Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη: θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι η επόμενη;


lathroathens1Ριζοσπαστικές ομάδες ισλαμιστών, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, έχουν τα μέσα και τους πόρους να στοχοποιούν Ευρωπαίους πολίτες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες δεν έχουν ακόμα χτυπήσει άμεσα την Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Από στρατηγικής απόψεως, η Ελλάδα δεν είναι σημαντικός παίκτης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Η χώρα δεν έχει αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ και τα ελληνικά στρατεύματα που σταθμεύουν σήμερα στο Αφγανιστάν, συμμετέχουν κυρίως σε δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου, δηλαδή μηχανικής και ιατρικής, καθώς και σε εκπαιδευτικές αποστολές. Επιπλέον, υπάρχει και μια πολιτιστική εξήγηση. Οι Έλληνες, οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν κατά έναν τρόπο κοινή ιστορία και μυθολογία, που ανάγεται στον Μέγα Αλέξανδρο. [1] Οι ηγέτες της Αλ Κάιντα πάντα έδειχναν ενδιαφέρον ως προς την εκμετάλλευση της μυθολογίας των πολιτισμών και έχουν χρησιμοποιήσει ήπια δύναμη ώστε να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.


Έτσι, θεωρητικά, μια επίθεση εναντίον της Ελλάδας στερείται του συμβολισμού και του στρατηγικού ενδιαφέροντος που αναζητά η Αλ Κάιντα  για την κατασκευή της δικής της μυθολογίας, ταυτότητας και προπαγάνδας. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις αυτές δεν διαγράφουν απαραίτητα το ενδεχόμενο ότι οι ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ελλάδα.
Πράγματι, οι ριζοσπαστικές ομάδες ισλαμιστών θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αποστολές χαμηλού κινδύνου  και επιχειρήσεις όπως η στρατολόγηση, η χρηματοδότηση, η προπαγάνδα και η εκπαίδευση, που δεν θα ήταν εύκολο να εντοπιστούν από τις ελληνικές ή άλλες αρχές. Το ελληνικό πλαίσιο διευκολύνει τέτοιες επιχειρήσεις για διάφορους λόγους, όπως:
• Η γεωγραφική γειτνίαση με χώρες που εξάγουν ριζοσπαστισμό 
• Η παράνομη μετανάστευση και τα πορώδη σύνορα 
• Η κοινωνική αναταραχή
• Η αυξανόμενη Μουσουλμανική κοινότητα
• Τα αυτόχθονα τρομοκρατικά δίκτυα
• Η διαφθορά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ που κάνουν το σενάριο αυτό ακόμα πιο ρεαλιστικό.
Υπάρχουν ωστόσο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια τέτοια μυστική ριζοσπαστική οργάνωση; Εμπιστευτικές εκθέσεις και συνεντεύξεις με πληροφοριοδότες δείχνουν ότι υπάρχει φωτιά πίσω από τον καπνό. [2]
Διάφορες πηγές πληροφοριών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική μεταναστευτική πολιτικήμέχρι πρότινος (σ.σ. προ Γ.Α.Π.), είχε αποθαρρύνει πολλά ριζοσπαστικά ισλαμικά δίκτυα από το να καθιερώσουν μόνιμους δεσμούς στη χώρα. Μια ενημέρωση για την ασφάλεια που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σημειώνει, «Το νομικό πλαίσιο ήταν για πολλά χρόνια εμπόδιο στην αύξηση και την ανάπτυξη οργανωμένων δικτύων, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανοιχτά ή κρυφά, χρησιμοποιώντας θρησκευτικές και πολιτιστικές οργανώσεις, καθώς και διάφορες ΜΚΟ ως νόμιμα μέτωπα.» Αυτή η πολιτική ωστόσο, οδηγεί ακούσια πολλές ομάδες στην παρανομία.
Η ελληνική μυστική υπηρεσία έχει χαρτογραφήσει ένα διακρατικό δίκτυο ριζοσπαστικών που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτό το ημι-νόμιμο δίκτυο απλώνεται σε πέντε διαφορετικές κοινότητες, μεταξύ των οποίων: 
• Τα μουσουλμανικά τεμένη και οι τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες
• Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ
• Τα ισλαμικά πολιτιστικά κέντρα στην Ευρώπη
• Η εξωτερική πολιτική, οικονομική και θρησκευτική ελίτ
• Οι διεθνείς ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις
