Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ


Στις 11 Ιανουαρίου 2012 ο αρχηγός της ΜΙΤ, Hakan Fidan, παρουσίασε στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας τη νέα δομή και το νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στα πλαίσια της 85ης επετείου από την ίδρυσή της. Η εν λόγω παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΜΙΤ, διήρκεσε 2,5 ώρες και παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül, ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Necdet Özel, ο υπουργός Εσωτερικών İdris Naim Şahin, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu και ο υπουργός Δικαιοσύνης Sadullah Ergin. Η ΜΙΤ, με τη νέα δομή της εφαρμόζει ένα επιθετικό δόγμα στις χώρες στόχους και δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις πληροφορίες εξωτερικού οι οποίες επικεντρώνονται στους στρατιωτικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και δημογραφικούς τομείς.

 Ως περιοχές ενδιαφέροντος καθορίσθηκαν ο Καύκασος, τα Βαλκάνια, η Ασία-Ειρηνικός Ωκεανός, η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος Θάλασσα, η Αφρική, η Ερυθρά Θάλασσα-Κόλπος του Άντεν και η Κασπία Θάλασσα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η ΜΙΤ, με το νέο καθεστώς λειτουργίας της, αποτελεί τον βασικό διαχειριστή των πληροφοριών εσωτερικού και εξωτερικού της χώρας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η 12μηνη διαβούλευση της με το τουρκικό ΓΕΕΘΑ που είχε ως αποτέλεσμα της ένταξη της Διοίκησης Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Γενικού Επιτελείου (προσωπικό και υλικά) στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Έτσι, όλες οι ηλεκτρονικές πληροφορίες θα συλλέγονται από ένα φορέα, την ΜΙΤ, και στη συνέχεια αυτές θα διανέμονται αρμοδίως.
H συνέχεια της ανάλυσης του Χρήστου Μηνάγια εδώ.
Σημειώνεται ότι στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις της ΜΙΤ στην Άγκυρα. Ο αρχηγός της ΜΙΤ Hakan Fidan εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα συγκαταλέγονται σύντομα ανάμεσα στις 10 καλύτερες παγκοσμίως αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις της υπηρεσίας με την ισραηλινή Mossad αλλά και το θάνατο του πρώην στελέχους Kaşif Kozinoğlu. O Fidan υποστήριξε ότι η MIT δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών από ανοικτές πηγές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως σε καθημερινή βάση παρακολουθούνται 1.000 τηλεοπτικά κανάλια ενώ παρουσιάστηκε και η αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.
STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...