Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Ύποπτη δολοφονία Ιρανού στο Ντουμπάι, Mossad ή…;


Με την ίδια μέθοδο με την οποία άφησε την τελευταία του πνοή το στέλεχος της Χαμάς, Μαχμούντ Αλ Μαμπούχ στο Ντουμπάι στις 19 Ιανουαρίου 2010, ο οποίος είχε την ευθύνη των επαφών της ισλαμικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, άφησε την τελευταία του πνοή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, νεαρός Ιρανός, επίσης σε δωμάτιο ξενοδοχείου (Gloria), επίσης στο Εμιράτο του Ντουμπάι. Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι, καθώς ο 31χρονος θανών δεν ήταν άγνωστος: Πρόκειται για τον Άχμαντ Ρεζάι, γιο του γραμματέα του πανίσχυρου ιρανικού «Expediency Council» (το συμβούλιο που ασχολείται με όλα τα επείγοντα θέματα στρατηγικής εμβέλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας), Μοχσέν Ρεζάι, ο οποίος στο παρελθόν ήταν στρατιωτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης (Pasdaran). Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένεση η οποία παραλύσει τους μύες του ατόμου (Suxamethonium) και στη συνέχεια απόφραξη των αναπνευστικών οδών πιέζοντας ένα μαξιλάρι στο πρόσωπο του θύματος…

Ωστόσο, ενώ το καθεστώς του Ιράν μιλάει για ύποπτες συνθήκες θανάτου και αναμένονται να δοθούν περισσότερες πληροφορίες, τα σενάρια για το θάνατό του είναι περισσότερα από ένα βολικό συμπέρασμα ότι κι αυτόν τον «έφαγε» η Mossad. Κι αυτό γιατί ο Άχμαντ Ρεζάι όταν είχε βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1998 ζητώντας πολιτικό άσυλο, την εποχή που ο πατέρας θεωρούνταν πανίσχυρος στο Ιράν, είχε ασκήσει σφοδρή κριτική εναντίον του καθεστώτος και προσωπικά εναντίον του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Οι Ισραηλινοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι αρνήθηκαν τελικά συνεργασία μαζί του όταν τους είχε πλησιάσει προτείνοντας να διερευνήσει έναντι γενναίας αμοιβής το τι έχει συμβεί με τον αεροπόρο Ρον Αράντ, ο οποίος είχε συλληφθεί από σιιτική ομάδα του Λιβάνου όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε στη χώρα και φέρεται να μεταφέρθηκε κάποια στιγμή στην Τεχεράνη.
Μετά από προσπάθειες πολλών ετών και εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να τον πειράξει κανείς, ο νεαρός πείστηκε από τον πατέρα του να επιστρέψει στο Ιράν όπου τελούσε υπό διαρκή παρακολούθηση, αφού πολλοί τον υποπτεύονταν ότι ήταν πράκτορας των ΗΠΑ. Πραγματοποίησε τέσσερις γάμους, ο ένας εξ αυτών με σύζυγο από τη Νότια Κορέα. Δεν είχε επίσης πρόβλημα να ταξιδεύει στο εξωτερικό για δουλειές, με αποτέλεσμα από ένα χρονικό σημείο και μετά να το χρησιμοποιεί το καθεστώς και η υπηρεσίες του Ιράν για να διαβιβάζει μηνύματα προς τη Δύση. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι και πραγματοποιούσε συχνά-πυκνά ταξίδια στην Τεχεράνη.
Κατά συνέπεια, δεδομένου του παρελθόντος του και των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών στο Ιράν, ο θάνατός του είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να μην χρεώνεται στους Ισραηλινούς, αλλά να χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία εξουδετέρωσης του Αλ Μαμπούχ με σκοπό να συσκοτισθεί η υπόθεση.
Θα μπορούσε να είναι το «πιάτο» της εκδίκησης της ανώτατης ιρανικής ηγεσίας το οποίο «τρώγεται κρύο». Θα μπορούσε όμως να είχε στόχο να πλήξει τον πατέρα του, καθώς ο Μοχσέν Ρεζάι είναι γνωστός για τις επαφές του με τον πρώην πρόεδρο Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος θεωρείται απειλή για τον Χαμενεΐ, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που δολοφονείται αντίπαλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη. Θα μπορούσε όμως στόχος να είναι και ο ίδιος ο Ραφσαντζανί, ιδίως εάν ο νεαρός χρησιμοποιούνταν για τη διαβίβαση προσωπικών – όχι καθεστωτικών – μηνυμάτων προς τη Δύση…
Από το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι κλέφτες, οι ψεύτες και η Χρυσή Αυγή!

Άρθρο της διευθύντριας της "Εμπρός", Ειρήνης Δημοπούλου στην στήλη "Εγέρθητι" Στο περασμένο φύλλο της ΕΜΠΡΟΣ κα...