Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ο -δυνάμει- επικίνδυνος Έντι Ράμα

O Εdi Rama
O Εdi Rama πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην Τουρκία τον περασμένο μήνα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Ο νέος ηγέτης της Αλβανίας, ο «αντισυμβατικός» Έντι Ράμα, αναρρίπισε κύματα ελπίδας στη χώρα του, ότι θα πάρει τέλος το διεφθαρμένο καθεστώς Μπερίσα. Το αν θα δικαιώσει τις προσδοκίες των εκλογέων του, το πώς θα συμπεριφερθεί στο εσωτερικό της χώρας, το αν θα αποδειχθεί άξιος της εμπιστοσύνης όσων προσέβλεψαν σε αυτόν, αφορά τον ίδιο. Σε ό,τι αφορά όμως εμάς, ως χώρα, μάλλον θα πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί στο εξής: Ο εν λόγω είναι μεταξύ εκείνων που υιοθέτησαν καθ´ εικόνα και ομοίωση την τουρκική στάση στο θέμα ΑΟΖ για το Καστελόριζο, και σαμποτάρισαν ανηλεώς την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009, (στην οποία περιλαμβάνεται και το πλαίσιο της ΑΟΖ). 

Οι αρνητές, μεταξύ των οποίων και ο Ράμα, ισχυρίζονται ότι τα διαπόντια νησιά, βορείως της Κέρκυρας, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα! Φυσικά ο νέος Αλβανός ηγέτης δεν είναι εξ ορισμού τουρκόφιλος ή ανθέλληνας. Απλώς ενδιαφέρεται για τη χώρα του και γι’ αυτό προσεταιρίζεται τη μεγάλη θρησκευτική συγγενή του – και ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Γι’ αυτό και έχει δείξει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των αλβανοτουρκικών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας.
Πέραν της Τουρκίας, ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός καλλιέργησε σχέσεις σκοπιμότητας με μια μειονότητα που βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη χώρα μας, τους Τσάμηδες, στηρίζοντας ακόμη και ψήφισμα περί γενοκτονίας τους. Την ίδια ώρα αποδεχόταν το δόγμα της Μεγάλης Αλβανίας για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια μετά πιέσεις των Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ο ίδιος αντιστάθηκε στην ενσωμάτωση κοινοτικών κανόνων στο αλβανικό κράτος.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι υπό την πρωθυπουργία του -παρά τα όποια φραστικά, διπλωματικά ανοίγματα που, μάλλον, θα κάνει- θα υπάρξει επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ειδικά αν παράσχει περαιτέρω στρατιωτικές διευκολύνσεις, με παραχώρηση λιμένων για δημιουργία βάσεων στο τουρκικό ναυτικό.
Όσο για την πολιτική του ηθική, αρκούν οι καταγγελίες του προέδρου της ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα για νοθεία εις βάρος του κόμματός του, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης στις περιοχές της Χιμάρας και των Αγίων Σαράντα. Στις πατρογονικές εστίες, δηλαδή, της ελληνικής μειονότητας. (σ.σ. Παρότι συνεργάστηκαν με το κόμμα του Ράμα).
Αν ως δήμαρχος, απλός πολίτης ή καλλιτέχνης ο Ράμα μπορεί είναι αντικομφορμιστής και να έχει καλλιτεχνικές ή κοινωνικές ευαισθησίες, αυτό είναι θετικό, κυρίως για τη χώρα του και την κοινωνία του. Ως πρωθυπουργός όμως έχει διαφορετικά καθήκοντα. Οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των μειονοτήτων που καταπατώνται, όπως καταγγέλλουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για την Αλβανία, να σεβαστεί τις περιουσίες των Ελλήνων που υφαρπάζουν καταπατητές με τις σιωπηλές ή και φανερές ευλογίες των κρατικών αρχών, να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο, αυτό που ό «ήπιος» Ράμα σαμποτάριζε μήνες τώρα από την αντιπολίτευση. Είναι ο ίδιος που στήριξε την πλαστή απογραφή πληθυσμού η οποία «εξαφάνισε» την ελληνική μειονότητα και τους Χριστιανούς της Αλβανίας – κάτι που καταγγέλθηκε από ΗΠΑ, ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η Αθήνα περιμένει τα πρώτα δείγματα μεταστροφής του…
Hb
H ιδιόχειρη αφιέρωση του Τούρκου πρωθυπουργό στον φίλο του, Edi Rama.
Ουδείς σώφρων θέλει προβλήματα με τους γείτονές του. Ούτε οι απλοί πολίτες ούτε τα κράτη, ισχυρά ή αδύναμα, μικρά ή μεγάλα. Η καλή γειτονία όμως είναι άσκηση υψηλής πολιτικής που πρέπει να ασκείται από κάθε πλευρά. Σύντομα ο Ράμα θα δοκιμαστεί ως πρωθυπουργός . Αν επιμείνει και ως πρωθυπουργός να υπονομεύει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, είναι βέβαιο ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Αλβανίας, ούτε βεβαίως προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας.
Υ.Γ.: Βέβαια, η ανωτέρω σύντομη θεώρηση, ίσως εκληφθεί ως εθνικιστική καχυποψία σε όσους ενθουσιάζονται για την εναλλακτικότητα του κ. Ράμα, το γεγονός ότι φορούσε σκουλαρίκι και δεν κυκλοφορεί με Ι.Χ.
Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...