Η Μεγάλη Ιδέα της Αλβανικής ηγεσίας αποτελεί εγγενές συστατικό του μετα-ψυχροπολεμικού σκηνικού. Χωροχρονικά παραπέμπει σε μία ρετρό αντίληψη της πολιτικής ελίτ στη γείτονα η οποία χρησιμοποιεί τον εθνικισμό μεταξύ άλλων και ως μέσο εκτόνωσης πιέσεων στο εσωτερικό της χώρας. Η Αλβανική ηγεσία δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα εκτιμώντας ότι η χρονική συγκυρία συνιστά μία ευκαιρία προκειμένου να προωθήσει έναν ανεξέλεγκτο ρεβιζιονισμό. Οι δηλώσεις του Σ. Μπερίσα έρχονται να συμπληρώσουν μία ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Ελλάδας στα πλαίσια της οποίας καλλιεργείται ένα ανθελληνικό κλίμα και καταγράφονται βιαιοπραγίες έναντι της ηγεσίας της μειονότητας στην Αλβανία.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας ρητορική Σλαυομακεδόνων αναφέρθηκε στην «ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα». Είναι ο ίδιος άνθρωπος που εξαπάτησε τους συμπατριώτες του καταληστεύοντας τους στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Την ίδια στιγμή ο Ε. Ράμα απευθυνόμενος σε συμπατριώτες του στην Αθήνα μίλησε για τη Μεγάλη Αλβανία και την Τσαμουριά σε μία ενδο-αλβανική πλειοδοσία εθνικισμού. Το αλβανικό πολιτικό σύστημα εξωτερικεύει τις λειτουργικές και ιδεολογικές του αδυναμίες καθιστώντας τη χώρα μείζονα απειλή για την ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Εξάλλου δεν είναι τυχαία η συμπαράταξη των αναθεωρητικών χωρών της περιοχής, καθώς ο άξονας Τιράνων, Σκοπίων και Άγκυρας συνιστά ένα προεκταμένο πεδίο αστάθειας και στρατιωτικών και μη απειλών έναντι της Ελλάδας. Η διεθνής συμπεριφορά των χωρών αυτών μας υπενθυμίζει ότι η αδυναμία μίας χώρας συνιστά ευκαιρία για την άλλη και ότι η χάραξη εξωτερικής πολιτικής πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της διεθνούς πολιτικής και όχι ιδεαλιστικές προσεγγίσεις.
Γιώργιος Βοσκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν/μιου Μακεδονίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου