Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Εκατοντάδες Ευρωπαίοι υπήκοοι μάχονται στη Συρία


hh
Εκατοντάδες ισλαμιστές υπήκοοι ευρωπαϊκών κρατών μάχονται κατά του καθεστώτος Αssad.
Ο αριθμός των υπηκόων ευρωπαϊκών κρατών που ταξίδεψαν στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών ανέρχεται σε, τουλάχιστον, μερικές εκατοντάδες. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το King’s College του Λονδίνου, οι ερευνητές του οποίου παρακολουθούσαν αναρτήσεις σε φίλα προσκείμενες σε ισλαμιστικές οργανώσεις ιστοσελίδες, καθώς και αναφορές σε μέσα ενημέρωσης του αραβικού αλλά και τους δυτικού κόσμου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου 600 άτομα από 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει μέρος στον συριακό εμφύλιο από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι «Ευρωπαίοι μαχητές», όπως αποκαλούνται από τους συντάκτες της σχετικής έκθεσης, προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης του King’s College, καθηγητής Πίτερ Νόιμαν, οι Βρετανοί υπήκοοι που πολεμούν το καθεστώς Ασαντ κυμαίνονται μεταξύ 28 και 134. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 200 μαχητές προέρχονται από το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Συνολικά, δε, οι «Ευρωπαίοι μαχητές» αποτελούν το 6% με 11% των ξένων μαχητών που μάχονται με τους αντάρτες. Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ξένων μαχητών στη Συρία υπολογίζεται μεταξύ 2.000 και 5.500.
Οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου υπολογίζουν ότι σήμερα πολεμούν επί συριακού εδάφους τουλάχιστον 110 Ευρωπαίοι. Απ’ αυτούς, κάπου μεταξύ 30 με 92 προέρχονται από τη Γαλλία, 14 ώς και 85 από το Βέλγιο και από 5 έως 107 από την Ολλανδία. Αλλοι «Ευρωπαίοι μαχητές» προέρχονται από την Αλβανία, τη Φινλανδία και το Κόσοβο.
Σχολιάζοντας τις μεγάλες αποκλίσεις στον αριθμό των μαχητών, ο καθηγητής Νόιμαν εξηγεί ότι οφείλονται στις διαφορές μεταξύ των στοιχείων για συγκεκριμένα άτομα που περισυνέλεξε η ομάδα του και στοιχείων από αξιόπιστες εκτιμήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων. «Πρόκειται για ένα αμάλγαμα δεδομένων, αλλά πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολεμούν ή πολέμησαν στη Συρία», υποστηρίζει ο καθηγητής Νόιμαν. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι, αν και ο αριθμός των Ευρωπαίων μαχητών είναι σχετικά μικρός, εντούτοις είναι αποκαλυπτικός της άμεσης αντίδρασης και κινητοποίησης των φονταμενταλιστών διεθνώς. «Η κινητοποίηση είναι η μεγαλύτερη από τον πόλεμο στο Ιράκ», τονίζει ο καθηγητής Νόιμαν, επισημαίνοντας όμως ότι ο εμφύλιος στη Συρία, σε αντίθεση με τον πόλεμο στο Ιράκ, μαίνεται για δύο μόλις χρόνια.
Καθοριστικές για τη μελέτη, πάντως, αποδείχτηκαν οι ανακοινώσεις στις ιστοσελίδες των φανατικών ισλαμιστών που -όπως κάθε άλλη στρατιωτική οργάνωση- καταγράφουν και ανακοινώνουν τις απώλειές τους. «Η πρακτική αυτή στέλνει το μήνυμα στους ανθρώπους που σκέφτονται να εμπλακούν ότι κανείς ποτέ δεν ξεχνιέται», σχολιάζει ο καθηγητής Νόιμαν. Ο ίδιος, μάλιστα, καλεί τη βρετανική και όχι μόνο κυβέρνηση να μελετήσει εξονυχιστικά τα αποτελέσματα της έρευνας και αυτό, διότι «ενδεχομένως έχει δοθεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος στην πάταξη των ισλαμιστών στο Μάλι σε σύγκριση με τη Συρία». Υπογραμμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τους φονταμενταλιστές που δρουν στο Μάλι «υπαρξιακή απειλή» για τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ασχολούμαστε πολύ με το Μάλι, αλλά οι Ευρωπαίοι φονταμενταλιστές κατευθύνονται στη Συρία και όχι στην υποσαχάρια Αφρική», επισημαίνει ο καθηγητής Νόιμαν. «Ο πραγματικός φονταμενταλιστής θέλει να πολεμήσει στην καρδιά του αραβικού κόσμου», καταλήγει.
Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...