Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Νέος Διοικητής 1ης Στρατιάς ο Αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς


Ο ΣΑ/ΣΕΒΑΣ Αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Ο ΣΑ/ΣΕΒΑΣ Αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς στην τελευταία Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Ο Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) Αντιστράτηγος Χρήστος Ν. Μανωλάς είναι ο νέος Διοικητής της 1η Στρατιάς. Ο Χρήστος Μανωλάς γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Επιλέχθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις το 1981 και στη συνέχεια υπηρέτησε ως διοικητής διμοιρίας και διοικητής Λόχου στη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών. Στη συνέχεια διορίστηκε ως εκπαιδευτής στο ILRRPS (κατάρτιση SOF) στο Weingarten της Γερμανίας ενώ αποφοίτησε από Σχολείο Ανιχνευτών στις ΗΠΑ. Το 1988 επέστρεψε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε Διοικητής Σχολείων/Εκπαιδευτής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ). Στη συνέχεια τοποθετήθηκε διοικητής στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και ακολούθως Διοικητής στο 5ο ΕΤΕΘ.

 Το 1995 τοποθετήθηκε Υποδιοικητής στο ΚΕΑΠ απ΄όπου το 1996 του ανατέθηκε η διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης στην Βοσνία Εργεγοβίνη (EΛΔΥΒ) και ανέλαβε τη Διοίκηση του πολυεθνικού Τάγματος Μεταφορών BELUGA στο Βίσοκο. Το 1998 επιστρέφει στην Ελλάδα, αποφοιτεί από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και διοικεί το 1ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών το 1999. Το χρονικό διάστημα 2000-2003 τοποθετήθηκε στο JCSC στον Τύρναβο Λάρισας, στη θέση του Διευθυντή J3JOPS και στη συνέχεια του Διευθυντή Κλάδου Επιχειρήσεων J3. Διετέλεσε ο πρώτο διοικητής του ελληνικού Τάγματος στο Αφγανιστάν (ISAF).
Κατά την περίοδο 2003-2004 αποφοιτά από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και τοποθετείται ως Επιτελάρχης της Ταξιαρχίας Καταδρομέων-Αλεξιπτωτιστών. Από το 2005-2008 υπηρετεί στο SHAPE ως Δντης 9ου ΕΓ (ACOS J9) και το 2008 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ ως Δντης Δ5 (Εθνικά και Διεθνή Σχέδια). Το 2009 τοποθετείται διοικητής της 79 ΑΔΤΕ και ακολούθως αναλαμβάνει τη διοίκηση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) κατά την περίοδο 2010-2011. Το Μάρτιο του 2011 προάγεται σε Υποστράτηγο και αναλαμβάνει τη διοίκηση της 95 ΑΔΤΕ, στη νήσο Ρόδο. Τον Ιανουάριο του 2012 διορίζεται Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ). Είναι σε ενέργεια Αλεξιπτωτιστής και Υποβρύχιος Καταστροφέας.
Έχει τιμηθεί με όλα τα μετάλλια και διαμνημονεύσεις του Ελληνικού Στρατού αντίστοιχα του βαθμού του, το Μετάλλιο του ΝΑΤΟ και του Βελγίου, αφού διοίκησε βελγικά στρατεύματα στο πλαίσιο της IFOR. Ο Αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς μιλάει αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, ιταλικά και ισπανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΥΠΡΟΣ 1974 - ΛΟΧΑΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΜΠΟ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωνσταντίνος Α. Δημητριάδης Αποφάσισα να αναφερθώ σήμερα σε έναν Έλληνα που μπροστά του ο Αμερικάνος Ράμπο φαντάζει ως «προσκοπάκ...