Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ





Με λαμπρότητα τελέστηκαν, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του μνημείου των πεσόντων Ρώσων Στρατιωτών, στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού Αλεξανδρούπολης, δίπλα στο εκκλησιαστικό Μουσείο. Το τρισάγιο τελέσθηκε από το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο και τον αρχιεπίσκοπο του Ροστώφ, Μερκούριο, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.
Το μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των τριάντα στρατιωτών της 3ης Μεραρχίας Στρατού από την ρωσική πόλη Σταροϊνγέρμαν Λάνσκη, που βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη, οι οποίοι πέθαναν από τύφο κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου...»


Άγημα του ρωσικού πολεμικού πλοίου μετέφεραν από τον Μητροπολιτικό Ναό τα οστά των Ρώσων στρατιωτών μέσα σε ξύλινη λειψανοθήκη, με τις καμπάνες να κτυπούν πένθιμα και την στρατιωτική μπάντα του πλοίου να παιανίζει πένθιμο εμβατήριο. Ακολούθησε Νεκρώσιμο Τρισάγιο που τέλεσαν οι δύο Μητροπολίτες και στην συνέχεια μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας τοποθέτησαν τα λείψανα σε ειδική κρύπτη στην βάση του Μνημείου, η οποία σφραγίσθηκε διαπαντός. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές. Μετά την κατάθεση, ακολούθησε ο Αγιασμός των Εγκαινίων του Μνημείου και οι ομιλίες για τα Εγκαίνια.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Γεωργία Νικολάου, ο Δήμαρχος της ρωσικής πόλης Σοσνόβυι Μπορ, κ. Dimitri Puleavski, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη, κ. Alexey Popov, τα μέλη της ρωσικής αποστολής, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, καθώς επίσης βουλευτές της περιοχής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος στην ομιλία του ανέφερε το χρονικό της απόφασης για την δημιουργία του σημείου αναφοράς των σχέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας την ευτυχή συγκυρία της παρουσίας του κ. Αλεξέι Ποπόφ στη χώρα μας, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του έργου.

Ο Μητροπολίτης Ροστώφ κ. Μερκούριος στάθηκε στο ήθος των στρατιωτών εκείνων που δεν επιζητούσαν ευμάρεια και απόκτηση αγαθών για τους εαυτούς τους αλλά έδωσαν και την ζωή τους για να προστατέψουν, να διαφυλάξουν και να καλυτερεύσουν την ζωή άλλων ανθρώπων αγνώστων σε αυτούς.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόφ επεσήμανε τη μακρόχρονη φιλία που συνδέει τους δύο λαούς, ευχαρίστησε το Δήμο Αλεξανδρούπολης, τη Μητρόπολη και τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς για την φιλοξενία και προσέφερε μετάλλια εκ μέρους της Ρωσικής Κυβέρνησης σε όλους όσους συνέδραμαν στην ανέγερση του μνημείου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στην προσφορά τον Ρώσων Στρατιωτών στην πόλη της Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878), καθώς επίσης και στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που ενισχύει και προωθεί η πρόσφατη αδελφοποίηση των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σοσνόβυι Μπορ. Παράλληλα ευχαρίστησε το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης για την θερμή υποστήριξή του στη διαδικασία της ανέγερσης του νέου μνημείου.

Την εκδήλωση έκλεισαν δύο παλιννοστούντες ομογενείς συμπατριώτες μας οι οποίοι διάβασαν ποιήματα για τους Ρώσους κεκοιμημένους στρατιώτες.

Εκ μέρους της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης διανεμήθηκαν στον κόσμο εικόνες του Πολιούχου Αγίου Νικολάου με τους Καθεδρικούς Ναούς της Αλεξανδρούπολης και του Σόσνοβυ Μπορ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατασκευή του μνημείου των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών συνέβαλλαν σημαντικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών Κώστας Γκαμπαερίδη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρωσικό Σπίτι» καθώς και παλιννοστούντες τεχνίτες που προσέφεραν εθελοντική εργασία.

alexpolisonline.blogspot.com



Το είδαμε στον ΣΤΟΧΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...