100 ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΗ δεν μπορούν να καταργήσουν το Κυρίαρχο, Ευρωπαϊκό Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ οι Έλληνες Κύπριοι πούμε "ΝΑΙ" στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία...
"ΟΧΙ" ΘΑ ΠΟΥΜΕ, βέβαια!!
ΟΜΩΣ, αυτή τη φορά, το "ΟΧΙ μας" ΔΕΝ θα είναι η αρχή μιας ΝΕΑΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ, όπως συνέβη το 2004...
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, το "ΟΧΙ" θα σημαίνει και ΑΠΑΡΑΒΑΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ προς την όποιαν ηγεσία, για συγκεκριμένη ΟΡΘΗ πορεία προς την ΟΡΘΗ κατάληξη.
Στις 15 Νοεμβρίου του 1983, εννέα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, η Άγκυρα και ο Ντενκτάς προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Η παράνομη ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ήταν το αποκορύφωμα των διχοτομικών ενεργειών που μεθόδευσε η Άγκυρα και που στόχο είχαν την εδραίωση της διαίρεσης και της κατοχής.
Αυτές τις τρεις δεκαετίες κανένα κράτος πλην Τουρκίας δεν έχει αναγνωρίσει το μόρφωμα που δημιούργησε η Άγκυρα στην κατεχόμενη Κύπρο την ύπαρξη του οποίου καταδίκασε από τη πρώτη στιγμή ο ΟΗΕ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι το ψευδοκράτος δεν αποτελεί νόμιμο κράτος αλλά πρόκειται για υποτελή στη Τουρκία διοίκηση. Τόσο η Τουρκία, όσο και οι Τουρκοκύπριοι επιχείρησαν πολλές φορές να επιτύχουν αναγνώριση του ψευδοκράτους χωρίς να τα καταφέρουν. Ο μόνος οργανισμός που έχει αποδεχθεί με το καθεστώς παρατηρητή την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» είναι η Ισλαμική διάσκεψη. Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την νομιμότητά της.
Το κατοχικό καθεστώς βασίστηκε στη δύναμη του τούρκικου στρατού και διαποτίστηκε με σωβινισμό, φασιστικές νοοτροπίες, νοθείες στις λεγόμενες«εκλογές», τρομοκρατία, φυλακίσεις και δολοφονίες δημοσιογράφων και προοδευτικών Τ/κ και κατάπνιξη κάθε φωνής που μιλούσε για εισβολή και κατοχή στη Κύπρο. Ο Ντενκτάς για δεκαετίες απαγόρευε κάθε επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων ενώ δεκάδες χιλιάδες έποικοι μεταφέρθηκαν από την Τουρκία με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού και τη μετατροπή των Τ/κ σε μειοψηφία. Ο εποικισμός είναι μια άλλη όψη της κατοχής. Για τρεις δεκαετίες η τ/κ κυπριακή ηγεσία αμετακίνητη από τη θέση της ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, που δεν μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά και άρα πρέπει να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη που θα συνεργάζονται σαν δύο γείτονες και τίποτα παραπάνω.
Οι δηλώσεις του Yπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για την 32η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, αποκαλύπτουν την ωμή πραγματικότητα του Κυπριακού προβλήματος. Η αναφορά του ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν κάθε στήριξη για την προστασία των δικαιωμάτων και των προνομίων των Τούρκων της Κύπρου στη θάλασσα, και ότι πέραν του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το νερό από την Τουρκία είναι ένα νέο στρατηγικό στοιχείο υποδηλώνουν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και μας θυμίζουν τα τετελεσμένα τα οποία προσπαθεί η Τουρκία να επιβάλει στην Κύπρο.
Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του κ.Ακιντζί για άμεση λύση γιατί τάχα είναι η τελευταία ευκαιρία. Η χρήση της πεπαλαιωμένης απειλής για τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού βγαίνει ως άσσος από το μανίκι του κ.Ακιντζί. Η υποβολή χρονοδιαγραμμάτων εκ μέρους του είναι πλέον γεγονός.
Από το 1983 μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού.Καταδικάζοντας σήμερα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάζουμε την εισβολή, την κατοχή και όλα τα δεινά που επέφεραν στην πατρίδα μας. Μέσα από τις αντικατοχικές εκδηλώσεις ολόκληρος ο κυπριακός λαός υψώνει φωνή καταδίκης της τουρκικής εισβολής και κατοχής, του εθνικού ξεκαθαρίσματος,του εποικισμού,της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του σφετερισμού των περιουσιών των προσφύγων,της διαιώνισης του δράματος των αγνοουμένων και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων μας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση. Λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ειρήνης,ελευθερίας και δημοκρατίας.Λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ,του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου. Λύση που να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την απαλλαγή από τον εποικισμό.Να αποκαθιστά την ενότητα,την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς εξαρτήσεις από ξένες χώρες.Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων,περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας.
Ως πολίτες που θέλουμε την άμεση και βιώσιμη λύση του Κυπριακού εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τις δηλώσεις αυτές αλλά και για το γεγονός ότι υπάρχει σιωπή από μέρους της Κυβέρνησης. Χρέος όλων μας είναι να παραδώσουμε στις γενιές που έρχονται μια πατρίδα ελεύθερη, ενωμένη, μια πατρίδα κοινή για το λαό της, χωρίς ξένα στρατεύματα, εποίκους και στρατό κατοχής, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς μίση, πάθη και μισαλλοδοξίες.
Ντίνος Ορφανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου