Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Γη και ύδωρ στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους - Οι σοβαροί κίνδυνοι για Αιγαίο και Κυπριακό από τα συμπεράσματα της Συνόδου


Οι Ευρωπαίοι δίνουν γη και ύδωρ στην Τουρκία για να ανακόψει τις τεράστιες προσφυγικές ροές στο έδαφος της τη στιγμή που Ελλάδα και Κύπρος φαίνεται, απλά, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να μην μπορούν να διασφαλίσουν αφενός την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών αρμοδιοτήτων της Ελλάδας που αμφισβητούνται από την Άγκυρα.

Χθες στη Σύνοδο Κορυφής επισφραγίσθηκε η οικονομική βοήθεια αρχικά με 3 δις ευρώ προς την Τουρκία, στην οποία η Ελλάδα πρέπει να συνδράμει με 32 εκατ. ευρώ, και ταυτόχρονα η Άγκυρα κέρδισε να υπάρξει επανενεργοποίηση ορισμένων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας, τη στιγμή μάλιστα που η τελευταία έκθεση ήταν κόλαφος για την Τουρκία, ιδίως στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως προέκυψε από την κοινή δήλωση, οι Ευρωπαίοι, με πρώτο και καλύτερο τον δήθεν φίλο και σύμμαχος Ζ.Κ. Γιουνκέρ, μετέτρεψαν εν ψυχρώ την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής σε μια παράδοση τους άνευ όρων στην Τουρκία του κ. Ερντογάν, ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις του για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Και ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που φέρεται να έκανε ήταν να πει στον Αχμέτ Νταβούτογλου πώς “οι Έλληνες πιλότοι ευτυχώς δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι Τούρκοι απέναντι στους Ρώσους” για να δείξει τι ακριβώς;
Οι Τούρκοι με τις πλάτες και των Βρυξελλών τώρα, κάνουν ένα ακόμη βήμα στο Αιγαίο, κοινές περιπολίες για τη σφράγιση των θαλασσίων συνόρων το ονομάζουν, ενώ όπως πάει η κατάσταση, και μιλάμε για τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας μας με όχημα το μνημόνιο η Άγκυρα μπορεί να καταλάβει το Αιγαίο χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα. Βάλτε και τους τζιχαντιστές που μας στέλνουν στα νησιά δήθεν ως πρόσφυγες και “δένει” απόλυτα το... γλυκό.
Ας μείνουμε όμως στη χθεσινή Σύνοδο. Από την κοινή δήλωση των αρχηγών των κρατών μελών της Ε.Ε., η οποία μόνον στην 5η παράγραφο του κειμένου αρχίζει να ασχολείται με το προσφυγικό, ενώ προηγουμένως έχει διασφαλίσει την πανηγυρική επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, προκύπτει πώς είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις της Άγκυρας.
Ανακοινώθηκε ότι από δω και πέρα θα υπάρχουν δυο ετήσιες Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να «εξερευνηθούν οι μεγάλες δυνατότητες των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» μέσω της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Προς τούτο, στις 14 Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη των κρατών μελών της ΕΕ ώστε να ανοίξει το πρώτο από τα 5 παγωμένα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας, ήτοι το κεφάλαιο Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, το οποίο είχε παγώσει στο παρελθόν και η Γαλλία.
Στη δήλωση αναφέρεται ρητώς η δέσμευση της Κομισιόν, δηλαδή του κ. Γιούνκερ να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Μάρτιο του 2016 την προεργασία «για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων, χωρίς να προκαταλαμβάνει τη θέση κρατών μελών...» Είναι απολύτως χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Γιούνκερ στη συνέντευξη τύπου, ο οποίος μέσα στον τουρκικό παροξισμό του ανέφερε «...το Κυπριακό θα λυθεί στους επόμενους μήνες... πρέπει να ανοίξουν τα κεφάλαια... να ξεπεραστούν οι διαφορές απόψεων...».
Αυτή η τροπή των πραγμάτων ανατρέπει την σύμφωνη μέχρι τώρα πολιτική της Αθήνας και της Λευκωσίας να διατηρηθεί το βέτο στο άνοιγμα των 5 κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας έως ότου αυτή αναγνωρίσει την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και επομένως ως πλήρες μέλος της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα έδωσε το δικό του “πράσινο φως” στην επανέναρξη της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας, θέση την οποία επανέλαβε μετ’ επιτάσεως και χθες προσερχόμενος στο Συμβούλιο χωρίς μια έστω και τυπική υπενθύμιση του ισχύοντος κυπριακού βέτο…
Το παρασκήνιο της Συνόδου επιμένει ότι η Λευκωσία αντιστάθηκε στην δεσμευτική ονομαστική αναφορά των κεφαλαίων του κυπριακού βέτο στην επίσημη δήλωση, προκειμένου να περισώσει την μέχρι τώρα πολιτική της, αλλά μάλλον χωρίς αποτέλεσμα.
Η Αθήνα επιπροσθέτως αναγκάστηκε να αποδεχθεί την πλήρη και άμεση εφαρμογή του «Σχεδίου Δράσης ΕΕ- Τουρκίας» με το οποίο η Άγκυρα μπορεί να εκτελεί ανεξέλεγκτα έρευνα και διάσωση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρακάμπτοντας πλήρως την Αθήνα.
Επίσης αποκρίθηκε μετ’ επαίνων στην ελληνική πρόταση για δημιουργία hot spot στην Τουρκία, με την δηλητηριώδη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου κ Τουσκ «..ας μην είμαστε αφελείς… Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι δική μας υπόθεση και δεν μπορεί να ανατεθεί σε τρίτη χώρα… Χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, το Σένγκεν θα είναι σε λίγο παρελθόν...».
Άγνωστο ακόμα παραμένει πως θα ενεργοποιηθεί, στην περίπτωση της Ελλάδας ο μηχανισμός επαναπροώθησης «παρανόμων μεταναστών» από την Ευρώπη στην Τουρκία και πως θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν στην Ελλάδα περιμένοντας ματαίως την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.
Σε ότι αφορά στο καθαρά προσφυγικό μέρος της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, η Άγκυρα δέσμευσε τους εταίρους να δώσουν «αρχικώς» το ποσό των 3 δισ. ευρώ για τους ίδιους τους πρόσφυγες, χωρίς έχει ξεκαθαριστεί από πού θα προέλθει αυτό το ποσό. Οι Ευρωπαίοι δεσμεύτηκαν επίσης να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής από τον Ιούνιο του 2016, ώστε να διασφαλίσει ότι το καθεστώς απελευθέρωσης βίζας των Τούρκων πολιτών θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2016.
Μετά απ' όλα αυτά η Ελλάδα κάθε άλλο μπορεί να επιχαίρει. Θα πρέπει δε να αναλογιστεί η κυβέρνηση τις ευθύνες της που όχι μόνο δεν έχει κατάφερε να αποκομίσει οφέλη από το προσφυγικό ζήτημα με τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, αλλά με την σύμφωνη γνώμη της η Τουρκία αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή και της δίδεται ένα ακόμη πάτημα, αυτή τη φορά με τη σφραγίδα της Ε.Ε. να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
 - See more at: http://www.pronews.gr/portal/20151130/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7/%CE%B3%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8D%CE%B4%CF%89%CF%81-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF#sthash.UuAKafwO.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...