΗΚΟ (11%), ενώ σε κοινωνικό επίπεδο κυρίως από τις ομάδες με πρωτοβάθμιο επίπεδο μόρφωσης και τις μεγαλύτερες ηλικιακά.
Υποχωρεί το ΑΚΕΛ, χωρίς όμως κέρδη για τα άλλα κόμματαΗ αμφισβήτηση των πολιτών αντικατοπτρίζεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου το ΑΚΕΛ φαίνεται μεν να υποχωρεί, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνονται να αποκτούν μέχρι σήμερα εκλογικά κέρδη. Αντιθέτως, έχουν απώλειες προς την αποχή και τους αναποφάσιστους. Η αποχή μάλιστα παρουσιάζεται στο 14,6%, πίσω από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Έτσι ο ΔΗΣΥ λαμβάνει στην έρευνα 21,8%, έχοντας 69% συσπείρωση και εισροές από το ΑΚΕΛ (2,4%), το ΔΗΚΟ (5,6%), την ΕΔΕΚ (9,3%) και το ΕΥΡΩΚΟ (13,1%). Το 16% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ τον περασμένο Μάιο δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, ενώ το 8,5% θα απείχε.
Στο ΑΚΕΛ, με ποσοστό μόλις 18,1%, η συσπείρωση αγγίζει το 70% αλλά δεν υπάρχουν εισροές, πέρα από το 4,5% του ΔΗΚΟ. Από την άλλη, το 15,6% των ψηφοφόρων του θα απείχε, ενώ το 9% δηλώνει αναποφάσιστο.
Το ΔΗΚΟ καταγράφει ποσοστό 9,3% με 58% συσπείρωση, 15% αναποφάσιστους και 11% προς την αποχή. Η ΕΔΕΚ παρουσιάζεται στο 6,1% με 67% συσπείρωση, 7,5% απώλεια σε αναποφάσιστους και άλλη τόση στην αποχή. Το ΕΥΡΩΚΟ είναι στο 3,1% με 55% συσπείρωση, οι Οικολόγοι στο 2,6% με 40% συσπείρωση και το ΕΛΑΜ καταγράφει 1%.
Επιχειρώντας εκτίμηση εκλογικής επιρροής των κομμάτων με αναγωγή, τα ποσοστά των κομμάτων είναι 35% ο ΔΗΣΥ, 29,1% το ΑΚΕΛ, 14,9% το ΔΗΚΟ, 9,8% η ΕΔΕΚ, 4,3% οι Οικολόγοι και 1,5% το ΕΛΑΜ.
Κανείς πολιτικός για ΠρόεδροςΤο γεγονός ότι καμία πολιτική προσωπικότητα δεν φαίνεται να εμπνέει σήμερα την εμπιστοσύνη των πολιτών, διαπιστώνεται από τις αυθόρμητες –χωρίς παράθεση ονομάτων– απαντήσεις στο ερώτημα ποιον θα θέλατε να εκλεγεί Πρόεδρος αν είχαμε προεδρικές εκλογές την επόμενη Κυριακή.
Το 34% των πολιτών δηλώνει ότι δεν θα ήθελε κανέναν από τους πολιτικούς να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας, επικυρώνοντας το κλίμα δυσπιστίας. Απ’ εκεί και πέρα, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 13% (43% του ΔΗΣΥ), ο Δημήτρης Χριστόφιας ακολουθεί με διαφορά μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας (46% του ΑΚΕΛ) και λίγο πιο πίσω στο 9% ο Ιωάννης Κασουλίδης.
Αξιοσημείωτη είναι η είσοδος του Νικόλα Παπαδόπουλου στη συγκεκριμένη κατηγορία με σημαντικό ποσοστό (7%), τον οποίο ακολουθεί ο Γιαννάκης Ομήρου με 5%. Ο Πόλυς Πολυβίου πρωτοεμφανίζεται επίσης ως η επιθυμία του 4% των πολιτών, με τον Μάριο Καρογιάν να είναι πιο πίσω με 3%, τον Νίκο Κατσουρίδη να ακολουθεί με 3% και τον Αβέρωφ Νεοφύτου με 2%. Θα πρέπει να σημειωθεί και η παντελής απουσία του Μάρκου Κυπριανού για πρώτη φορά από τις επιλογές των ερωτηθέντων, γεγονός που προφανώς οφείλεται στην τραγωδία στο Μαρί.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣΑνάθεση: Καθημερινή Κυπριακή Πολιτική & Οικονομική Εφημερίδα ΛΤΔ
Γραφείο: Symmetron Market Research, μέλος του ESOMAR και ΣΕΔΕΑΚ
Ημερομηνία διεξαγωγής: 4-6/10/2011
Κάλυψη: Παγκύπρια – αστικές και αγροτικές περιοχές
Δείγμα: 800 άτομα, άνδρες και γυναίκες, 18 χρόνων και άνω
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Στατιστικά στοιχεία: 95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,1
Στάθμιση: Κατά φύλο και ηλικία
www.kathimerini.com.cy |
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου