Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Συ Απόμεινες Ελπίδα, Νεολαία Ελληνική!



Στην αρχαιότητα η λέξη μουσείο σήμαινε το βωμό που ήταν αφιερωμένος στις Μούσες, στις θεότητες δηλαδή που συνδέονταν με την καλλιέργεια χαρακτήρα μέσω τεχνών και παιδείας. Στις μέρες μας, τα μουσεία αναμφισβήτητα αποτελούν πολύτιμη πηγή πολιτισμικής, ιστορικής, επιστημονικής και αισθητικής γνώσης. 

Κάθε μουσείο συγκαταλέγει αντικείμενα και έργα τέχνης, που τεκμηριώνουν την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου και των αγώνων των κατοίκων αυτού του τόπου. Ως γνωστό, τα αντικείμενα που εκτίθενται στα μουσεία είναι μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας, γι’ αυτό και όχι μόνο τα συλλέγουν, αλλά τα διατηρούν, τα ερευνούν επιστημονικά και τα ερμηνεύουν. Ο σκοπός του μουσείου, άρα, είναι να διατηρήσει και να τεκμηριώσει την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου. Απαιτείται, λοιπόν, από όλους τους επισκέπτες σεβασμός!

Δυστυχώς στις μέρες μας, η αντίληψη απέναντι στα μουσεία αλλάζει συνεχώς, καθώς βλέπουμε όλο και λιγότερα άτομα νεαρής ηλικίας να τα επισκέπτονται. Ο ρόλος του μουσείου όμως, αν και παιδαγωγικός μπορεί να γίνει και ψυχαγωγικός αν συνδυαστεί ορθά.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με κάθε επίσκεψη του σε τέτοιους χώρους, προωθεί και έμπρακτα την αντίληψη που έχει απέναντι στον ρόλο που διαδραματίζουν αυτοί οι χώροι για τους μικρούς φίλους του κινήματος, αλλά και για κάθε Ελληνόπουλο της μεγαλονήσου.


1. Στα μουσεία προωθείται η αλληλεπίδραση με τα αυθεντικά αντικείμενα τα οποία αποτελούν σημαντικό εργαλείο μάθησης.

2. Τα μουσεία μπορούν να εμπλουτίσουν τη σχολική μάθηση και να ενισχύσουν το πρόγραμμα του σχολείου.

3. Τα μουσεία προωθούν τη χρήση μεθόδων που προκαλούν τη διατύπωση ερωτήσεων, τον προβληματισμό με την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

4. Σε ιστορικά και αρχαιολογικά μουσεία, τα παιδιά μπορούν να γίνουν ερευνητές και ακολουθώντας τη μέθοδο του ιστορικού συλλέγουν στοιχεία για θέματα που τους ενδιαφέρουν.

5. Εάν αποτελέσει από μικρή ηλικία η επίσκεψη στο μουσεία μια ευχάριστη εμπειρία υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αξιοποιηθούν στο μέλλον ως πηγή γνώσης

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα από μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), υπήρξε η επίσκεψη των μελών του στο μουσείο του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Μοναστήρι του Μαχαιρά, που συμπεριλαμβάνει τόσο προσωπικά αντικείμενα του ήρωα από την διαμονή του στο μοναστήρι, όσο και τιμημένα απομεινάρια από την θρυλική μάχη που έδωσε με τους Άγγλους αποικιοκράτες στο κρησφύγετο του. Οι μικροί μας φίλοι, έδειξαν απίστευτο ενδιαφέρον τόσο μέσω ερωτήσεων που έθεταν στους μεγαλύτερους όσο και μέσω παιδαγωγικού υλικού που προμηθεύτηκαν από τον χώρο.

Έλενα Παπαστυλιανού 
Μέτωπο Γυναικών Ε.ΛΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...