Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Οι Παλαιστίνιοι γιατί δεν πάνε να δουλέψουν στα εμιράτα;

ΟΣΟΙ ΕΙΔΑΜΕ στις οθόνες των τηλεοπτικών δεκτών μας τον άγριο ξυλοδαρμό αστυνομικού από νεαρούς, κυρίως, Παλαιστινίους, έξω από το Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας, νιώσαμε αγανάκτηση και οργή. Πρώτα για την καταδικαστέα πράξη τους και ύστερα για την ασέβειά τους προς εμάς, που τους φιλοξενούμε και τους παρέχουμε όλες τις διευκολύνσεις επειδή, λένε, είναι αιτητές ασύλου ή πολιτικοί πρόσφυγες. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι Παλαιστίνιοι του Ιράκ. Είπαν ότι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν, δήθεν, την καταδίωξη ή και την εξόντωσή τους. Απορούμε: Γιατί επέλεξαν να έρθουν ειδικά στην Κύπρο; Είχαν άλλες, καλύτερες επιλογές:

Πρώτον, να μεταβούν στα παλαιστινιακά εδάφη -στη Δυτική Όχθη ή στη Λωρίδα της Γάζας- αφού εκεί είναι οι ομόφυλοί τους. Δεύτερον, αφού θα αντιμετώπιζαν αμέσως και πρόβλημα επιβίωσης, θα μπορούσαν να μεταβούν στα πλούσια σεϊχάτα και εμιράτα του Κόλπου ή, ακόμα καλύτερα, στην πλουσιότατη Σαουδική Αραβία.


Γιατί, λοιπόν, απέφυγαν αυτούς τους προορισμούς και επέλεξαν να έρθουν στην Κύπρο; Να υποθέσουμε ότι όσοι άθλιοι δικοί μας συνεργάζονται με δουλέμπορους στις διάφορες αραβικές χώρες, τους υπέβαλαν ότι εδώ είναι η… Γη της Επαγγελίας; Να εννοήσουμε ότι δεν μπορούσαν να μεταβούν στα σεϊχάτα, στα εμιράτα ή στη Σαουδική Αραβία και γι’ αυτό ήλθαν μαζικά στο νησί μας; Ή να υποψιαστούμε ότι κάποιοι τους χρηματοδότησαν να έρθουν ειδικά στην Κύπρο για λόγους πολιτικούς, θρησκευτικούς, δημογραφικούς; Ο καθείς αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι για να έρθουν εδώ όλες αυτές οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι και, μάλιστα, στη Λάρνακα, και να δηλώσουν αιτητές πολιτικού ασύλου ή πολιτικοί πρόσφυγες, κάποιοι τους δασκάλεψαν κατάλληλα. Δεν πιστεύουμε και κανείς δεν πιστεύει ότι, π.χ., ο Αχμέτ Αμπού αλ Ισμαΐλ ήξερε κατά πού πέφτει η Κύπρος, τι έπρεπε να κάνει, φθάνοντας στο νησί μας και πού, κυρίως, έπρεπε να απευθυνθεί ώστε να ζητήσει καθεστώς αιτητή ασύλου ή πολιτικού πρόσφυγα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πού να ψάξουν και πώς να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του και αν λέει αλήθεια ή ψέματα;
Γιατί τα γράφουμε αυτά; Για τρεις λόγους. Πρώτον, μετά το επεισόδιο στη Λάρνακα, καθώς και εκείνη την εκβιαστική κατασκήνωσή τους στη Μακένζι, γράφτηκε, χωρίς να διαψευστεί, ότι περίπου 1200 Παλαιστίνιοι ήταν έτοιμοι να δεχθούν να δουλέψουν. Δεύτερον, όταν προτάθηκαν δουλειές σε αρκετούς από αυτούς, με απέχθεια και υπεροψία τις απέρριψαν επειδή ήταν… βρομοδουλειές! Τρίτον, παρά τις υποσχέσεις τους, γράφτηκε (χθες, στο «Φιλελεύθερο») ότι Παλαιστίνιοι δεν μετακινούνται στο χώρο υποδοχής στην Κοφίνου και αρνούνται να εργαστούν, παρά τη δική τους εισήγηση και συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να συμπληρώνεται το επίδομα που τους παρέχεται. Αλλά γιατί να δουλέψουν; Δεν ήρθαν στην Κύπρο για να δουλέψουν! Ήρθαν για τα παχυλά επιδόματα, να κάθονται ή να σεργιανίζουν στις Φοινικούδες και στα καφέ. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά να εργαστούν, θα μετέβαιναν λογικά στα πλούσια σεϊχάτα, στα εμιράτα ή στη Σαουδική Αραβία, που είναι και ομόθρησκοί τους.
Οι Κύπριοι δεν είναι ρατσιστές. Εκδηλώνουν, όμως, αιτιολογημένες αντιδράσεις αγανάκτησης και οργής όταν βλέπουν τέτοια αφόρητα φαινόμενα προκλητικής εκμετάλλευσης παχυλών επιδομάτων, εριστικής συμπεριφοράς και άρνησης μερίδας των Παλαιστινίων να εργαστούν ή και να συμμορφωθούν προς τους νόμους μας. Φαίνεται δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι εδώ είναι προσωρινά φιλοξενούμενοι. Αν δεν τους αρέσει, γιατί δεν αποχωρούν; Νομίζουμε ότι τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών πρέπει ν' αλλάξουν τη μαλακή πολιτική τους.


Από την ΣΗΜΕΡΙΝΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...