Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κατασκοπεία και βίντεο γκέιμ σε στρατόπεδα της Λήμνου


δφδ
Η Bohemia Interactive κατασκευάζει προγράμματα προσομοίωσης για στρατιωτική εκπαίδευση που χρησιμοποιούνται από αρκετές Ένοπλες Δυνάμεις.
Νέα επεισόδια προστίθενται καθημερινά στο θρίλερ της σύλληψης των Τσέχων Ivan Buchta και Martin Pezlar στη Λήμνο με την κατηγορία της κατασκοπείας. Οι δύο άνδρες ηλικίας 28 και 33 ετών συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου από αστυνομικούς του τμήματος Μύρινας και έκτοτε παραμένουν προφυλακισμένοι στις δικαστικές φυλακές Χίου. Διώκονται για κατασκοπεία, καθώς φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι εργάζονται στην εταιρεία Bohemian Interactive, δημιουργό του διαδικτυακού, πολεμικού παιχνιδιού ARMA 3 που διαδραματίζεται σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής η κινητοποίηση για τη σύλληψη των δύο ξεκίνησε μετά την αποστολή στις τοπικές αρχές πληροφοριακού δελτίου από τη Γ΄ Διεύθυνση Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ. 

Το εν λόγω έγγραφο που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία ενημέρωνε λεπτομερώς για την άφιξη των δύο Τσέχων, τον τόπο διαμονής και την ημερομηνία αναχώρησής τους. Προειδοποιούσε επίσης ότι οι δύο αλλοδαποί επρόκειτο να φωτογραφίσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Από τη στιγμή της άφιξής τους στην Ελλάδα και μέχρι τη σύλληψή τους, 6 ημέρες αργότερα, οι δύο Τσέχοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από κλιμάκιο της ΕΥΠ. Συνελήφθησαν τελικά από αστυνομικούς του Α.Τ. Μύρινας, οι οποίοι και κατάσχεσαν φωτογραφικές μηχανές, έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι βρίσκονταν στη Λήμνο για διακοπές, ύστερα από δύο χρόνια εντατικής ενασχόλησής τους με το διαδικτυακό παιχνίδι προσομοίωσης ARMA 3. Το εν λόγω video game διαδραματίζεται σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο και το σενάριό του προβλέπει πολεμική σύρραξη μεταξύ νατοϊκών δυνάμεων και του Ιράν.
Από τη σε βάρος τους δικογραφία προκύπτει ότι οι φωτογραφίες που «καίνε» τους δύο Τσέχους είναι συνολικά 14. «Πρόκειται για 7 φωτογραφίες και 7 αποσπάσματα από βίντεο στα οποία απεικονίζονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού», δήλωσε στην «Κ» ο δικηγόρος των κατηγορουμένων κ. Παναγιώτης Ελευθερίου. Παρότι η φωτογράφιση στρατοπέδων δίχως άδεια διώκεται ως πλημμέλημα, ανακριτής και εισαγγελέας άσκησαν εναντίον των δύο ποινική δίωξη για το κακούργημα της κατασκοπείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη των δύο, η ηγεσία της ΕΥΠ απέστειλε έγγραφο προς την υπηρεσία πληροφοριών της Τσεχίας, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την ταυτότητα και την ιδιότητα των συλληφθέντων. Αντί απάντησης, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τσεχίας επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Θεόδωρο Δραβίλλα.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους εξειδικευμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, γεγονός που (σύμφωνα με τον εισαγγελέα και τον ανακριτή) διαψεύδει τον ισχυρισμό τους ότι βρίσκονταν στην Ελλάδα για διακοπές. Ως πρόσθετο επιβαρυντικό στοιχείο αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Bohemian Interactive στην οποία απασχολούνται οι κατηγορούμενοι, είναι μέτοχος σε άλλη εταιρεία που κατασκευάζει προγράμματα προσομοίωσης για στρατιωτική εκπαίδευση. Ο εν λόγω επιχειρηματίας κλήθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση. Τέλος, φέρεται να προέκυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δύο Τσέχοι έστελναν καθημερινά φωτογραφίες από τον υπολογιστή τους σε άγνωστο παραλήπτη. Αμφισβητεί το συγκεκριμένο στοιχείο ο δικηγόρος τους κ. Ελευθερίου.
Και ιστοσελίδα
Η υπόθεση των Ivan και Martin έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Τσεχία. Στις 27 Νοεμβρίου 150 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Πράγα με αίτημα την αποφυλάκισή τους. Παρέμβαση για το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο έκαναν ο Τσέχος ευρωβουλευτής κ. Jan Brezina και η Ελληνίδα συνάδελφός του κ. Νίκη Τζαβέλα. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Τσεχίας, ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Πετρ Νέκας συζήτησε το θέμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στις 22 και 23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Xειρόγραφη επιστολή των δύο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.helpivanmartin.org (δημιουργήθηκε με αποκλειστικό θέμα την απελευθέρωσή τους). Την περασμένη Παρασκευή ο δικηγόρος τους κ. Π. Ελευθερίου κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης στον ανακριτή Μυτιλήνης.
Γιάννης Σουλιώτης (Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...