Τα βασικά μέλη του δικτύου αυτού (στο εξής "Η Ένωση των Τζαμιών" ή "Η Ένωση των ιμάμηδων") έχουνστρατιωτική εκπαίδευση και μάχιμη εμπειρία, ενώ είναι καλά συνδεδεμένα με τρομοκρατικές ομάδες, ξένες κυβερνήσεις και την μουσουλμανική Διασπορά στην Ευρώπη (κυρίως σε Βρετανία , Ιταλία και Γαλλία). Χρησιμοποιούν εγκληματικές δραστηριότητες για τη χρηματοδότηση και τη διευκόλυνση των ιδεολογικών τους στόχων. Οι πιο αξιοσημείωτες παράνομες δραστηριότητες περιλαμβάνουνπλαστογράφηση διαβατηρίων, λαθρεμπόριο όπλων, παράνομη διακίνηση ανθρώπων και  λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δίκτυο έχει αναπτύξει μια εσωτερική δομή για να υποστηρίξει την συλλογή κεφαλαίων, την στρατολόγηση και τη δική του υπηρεσία πληροφοριών.
Η συμβολή των φορέων και δομών που αναφέρονται στους φακέλους της υπηρεσίας πληροφοριών δείχνειισχυρούς δεσμούς με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτό το συμπέρασμα υποστηρίζεται επιπρόσθετα με τη διασταύρωση των εκθέσεων παρακολούθησης και τις ανοικτές πηγές πληροφοριών. Οι συλλήψειςριζοσπαστικών  Ισλαμιστών στην Ευρώπη προκαλούν συχνά αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα κάποιων μελών του δικτύου στην Ελλάδα. Στα μέλη του δικτύου για παράδειγμα, έγινε σύσταση να αλλάξουν την εμφάνισή τους, να ξυρίσουν τις γενειάδες τους, να μετακομίσουν σε μια φιλική χώρα και να αποφεύγουν να μιλάνε ανοιχτά όταν συναντιούνται σε τζαμιά ή σε άλλους δημόσιους χώρους. Αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του δικτύου καταγράφηκαν επίσης αμέσως μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη.
Ένας αριθμός οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών ζητήματων θα μπορούσαν να έχουν άμεση επίπτωση στην ασφάλεια της Ελλάδας. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
• Η ελευθεροποίηση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης
• Η ενίσχυση των διμερών οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών (βλ. Hurriyet, 29 Σεπτεμβρίου 2010)
• Η εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο
• Η ριζοσπαστικοποίηση των Τούρκων μουσουλμάνων 
• Ο πολιτικός ρόλος της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και η αυξανόμενη νόμιμη / παράνομη Μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
• Το ζήτημα της ονομασίας με τα Σκόπια
Είναι απίθανο να συμβεί μια επίθεση στην τρέχουσα κατάσταση. Ωστόσο, οι μελλοντικές εξελίξεις στα προαναφερόμενα πολιτικά, κοινωνικο-πολιτισμικά και οικονομικά θέματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή η δυναμική και να ενεργοποιήσουν ή να ριζοσπαστικοποιήσουν τα δίκτυα ισλαμιστών στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, το δίκτυο που εδρεύει στην Ελλάδα εκτελεί κυρίως μη βίαιες δραστηριότητες, όμωςπαρέχει υποστήριξη σε άλλες ομάδες που έχουν τη βάση τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν το δίκτυο σε πιο μαχητικές δραστηριότητες.
Σημειώσεις:
1. Πρώιμοι μωαμεθανοί λόγιοι, για παράδειγμα, πίστευαν ότι  ο Dhul-Qarnain ("ο δικέρατος"), μια προ-ισλαμική φιγούρα που αναφέρεται στο Κοράνι (XVIII, 83-98), ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Βλέπε: Anderson RA, "“Alexander's Horns,” Transactions and Proceedings of the American Philological Association 58, (1927) σελ. 100-122.
2. Τα έγγραφα αυτά παρασχέθηκαν από έναν συνταξιούχο αξιωματικό της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας. Οι συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών έλαβαν χώρα στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2008 και το φθινόπωρο του 2009 για μια πιο ενημερωμένη αξιολόγηση.

HellasOnTheWeb.ORG

φωτογραφία:
 Μουσουλμάνοι μετανάστες σε συλλαλητήριο στην Αθήνα το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Και “ΗΠΑνθρωποι” και κομμουνιστές! Άρθρο του Ν.Γ. Μιχαλολιάκου.

Δεν υπάρχει Δεξιά και Αριστερά - Υπηρετούν όλοι την ξενοκρατία Σημεία και τέρατα ζούμε στις ημέρες μας. Ζούμε την εποχή μίας πλήρους ...