Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Γυναίκες-κομάντος της Νορβηγίας

Γυναίκα των νορβηγικών ειδικών δυνάμεων σε εκπαίδευση βολής. (Πηγή)
Πριν από πολλά χρόνια, όταν  το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ήταν ακόμη στην ακμή του, έτυχε και επισκέφθηκα στη Νορβηγία, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων που είχαν τότε οι Νορβηγοί, σεστρατόπεδο   βόρεια από το Όσλο.  Ήταν μονάδα αναγνώρισης, κάτι ανάλογο με το δικό μας ΕΤΑ. Μέσα στο ίδιο στρατόπεδο, είχε ήδη γίνει η συγκρότηση μιας πιο εξειδικευμένης ειδικής μονάδας, της FSK ( Forsvarets spesialkommando).

Τότε θυμάμαι, είχαμε ενημερωθεί για αυτή η μονάδα από τη διοίκηση ειδικών δυνάμεών τους, ότι θα πλαισιωνόταν αποκλειστικά από μόνιμο προσωπικό, κάτι που για εκείνη την εποχή ήταν καινοτομία στο νορβηγικό στρατό. Η ανησυχία όμως για τη διασφάλιση των πλωτών συγκροτημάτων αντλήσεως πετρελαίου, από πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, έκανε τους Νορβηγούς να το αποφασίσουν, στενά συνεργαζόμενοι με τους Βρετανούς SAS. 

Παράλληλα, δούλευαν και οι Γερμανοί για να συγκροτήσουν τη δική τους μονάδα ειδικών δυνάμεων τους KSK και γι' αυτό ήταν πολύ περίεργοι να μάθουν πως ξεκίνησαν οι Νορβηγοί. Αυτό που είδαμε τότε, μαζί με άλλους ξένους συμμάχους, ήταν μια "απλή" μονάδα με εξοπλισμό και υλικό όχι ιδιαίτερα εξεζητημένο για την εποχή του, αλλά με προσωπικό που φαινόταν πολύ καλά "δουλεμένο" και ψημένο από την εκπαίδευση.

Για τους Νορβηγούς κομάντος, είχαμε μιλήσει αναλυτικότερα σε προηγούμενο άρθρο. Εδώ και μερικά χρόνια αποφάσισαν να επιτρέψουν και σε γυναίκες να εντάσσονται στις ειδικές δυνάμεις και μάλιστα στην FSK.

Μια ανακοίνωση σε αγγλόφωνη νορβηγική εφημερίδα, σχετικά με την κατάταξη γυναικών για πρώτη φορά σ' αυτή την μονάδα μου κέντρισε το ενδιαφέρον και άρχισα να το  ψάχνω καλύτερα. Η μέθοδος επιλογής, όχι μόνο γυναικών αλλά και όλου του προσωπικού στις νορβηγικές ειδικές δυνάμεις παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Η επιλογή στρατιωτών είτε θητείας είτε εθελοντών με σύμβαση στο νορβηγικό στρατό, ονομάζεται "sesjon" (συνεδρία) και έχει τροποποιηθεί από το 2009-2010 με την ψήφιση σχετικού νόμου περί στρατολογίας. Εφαρμόζεται δε, σε δύο διαδοχικές φάσεις. Όλοι άνδρες και γυναίκες, καλούνται στην ηλικία των 19 ετών να συμμετάσχουν στην διαδικασία της επιλογής.

Εκπαίδευση γυναικών των νορβηγικών ειδικών δυνάμεων (Πηγή)
Στην πρώτη φάση, αυτό που γίνεται είναι όπως και σε μας η συμπλήρωση ενός ειδικού εντύπου το οποίο αποστέλλεται ταχυδρομικά για συμπλήρωση από τον αποδέκτη με βιογραφικά στοιχεία σχετικά με τη μόρφωσή του, την κατάσταση της υγείας του, την επιθυμία του για κατάταξη σε συγκεκριμένο Όπλο ή Σώμα και για την πρόθεσή του να συνεχίσει σταδιοδρομία στο στρατό.

Προσέξτε τώρα τη διαφορά! Αν κριθεί ο υποψήφιος για κατάταξη κατάλληλος, συνεχίζει στη 2η φάση και παρουσιάζεται σε προκαθορισμένη ημερομηνία σε συγκεκριμένο Κέντρο κατάταξης, όπου  αρχίζει η διαδικασία τελικής επιλογής. Σε αυτήν, ακολουθούν συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η ικανότητά του ή της υποψηφίου για στράτευση, γίνεται ενημέρωση για τη στρατιωτική ζωή και για την ενδεχόμενη επαγγελματική σταδιοδρομία στο στράτευμα, εκτελούνται αθλητικά και ψυχοτεχνικά τεστ και τέλος η 2η φάση κλείνει με συνέντευξη κάθε υποψηφίου από ειδικό αξιωματικό. Όποιος κριθεί ικανός για στράτευση καλείται σε ημερομηνία που καθορίζεται ανά εξάμηνο σε Κέντρο Εκπαίδευσης Ν/Σ. για να διέλθει τη βασική εκπαίδευση του μαχητή.

