Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Βομβαρδισμός… αποκαλύψεων από Ακιντζί

Βομβαρδισμός… αποκαλύψεων από Ακιντζί

Λευκωσία: Με απορία και προβληματισμό παρακολουθεί η Λευκωσία τη συνεχή τάση του Μουσταφά Ακιντζί να αποκαλύπτει συζητήσεις που γίνονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως κάποια από εκείνα που δημοσιοποιεί ο Ακιντζί είτε δεν τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε είναι οι θέσεις του.
Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο ότι οι αναφορές Ακιντζι, κυρίως εκείνες που ενοχλούν στις ελεύθερες περιοχές, ευνοούν τον ίδιο στο δικό του εσωτερικό μέτωπο, ενώ παράλληλα προκαλεί καβγάδες στην ελληνική πλευρά. Τα όσα είπε ο κ. Ακιντζί στα τουρκικά ΜΜΕ μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής: 

Πρώτο, ο κ. Ακιντζί ανέφερε σε δηλώσεις του πως στις συνομιλίες συζητείται η  ονομασία «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» για «το νέο κράτος» στην Κύπρο. Η αναφορά αυτή έγινε στους Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι πήγαν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια που έγιναν για την επέτειο της εισβολής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στον «Φ» ότι τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί σημειώνοντας πως είναι νωρίς για αυτό το ζήτημα. 

Δεύτερο, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία για μη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Σημειώνεται συναφώς πως το θέμα αυτό προώθησε η Άγκυρα τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητώντας και τη μεσολάβηση της Αθήνας. Είναι σαφές, πάντως, ανεξάρτητα εάν τούτο έχει συμφωνηθεί ή όχι, πως έρευνες δεν γίνονται.

Τρίτο, ανέφερε πως την ομοσπονδία θα την αποτελέσουν το ε/κ και το τ/κ κρατίδιο. Καθένα από τα δύο ιδρυτικά κρατίδια θα χορηγεί, όπως είπε, τη δική του (εσωτερική) ιθαγένεια. 

Τέταρτο, οι Τ/κ και οι Ε/κ θα εγκατασταθούν στις περιοχές της επιλογής τους.

Πέμπτο, οι Ε/κ που θα εγκατασταθούν στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο ή, αντιστρόφως, οι Τ/Κ που θα εγκατασταθούν στο ελληνοκυπριακό, θα διατηρήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις τοπικές εκλογές, καθώς και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν θα ισχύει το ίδιο, ωστόσο, όσον αφορά στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές. Κατά τον Ακιντζί αυτό πρέπει να γίνει για «να μην ανατρέψουν οι Ελληνοκύπριοι, που διαθέτουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία, τη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα».

Έκτο, ο περιορισμός που συζητήθηκε, είπε, αντιτίθεται στους κανονισμούς της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η συμφωνία για να μην ανατραπεί από τις ατομικές προσφυγές στα δικαστήρια της ΕΕ, θα πρέπει, όπως ανέφερε, να περάσει από την κοινοβουλευτική έγκριση όλων των κρατών μελών και θα πρέπει να καταστεί «πρωτογενές δίκαιο» της ΕΕ. 

Έβδομο, η ομοσπονδιακή αστυνομική δύναμη, μεταξύ Ε/κ και Τ/κ θα κατανεμηθεί είτε 50%-50%, είτε 40% (Τ/κ) - 60% (Ε/κ).

Όγδοο, δεν συζητήθηκε ακόμα το θέμα των ημερών που θα κηρυχθούν ως «εθνικές» ημέρες του ομοσπονδιακού κράτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από τον Μάιο συζητούνται όλα τα θέματα, εκτός του θέματος των εγγυήσεων και του εδαφικού. 

Σήμερα, θα τα πουν οι δυο διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Ναμί, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί τη Δευτέρα.
 
Το Ίδρυμα «German Marshall Fund» στα κατεχόμενα
 
Για εργασία που έχει κάνει στο θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τις δύο σχετικές εκθέσεις ενημέρωσε τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Michael Leigh της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης «German Marshall Fund» που βρίσκεται στην Κύπρο για ανταλλαγή απόψεων.

Ο κ. Leigh, Βρετανός την καταγωγή, έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Διεύρυνσης στην Ε.Ε. ενώ κατά την επίσκεψη Ακιντζί στις Βρυξέλλες, του παρέθεσε πρόγευμα εργασίας με προσκεκλημένους. 

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή ανακοίνωση του «προεδρικού» αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στα κατεχόμενα και ο κ. Ακιντζί του εξέφρασε την άποψη ότι στη βάση των κοινών ωφελημάτων για όλες τις πλευρές που θα προκύψουν από τις νέες ευκαιρίες της λύσης που θα βρεθεί στο Κυπριακό, θα μπορέσει να γίνει πιο ασφαλής και αποδοτική η εκμετάλλευση των φυσικών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/268587/vomvardismos-apokalypseon-apo-akintzi#sthash.cCvXKcQp.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...