Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Αποπομπή Davutoğlu με συνοπτικές διαδικασίες από τον Recep Tayyip Erdoğan

Στη σημερινή συνάντηση διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών στο προεδρικό μέγαρο επιβεβαιώθηκε η οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών.
Το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) οδηγείται σε έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες, στο οποίο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος, τους οποίους επικαλείται -χωρίς να κατονομάζει- το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με κομματικό στέλεχος του AKP,  το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου. Eπικρατέστερος για την πρωθυπουργία θεωρείται ο υπουργός Μεταφορών και γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Berat Albayrak.

Εξι μήνες μετά τη θριαμβευτική του νίκη, με ποσοστό που άγγιξε το 50%, στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας το ΑΚΡ αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στα 14 χρόνια που κυβερνά τη χώρα σοβαρότατο ρήγμα στα ανώτατα κλιμάκιά του: ένα ρήγμα που έφερε σύγκρουση τον ιδρυτή του ΑΚΡ και ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, με τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, Ahmet Davutoğlu. Η πρώτη ένδειξη περί σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ των δύο ανδρών ήρθε στις 29 Απριλίου, οπότε η εκτελεστική επιτροπή του ΑΚΡ αφαίρεσε από τον Davutoğlu μια κρίσιμη αρμοδιότητα αναφορικά με τον διορισμό των περιφερειακών ηγετών του κόμματος. Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια των ανθρώπων του Erdoğan να αποδυναμώσουν τα ερείσματα του πρωθυπουργού στον κομματικό μηχανισμό και τροφοδότησε διαδόσεις περί επικείμενης παραίτησής του. Ο ίδιος ο Davutoğlu κάθε άλλο παρά διασκέδασε αυτές τις φήμες με την προχθεσινή, συναισθηματικά φορτισμένη και ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Αν και χαρακτήρισε «τσαρλατάνους» όσους διαλαλούν, μέσω του Τύπου, ότι έχει αποδυθεί σε μάχη εξουσίας με τον Erdoğan, διεμήνυσε ότι θα προτιμούσε να εγκαταλείψει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα παρά να τραυματίσει το ΑΚΡ.
Οι αποκλίσεις μεταξύ Erdoğan και Davutoğlu ήταν ορατές σε αρκετά κρίσιμα ζητήματα στους 20 μήνες της συγκατοίκησής τους, ύστερα από τη μεταπήδηση του πρώτου στην προεδρία της Δημοκρατίας και την αναρρίχηση του δεύτερου στον πρωθυπουργικό θώκο. Η επιδίωξη του αυταρχικού Erdoğan για μια συνταγματική αναθεώρηση που θα μεταφέρει στην προεδρία της Δημοκρατίας αυξημένες εξουσίες μεταφράζεται μοιραία σε αποδυνάμωση του πρωθυπουργικού αξιώματος, κατά το γαλλικό ή το ρωσικό πρότυπο. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι ο Erdoğan διατηρεί τον κυρίαρχο ρόλο στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό και επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε κέντρο ή παράκεντρο εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...