«Κατατάχθηκα για να πολεμήσω στο Ιράκ όταν ήμουν πολύ νέος», είπε ο Εντουαρντ Σνόουντεν στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, που «ανέβηκε» στο Ιντερνετ τη Δευτέρα. «Πίστευα στην ευγένεια των προθέσεών μας». O Σνόουντεν δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη βασική εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων γιατί έσπασε και τα δύο του πόδια. Πέρασε την επόμενη δεκαετία εισερχόμενος όλο και πιο βαθιά στον σκιώδη κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, εργαζόμενος πρώτα στη CIA και εν συνεχεία σε «υπεργολάβους» της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ).
H συνέχεια της διήγησής του αντήχησε στα δημοσιογραφικά γραφεία σαν καμπάνα. «Στη διάρκεια της καριέρας μου, καθώς από τη μια παρακολουθούσα την ειδησεογραφία ενώ από την άλλη μάθαινα όλο και περισσότερες αληθινές πληροφορίες που δεν είχαν περάσει μέσα από τα προπαγανδιστικά φίλτρα των μέσων ενημέρωσης, κατάλαβα ότι αυτό που κάνουμε είναι να παραπλανούμε την κοινή γνώμη. Την κοινή γνώμη όλων των χωρών, όχι μόνο της Αμερικής». Σύμφωνα με δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, η πλειονότητα των Αμερικανών συνεχίζει να βλέπει θετικά τις ενέργειες του Σνόουντεν (55% υπέρ, 34% κατά). Επίσης, η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι οι ανησυχίες των Αμερικανών για την εισβολή των κρατικών υπηρεσιών στα άδυτα των ιδιωτικών επικοινωνιών είναι κοινές ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, φύλου, εισοδήματος, ακόμη και πολιτικού κόμματος.
Σημειωτέον ότι η μέτρηση διεξήχθη πριν από τον νέο γύρο αποκαλύψεων του Σνόουντεν σχετικά με το πώς η Μicrosoft προσφέρει στην ΝSA πρόσβαση στις επικοινωνίες μέσω Outlook, Hotmail, Skype και Cloud. Σύμφωνα με τα έγγραφα του Σνόουντεν, η NSA ξεπερνά τον κάβο της κρυπτογραφίας απλούστατα αποκτώντας πρόσβαση στις επικοινωνίες πριν αυτές κρυπτογραφηθούν. Αυτό είναι σημαντικό όχι γιατί μια υπηρεσία που ειδικεύεται στο «σπάσιμο» κωδικοποιημένων επικοινωνιών δεν θα μπορούσε να παραβιάσει τα πρωτόκολλα ασφαλούς διαβίβασης e-mail, αλλά γιατί αυτό θα απαιτούσε μεγάλη υπολογιστική ισχύ, αναγκάζοντάς την να εγκαταλείψει (για την ώρα) τον στόχο της ολοκληρωτικής παρακολούθησης κάθε επικοινωνίας. Η Μicrosoft απάντησε στο δημοσίευμα αναφέροντας ότι συμμορφώνεται με τις νομικές της υποχρεώσεις.
Αν η άκρως μυστική συνεργασία της ΝSA με τις εταιρείες (Special Source Operations) είναι «το διαμάντι στο στέμμα» της, όπως ισχυρίζεται ο Σνόουντεν, τότε αυτή την εβδομάδα ο κόσμος είδε ακόμη μερικές πλευρές αυτού του διαμαντιού. Βασιζόμενη στα έγγραφα του Σνόουντεν, η «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε την ύπαρξη του προγράμματος UPSTREAM, το οποίο αντλεί δεδομένα από τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που εισέρχονται και εξέρχονται από τις ΗΠΑ. Με την πιθανότατη συνεργασία των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, το UPSTREAM συλλέγει τα περιεχόμενα τηλεφωνικών κλήσεων και κινήσεων στο Ιντερνετ, τα οποία με άλλο τρόπο η ΝSA έχει ήδη αντλήσει χάρη στη συνεργασία της με τους παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ (πρόγραμμα PRISM).
Στα ντοκουμέντα του Σνόουντεν γίνεται σαφές πόσο έχουν διευρυνθεί τα προγράμματα παρακολούθησης την τελευταία τριετία, στοιχείο που εξηγεί τη βαθιά απογοήτευση που εκφράζει ο 30χρονος για την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα. «Πιστεύω στην αρχή που διακηρύχθηκε στη Νυρεμβέργη το 1945. “Τα άτομα έχουν διεθνείς υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις εθνικές υποχρεώσεις υπακοής. Συνεπώς οι πολίτες έχουν υποχρέωση να παραβιάζουν τους νόμους του κράτους τους προκειμένου να αποτρέψουν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ειρήνης και κατά της ανθρωπότητας”», είπε ο Σνόουντεν την Παρασκευή στη Μόσχα, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει προσωρινό άσυλο στη χώρα μέχρις ότου σταματήσουν οι ΗΠΑ να παρεμποδίζουν την ασφαλή μετάβασή του στη Λατινική Αμερική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου