Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος ο Α. Δελλατόλας


Μετά τις αποκαλύψεις της «Κ.Ε» 
 Η υπόθεση αφορά σε έμβασμα του Π. Κυριακίδη
Της Αντωνίας Ξυνού
Με την ιδιότητα του κατηγορουμένου καλείται, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση της Proton Bank, ο εκδότης - δημοσιογράφος Αντωνης Δελλατόλας, μετά και την αποκάλυψη της «Κ.Ε». Η κατηγορία που του αποδίδεται σχετικά με το τραπεζικό σκάνδαλο είναι το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για το οποίο ο εκδότης των εφημερίδων «το Ποντίκι» και «6 μέρες», Αντώνης Δελλατόλας αναμένεται να απολογηθεί σχετικά την ερχόμενη εβδομάδα.
Η κλήση του προς απολογία είναι το αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας της 2ης ειδικής ανακρίτριας, Ιωάννας Χατζάκη, και προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του Τύπου. Το σκέλος που αφορά στον εκδότη - δημοσιογράφο έχει να κάνει με το έμβασμα 500.000 ευρώ που πρώτη αποκάλυψε η "Κ.Ε." στις 24 Φερβουαρίου 2013.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος εκδότης φέρεται να έλαβε το ποσό από κυπριακό λογαριασμό του επίσης κατηγορούμενου και νυν φυγόδικου Πέτρου Κυριακίδη τον Ιανουάριο του 2012, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία οι λογαριασμοί του δεύτερου στην Ελλάδα ήταν δεσμευμένοι από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Proton Bank.
Ειδικότερα, το έμβασμα, ύψους 500.000, εστάλη στις 20 Ιανουαρίου του 2012 από λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. Ως δικαιούχος του λογαριασμού αποστολής εμφανίζεται ο καταζητούμενος για την υπόθεση της Proton Bank, Πέτρος Κυριακίδης.
Το έμβασμα καταλήγει στην Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε λογαριασμό του εκδότη των εφημερίδων «Το Ποντίκι» και «6 ημέρες», Αντώνη Δελλατόλα. Στις «λεπτομέρειες πληρωμής» του εγγράφου αναφέρεται: «διακανονισμός (settlement) του Π. Κυριακίδη/Συμβόλαιο Νο 11.022/20/01/11».
Φέρει δε τη σφραγίδα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, της Δημοκρατίας της Κύπρου (Unit for Combating Money Laundering), από την οποία και εστάλη στις ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να ενταχθεί στην ογκωδέστατη δικογραφία.
Η συναλλαγή, η οποία αποτελεί μία από τις δεκάδες που ελέγχει διεξοδικά η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, λαμβάνει χώρα την περίοδο που, όπως είναι γνωστό, ο Πέτρος Κυριακίδης είναι ποινικά ελεγκτέος για το τραπεζικό σκάνδαλο και ενώ ήδη από τις αρχές του 2011 έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του σε ελληνικό έδαφος με σχετικό βούλευμα το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία του συμβολαίου που αναφέρεται στο επίμαχο έμβασμα (20.01.2011) παραπέμπει στο ίδιο διάστημα κατά το οποίο οι Π. Κυριακίδης και Αντ. Δελλατόλας ξεκίνησαν τη συνεργασία τους για την εφημερίδα «Το Ποντίκι». Συγκεκριμένα, στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε η αγορά ποσοστού 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας από το νυν κατηγορούμενο, με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκούνται από τον Αντ. Δελλατόλα.
Σε επικοινωνία που είχε η «Ε» με τον Αντ. Δελλατόλα στο παρελθόν, ο εκδότης και δημοσιογράφος είχε αρκεστεί να διευκρινίσει ότι το έμβασμα είναι η δεύτερη δόση των χρημάτων της αγοραπωλησίας για το «Ποντίκι». Σύμφωνα με τον ίδιο, το αντίτιμο των μετοχών τού δόθηκε σε δύο δόσεις, έχουν πληρωθεί οι σχετικοί φόροι, ενώ η σύμβαση και οι δόσεις έχουν κατατεθεί στην Εφορία.
Αναλυτικά όλο το δημοσίευμα εδώ.
Φυγόδικος και ο Γ. Κυριακίδης
Την ίδια ώρα, νέα ένταλμα σύλληψης, το τρίτο κατά σειρά για την υπόθεση, εκδόθηκε αυτή τη φορά για τον Γιώργο Κυριακίδη. Πρόκειται για το υιό Κυριακίδη, ο οποίος κατηγορείται για κακουργηματική απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο Γ. Κυριακίδης φέρεται κατά την έρευνα, να διετέλεσε κύριος μέτοχος στις εκδόσεις ΑΔΕΛΕ ΑΕ και σε off shore εταιρείες που εμπλέκονται με το σκάνδαλο της Proton Bank.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά ένταλμα σύλληψης που εκδίδεται για την υπόθεση.
Έχουν προηγηθεί ένα σε βάρος του πατέρα του, Πέτρου Κυριακίδη, και ένα σε βάρος της δικηγόρου Ελένης Σκούρα.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...