Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Οι Μπορντό μπερέδες και οι τρομοκράτες




Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο σε αγγλόφωνο τουρκικό τύπο, σχετικά με την εμπλοκή των τουρκικών δυνάμεων σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, όπως αποκαλούν τον αγώνα εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Ήδη 2 ταξιαρχίες των "μπορντό μπερέδων" έχουν αναλάβει δράση στα τουρκο-ιρακινά σύνορα. Ξέρετε ποιό είναι το σύνθημά τους; " Ο θάνατος είναι τιμή. Ο φόβος και η αποτυχία όχι". Η δομή τους τώρα παρουσιάζεται σε επίπεδο Σώμα Στρατού!

Οι επιχειρήσεις που διεξάγουν στα σύνορα με το Ιράκ (και μάλλον μέσα σ' αυτό), κατά μήκος στις συνορεύουσες κορυφογραμμές, υποδηλώνει στροφή του δόγματος που ακολουθούσαν μέχρι πρότινος.
"Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις πηγές της" είναι συνοπτικά αυτό που επικρατεί σε επίπεδο τουρκικού ΓΕΕΘΑ. Σ' αυτό υπάγονται απ' ευθείας οι " μπορντό μπερέδες"

"Η διατήρηση φυλακίων χωροφυλακής και η στατική επιτήρηση δεν απόδωσε. Ο στρατός προσπαθεί χρόνια να καταλάβει και να ελέγχει τις επικίνδυνες περιοχές. Μάταια όμως! Τώρα ενεργοποιούνται οι ειδικές δυνάμεις στον μέγιστο βαθμό με επιχειρήσεις σε βάθος και "χειρουργικά" πλήγματα, με υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας.

Καταλυτικό ρόλο παίζουν οι επεξεργασμένες πληροφορίες. Πρέπει να γίνεται άμεση αξιοποίησή τους, αν είναι επιθυμητό το θετικό αποτέλεσμα. Κινήσεις στρατευμάτων από και προς τις επικίνδυνες περιοχές της Ανατολίας (δηλαδή στις  περιοχές με κουρδικό πληθυσμό) θα γίνονται μόνο αεροπορικά για ν' αποφεύγονται οι απώλειες από προσβολές  τρομοκρατών (Κούρδων) σε  μεμονωμένα οχήματα και φάλαγγες. Υπάρχει η σκέψη αγοράς και άλλων ελικοπτέρων τύπου CHINOOK γι' αυτό το σκοπό.

Η λύση δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικά μέσα αλλά και πολιτικά για να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα!"

Άρα οι "μπορντό μπερέδες" εμπλέκονται άμεσα και καταλυτικά σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών κατά το δόγμα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μόνο που "εξαιρούν " κάτι πολύ σημαντικό!

Δεν αναφέρεται καθόλου το θέμα προσέγγισης και συμφιλίωσης με τον τοπικό πληθυσμό. Ούτε κάποια προσπάθεια για να κερδηθούν "τα μυαλά και οι καρδιές των ντόπιων κατοίκων". Πώς θα μπορούσαν άλλωστε!

Ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...