Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τουρκική ανησυχία για το μέλλον του καθεστώτος στη Συρία




Οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία και ο αγώνας κατά του Κουρδικού αντάρτικου ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση του Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της 28ης Απριλίου στην Άγκυρα. Στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η Άγκυρα κάλεσε τη Δαμασκό να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας με αυτό το τρόπο την ανησυχία της για τη διαμορφούμενη κατάσταση στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Hakan Fidan και ο επικεφαλής του Ιδρύματος Kρατικού Σχεδιασμού (DPT) Kemal Madenoğlu μετέβησαν στη Συρία, όπου πραγματοποίησαν επαφές σε ανώτατο επίπεδο και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις. 



Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αποστολή της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες από το μπααθικό καθεστώς ωστόσο έντονη ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα τo ενδεχόμενο ανατροπής του Assad και το μέλλον της ισχύος των συμφωνιών που έχει υπογραφεί με τη Συρία για την καταστολή της δραστηριότητας των Κούρδων ανταρτών του PKK (βλ. Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Συρίας).
Οι Κούρδοι αντιπροσωπεύουν περί το 9% του συνολικού πληθυσμού της Συρίας συγκεντρωμένο στο βόρειο τμήμα της χώρας και βρίσκονται υπό καταστολή από το μπααθικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 1999 φιλοξενούταν στη Δαμασκό το αρχηγείο του ΡΚΚ αλλά και ο ίδιος ο Αbdullah Öcalan. Η Τουρκία κατάφερε τότε να εκδιωχθεί ο ηγέτης του PKK από την Συρία, κλείνοντας τις στρόφιγγες παροχής νερού προς την γειτονική της χώρα για πέντε ημέρες και μετακινώντας στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με την Συρία.

Από το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...