Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Ένας τουρκικής καταγωγής Ρώσος στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας


Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu με τον Vladimir Putin.
O πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin, με μια αιφνιδιαστική του ενέργεια, ανακοίνωσε πως απαλλάσσει από τα καθήκοντά του τον μέχρι χθες υπουργό Αμυνας Anatoly Serdyukov. Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Putin, παρουσία του νέου υπουργού Αμυνας Sergei Shoigu, στον οποίον και έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις. Στην ολιγόλεπτη συνάντηση, μπροστά στις κάμερες, από την προσοχή των δημοσιογράφων δεν διέφυγαν «οι καπνοί που έβγαζε από τα αυτιά του» ο Ρώσος πρόεδρος στην αναφορά που έκανε στο όνομα του Serdyukov, τον οποίον, όπως είπε, «απάλλαξε από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα». Η απόφαση του Ρώσου προέδρου ελήφθη κάτω από άκρα μυστικότητα, καθώς πεθερός του Serdyukov τυγχάνει να είναι ο πρόεδρος της Gazprom, Victor Zubkov. Ο Σερντιουκόφ κατηγορείται πως, επί των ημερών του στο υπουργείο Αμυνας, πουλήθηκαν περιουσιακά στοιχεία του στρατού, όπως κτίρια και διαμερίσματα στα οποία έμεναν αξιωματικοί, σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές της ρωσικής αγοράς, οι οποίες είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερές, με συνέπεια να ζημιωθεί το κράτος κατά 95 εκατ. δολάρια. Αυτή η κατηγορία φαίνεται πως είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η Δικαιοσύνη κάνει ενδελεχή έρευνα και σε μια σειρά άλλων συμβάσεων στον στρατό, για τις οποίες υπάρχει οσμή σκανδάλου.

Από χθες την κρίσιμη θέση του υπουργού Αμυνας ανέλαβε ο πιο δημοφιλής, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, υπουργός της Ρωσίας, ο κυβερνήτης των περιχώρων της Μόσχας και πρώην υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, Sergei Shoigu. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο 57χρονος Sergei Shoigu είναι μέλος της τουρκικής κοινότητας «Τούβα». Το 1977 αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Κρασνόγιαρσκ. Έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, λίγα μόλις χρόνια πριν από την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, το 1988. Την δεκαετία του ’90 υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες του ρωσικού κράτους. Το 1999 εντάχθηκε στο κόμμα του Putin. Ο Shoigu, εκτός από ρωσικά, μιλά ιαπωνικά και τουρκικά. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι, στην νέα περίοδο, ο νέος Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας θα επικεντρώσει την προσοχή του στον εκσυγχρονισμό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τέλος, ανάξια σχολιασμού είναι ελληνικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Putin απέπεμψε τον Serdyukov επειδή ο τελευταίος δεν προώθησε την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι κλέφτες, οι ψεύτες και η Χρυσή Αυγή!

Άρθρο της διευθύντριας της "Εμπρός", Ειρήνης Δημοπούλου στην στήλη "Εγέρθητι" Στο περασμένο φύλλο της ΕΜΠΡΟΣ κα...