Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Για νέο ρεκόρ οδεύει το Λαϊκό Κόμμα στην Ελβετία( ΒΙΝΤΕΟ)


Με προεκλογικό σύμβολο τα μαύρα πόδια που καταπατούν τη σημαία της Ελβετίας, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (SVP) συνεχίζει την απρόσκοπτη πορεία του στην κορυφή και όλα δείχνουν ότι θα κάνει και νέο ρεκόρ δημοτικότητας στις βουλευτικές εκλογές αυτής της Κυριακής. «Το Λαϊκό Κόμμα έχει μόνον ένα προεκλογικό θέμα αυτή την εποχή: Είναι εναντίον όλων όσα είναι ξένα και είναι ένα `σύνθημα' που έχει αποδειχθεί πετυχημένο τα τελευταία 20 χρόνια», σχολιάζει ο Γκέοργκ Λουτζ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης. Κάπως έτσι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή τα περίπου 5 εκατομμύρια των Ελβετών: Με την ξενοφοβία σε πρώτο πλάνο και σε δεύτερο πλάνο τον έντονο ευρωσκεπτικισμό: «Εχουμε τεράστιο πλεονέκτημα που δεν είμαστε ούτε στη ζώνη του ευρώ, ούτε στην Ε.Ε.», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δισεκατομμυριούχος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Κρίστοφερ Μπλόχερ. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Μπλόχερ, που στις εκλογές του 2007 έκανε κεντρική εκστρατεία του την απαγόρευση των μιναρέδων, εξασφαλίζει το 29,3% των ψήφων, καταγράφοντας μικρή αύξηση από την προηγούμενη αναμέτρηση.

Κυβέρνηση
Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν μόλις το 19,9%. Το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας, πάντως, προβλέπει τη δημιουργία επταμελούς κυβέρνησης βάσει της ισχύος των κομμάτων στη Βουλή αλλά αυτή τη φορά δεν είναι βέβαιο ότι η ακροδεξιά θα λάβει τις δύο έδρες που της αναλογούν. Όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση της δημοφιλούς υπουργού Οικονομικών, Γουίντμερ - Σλουμφ, που αποπέμφθηκε από το SVP το 2007: Εάν αποφασίσει να παραμείνει στην κυβέρνηση, ο ανταγωνισμός για το ποιο κόμμα θα της παραχωρήσει την έδρα του θα είναι έντονος.




Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...