Η  στράτευση διαρκεί 19 μήνες και ενώ για τους άντρες είναι υποχρεωτική, για τις γυναίκες γίνεται επί εθελοντικής βάσεως. Από αυτό το χρονικό διάστημα, οι 12 μήνες υπηρετούνται συνεχόμενα, ενώ οι υπόλοιποι 7 μήνες, μετά την απόλυση στο 12μηνο, υπηρετούνται με τη μορφή πρόσκλησης για μετεκπαίδευση σε ασκήσεις ή κατά τη διάρκεια τριήμερων μια ή δυο φορές το μήνα στα πλαίσια της εθνοφυλακής.

Αλλά ας πάμε στην επιλογή γυναικών για τις νορβηγικές ειδικές δυνάμεις.  Από τη στιγμή που θα προκριθούν για ειδικές δυνάμεις, μετά την προκαταρκτική επιλογή που περιγράφεται παραπάνω, καλούνται σε ειδικό κέντρο εκπαίδευσης, όπου αρχίζουν να εκπαιδεύονται σε συναφή με τις ειδικές δυνάμεις βασικά αντικείμενα, όπως ατομική τακτική εκπαίδευση, ανάγνωση χάρτη και πυξίδας, οπλομηχανήματα, πρώτες βοήθειες και φυσικά πολύωρες πορείες από 10 μέχρι και 50 χιλιόμετρα, σωματικές ασκήσεις και δρόμους αντοχής  χωρίς τακτικό ωράριο, ημέρα και νύκτα. Οι δρόμοι αντοχής συνήθως είναι απόστασης 7 χιλιομέτρων με φόρτο 22 κιλών και με στολή εκστρατείας.

Η όλη εκπαίδευση, στηρίζεται στην αρχή της επιλογής. Δηλαδή όποια γυναίκα δεν καταφέρνει τη βαθμολογία που πρέπει ανά εβδομάδα, μεταφέρεται σε άλλο κέντρο εκπαίδευσης και μετατάσσεται σε άλλο Όπλο. (Μιλάμε για θητεία).

Εξέταση φυσικής κατάστασης γυναικών κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης (Πηγή)
Το ελάχιστο προαπαιτούμενο φυσικής κατάστασης  που πρέπει να έχουν οι υποψήφιες γυναίκες για τις ειδικές δυνάμεις είναι:

  • 1 έλξη στο μονόζυγο
  • 25 κάμψεις
  • 35 αναδιπλώσεις σε 2 λεπτά
  • 20 επαναλήψεις άρσης  βάρους 20 κιλών από το έδαφος στην όρθια θέση στο ύψος των γοφών. 
Η διάρκεια της παραπάνω βασικής εκπαίδευσης είναι  ένας μήνας. Όσες επιτύχουν, παρακολουθούν το σχολείο ειδικών δυνάμεων, διάρκειας ενός έτους (από Αύγουστο μέχρι Ιούνιο), όπου εκπαιδεύονται σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα, πάλι με τη μέθοδο της επιλογής (περνάς-κόβεσαι). Όσες αποφοιτήσουν με επιτυχία, τοποθετούνται στη μονάδα γυναικών ειδικών δυνάμεων και συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε βάθος, για την απόκτηση ειδικότητας (πχ καταστροφές) και άλλων δεξιοτήτων (πχ αλεξιπτωτιστή)

Το διαφορετικό πράγμα με τους Νορβηγούς, που ξεκίνησε από το 2013, είναι ότι έχουν οργανώσει ξεχωριστή μονάδα ειδικών δυνάμεων που τοποθετούνται μόνο γυναίκες, με συγκεκριμένη αποστολή, κυρίως την εκτέλεση αναγνωρίσεων και συλλογή πληροφοριών μέσα και γύρω από αστικές περιοχές! Δεν αναθέτουν, προς το παρόν τουλάχιστον, άλλου είδους αποστολές στις γυναίκες των ειδικών δυνάμεων! Ίσως θεωρούν ότι η ειδική αναγνώριση είναι η ..λιγότερο επικίνδυνη για γυναίκες! Αυτοί ξέρουν!

Στρατοί που δεν έχουν ακόμη εντάξει γυναίκες στις ειδικές δυνάμεις, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη των Νορβηγών! Βρισκόμαστε στην αρχή του εγχειρήματος και δεν κρύβω την περιέργειά μου να δω που θα καταλήξει η προσπάθεια των Νορβηγών!

Ανιχνευτής


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...