Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η πόλη κάτω από τη Θεσσαλονίκη


1.000 από τα 10.000 ευρήματα του μετρό παίρνουν το δρόμο για τον Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η «Πόλη κάτω από την πόλη» έχει μυριάδες μικρά και μεγάλα μυστικά και θαυμαστές ιστορίες. Αν έρθουν στο φως, προσελκύουν και ευφραίνουν κόσμο.
Αυτό θα γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αρχαίες γειτονιές που ανασκάφηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό θα «μιλήσουν».

Οι καλύτεροι μάρτυρες όταν έχουν φύγει οι άνθρωποι είναι, πλέον, τα έργα των χεριών τους, κινητά και ακίνητα. Κάποια, τα δεύτερα, θα πάνε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά με το βυζαντινό σταυροδρόμι στον σταθμό Βενιζέλου. Τα κινητά, που ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες, θα έχουν τον χώρο τους σε κάποιο κτίριο του στρατοπέδου, όπου θα λειτουργούν επισκέψιμες αρχαιολογικές αποθήκες.
Αυτό το σχέδιο θέλει χρόνο ώσπου να υλοποιηθεί. Οι αρμόδιες εφορείες προϊστορικών – κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, οι οποίες σκάβουν τόσα χρόνια σε όλο το μήκος του άξονα του μετρό, ετοιμάζουν μέσα στο 2014 μια μεγάλη περιοδική έκθεση με δύο σκέλη. Το ένα θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το άλλο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Από τα νεκροταφεία
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν τα πλούσια ευρήματα από τις ανασκαφές της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εμφαση θα δοθεί στα ευρήματα που εντοπίσθηκαν σε δύο νεκροταφεία το δυτικό στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στον Σταθμό της Πλατείας Δημοκρατίας, το ανατολικό στο Σιντριβάνι.
Νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία, πήλινα αγγεία, μυροδοχεία θα εκτεθούν. Ανάμεσά τους και τα χρυσά στεφάνια που είχαν τοποθετηθεί ως κτερίσματα. Μαζί τους θα τοποθετηθούν ευρήματα από οικιστικά και οικοδομικά κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν στους σταθμούς Αγία Σοφία, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδη.
Περισσότερα από 1.000 αρχαιολογικά ευρήματα των βυζαντινών χρόνων, που ανασυνθέτουν τμήματα από την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τον 4ο αιώνα ως τα νεότερα χρόνια, θα παρουσιαστούν στο τμήμα της έκθεσης που θα διοργανώσει η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Πρωταγωνιστής εδώ θα είναι ο βασικός οδικός άξονας της πόλης, μεγάλα τμήματα του οποίου αποκαλύφθηκαν κάτω από τη σημερινή Εγνατία. Η decumanus των Ρωμαίων, η Μέση Οδός ή Λεωφόρος των Βυζαντινών, με τα εργαστήρια, τις κατοικίες, τα κοινωφελή έργα, παρέμεινε σχεδόν ίδια επί αιώνες και μαρτυρά το «κοσμικό»πρόσωπο της πόλης.
Από τα περίπου 100.000 ευρήματα της περιόδου, θα εκτεθούν 1.000. Ανάμεσά τους: νομίσματα διαφορετικών κοπών, αγγεία, λυχνάρια, γυάλινα φιαλίδια, γυναικεία και αντρικά κοσμήματα κάθε είδους και υλικού (επιστήθιοι σταυροί, γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια, χρυσά, χάλκινα και ασημένια δαχτυλίδια), χρηστικά αντικείμενα από καταστήματα – εργαστήρια – σπίτια, καθώς και κάθε είδους ταφικά κτερίσματα.
«ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ»
«Είναι μια πολύ καλή αφορμή να δείξουμε στο κοινό τι έκρυβε στα σπλάχνα της η πόλη», δηλώνει η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Πόσο σημαντικό είναι το παρελθόν της. Αλλά και να του δώσουμε κάτι ως ανταπόδοση για την ταλαιπωρία που υπέστη εξαιτίας των έργων.»
Η γενική γραμματέας θυμίζει πως κάτι αντίστοιχο έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, όπου η έκθεση «Η πόλη κάτω από την πόλη»που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Τονίζει μάλιστα πως η μεγάλη αυτή περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, θα δώσει κίνητρο και αφορμή και για την επιστημονική μελέτη των ευρημάτων.
ΟΙ ΔΥΟ ΝΑΟΙ
Εκτός του κεντρικού οδικού άξονα, η έκθεση για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη θα αναδείξει και τους δύο παλαιοχριστιανικούς ναούς που βρέθηκαν εντός των δύο νεκροταφείων, ανατολικά και δυτικά από το κέντρο της πόλης: έναν ναό του 7ου αιώνα και μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική. [Αγγελική Κωττη,ethnos.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...