Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

O Ανδρέας Πενταράς νέος διοικητής της κυπριακής ΚΥΠ


H συνεχιζόμενη κατοχή του 38% των εδαφών από τουρκικά στρατεύματα είναι ένα από σημαντικότερα προβλήματα ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
H συνεχιζόμενη κατοχή του 38% των εδαφών από τουρκικά στρατεύματα είναι ένα από σημαντικότερα προβλήματα ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μία ευχάριστη είδηση (η μοναδική ίσως…) έρχεται από τη Μεγαλόνησο καθώς ο Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς τοποθετήθηκε νέος διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. 





Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως “ο διορισμός του κ. Πενταρά, ο οποίος είναι ένας καταξιωμένος στρατιωτικός με μακρά πείρα στα ζητήματα ασφάλειας, ως πολιτικού προϊσταμένου της ΚΥΠ υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη η ΚΥΠ να ασχολείται με ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνον την ασφάλεια του κράτους προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών”, δηλαδή σε απλά ελληνικά πως τερματίζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιφρονούντων που εγκαινίασε η κυβέρνηση Χριστόφια. Ο Ανδρέας Πενταράς κατάγεται από τη Πάφο και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) μέχρι το βαθμό του αντισυνταγματάρχη ενώ αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Το 1995, κατόπιν πρόσκλησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, υπέβαλε παραίτηση από τον ΕΣ και εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές και διοικητικές θέσεις.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Λανθασμένες επιλογές στην άμυνα και ασφάλεια της Κύπρου» (εκδ. Επιφανίου-Λευκωσία 2012), το οποίο περιλαμβάνει 100 επιλεγμένα άρθρα δημοσιευμένα στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο κυπριακό Τύπο από το 2004 έως το 2011 και στα οποία κατ΄επανάληψη εντοπίζει δύο στοιχεία ως αιτίες εσφαλμένων επιλογών: τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και το έλλειμμα στρατηγικής σκέψης. Ανάμεσα στο πλήθος εύστοχων αναλύσεων για το σύνολο των προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ξεχωρίζουν οι αναφορές του για την υποβάθμιση της κυπριακής στρατιωτικής ισχύος και το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Μερικά από τα εκατοντάδες άρθρα του για θέματα άμυνας και στρατηγικής εδώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νευραλγική υπηρεσία βρίσκεται στα πρόθυρα θεαματικής αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης με βάση μοντέλα αντίστοιχων ευρωπαϊκών ενώ μελετάται η αλλαγή διοικητικής υπαγωγής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καθώς και η πρόσληψη πολιτικού προσωπικού, εξειδικευμένου σε θέματα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...