Την Παρασκευή 7/2/14 στα πολιτικά γραφεία της Κεντρικής Οργάνωσης Λεμεσού, οι παρευρισκόμενοι συναγωνιστές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες αλλά και να σχολιάσουν τις τραγικές εξελίξεις στο μείζων ζήτημα του Κυπριακού.
Αρχικά τον λόγο πήρε ο συναγωνιστής Μιχάλης Παναγίδης, ο οποίος είχε την τιμή να παραστεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους νεκρούς των Ιμίων. Έκανε μια ανασκόπηση από την δυναμική παρουσία των Ελλήνων Εθνικιστών της Κύπρου στην Αθήνα. Έδωσε έμφαση στην στιγμή που αντίκρισε το μνημείο των Αθάνατων συναγωνιστών Γιώργου και Μάνου και την ρίγη συγκίνησης που ένιωσε μέσα του. Για την ημέρα της πορείας εξέφρασε το παράπονό του για την στάση της αστυνομίας που προώθησε την αντισυγκέντρωση ούτως ώστε να πληγεί η γιγαντιαία Εθνικιστική συγκέντρωση. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία – φωτιά από τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστου Χρίστου, που έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον ομοσπονδιακό πρόεδρο Ανα(ν)στασιάδη.
Στην συνέχεια, συναγωνιστής από την Κεντρική Επιτροπή Λεμεσού, έκανε μια ανασκόπηση των τραγικών εξελίξεων στο Κυπριακό και την συναίνεση του Ανα(ν)στασιάδη, και του ακέλ στο ξεπούλημα της Κύπρου στην τουρκία μέσω ενός νέου σχεδίου «Ανάν». Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων ανταλλάζοντας απόψεις για το κυπριακό, ενώ έγινε σύνδεση του σχεδίου που θα μας επιβάλουν στο Κυπριακό με την οικονομία και την ευάλωτη κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος αυτή την στιγμή.
Τελευταίος μίλησε ο συναγωνιστής από το Μέτωπο Νεολαίας Πέτρος Αυγουστή, που έκανε μια περιγραφή για την ζωή και το έργο του μέγα στρατηλάτη της επαναστάσεως, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Γέρος του Μοριά ήταν ο στρατηγός βαρόμετρο και η ψυχή της Ελληνικής Επαναστάσεως, αφού κράτησε την φλόγα του αγώνα αναμμένη στις δύσκολες στιγμές. Στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα, στην εποχή του προσκυνήματος στους τούρκους, ο Κολοκοτρώνης φοβούμενος για το μέλλον του αγώνα, είπε το περίφημο ρητό που έμεινε στην ιστορία: «τσεκούρι και φωτιά στους τουρκοπροσκυνημένους». Μετά την εν μέρει επιτυχή έκβαση του αγώνα οι πολιτικοί εξύφαναν μια άθλια σκευωρία και με την χρήση ψευδομαρτύρων καταδίκασαν για εσχάτη προδοσία τον πραγματικό Εθνάρχη του Ελληνισμού σε 20ετή κάθειρξη. Αφού αποφυλακίστηκε, ο Μέγας αυτός Έλλην, πέθανε φτωχός αλλά περήφανος για τα επιτεύγματά του.
Κλείνοντας ο συναγωνιστής, αναφερόμενος στο ξεπούλημα της Κύπρου στους τούρκους, έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα που θα έστελλε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, του οποίου τα κόκαλα τρίζουν μέσα από το μνήμα του, «Τσεκούρι και Φωτιά στους Τουρκοπροσκυνημένους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου