Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Μόνο με διεθνή αποτελεσματική εκστρατεία θα αντιμετωπιστεί η Τουρκική αδιαλλαξία

Τους τελευταίους μήνες ζούμε ξανά τις εποχές του τραγικού διδύμου των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν - Ντε Σότο. Η συμπεριφορά και οι ενέργειες του διδύμου Άιντα - Μπαν Κι Μουν, μόνο με τις ενέργειες του τότε αποτυχημένου διδύμου των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να συγκριθούν.

 Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Άιντα είναι απαράδεκτες. Οι ορολογίες που χρησιμοποιεί, η σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και η επέμβαση του στην ουσία των διαπραγματεύσεων, είναι προκλητική. Κατά συνέπεια, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με το περιεχόμενο της έκθεσης του, το οποίο είχε καταστεί καθ' υπόδειξη των Τούρκων επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, επαναφέρει θέμα απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αναγνωρίζει εμμέσως το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων στη διαχείριση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού και αποφεύγει να καταγγείλει την Τουρκία για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων του ίδιου του ΟΗΕ (Δίκαιο της Θάλασσας).
  Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει ο Κυπριακός λαός για τις αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας σε σχέση με την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δυστυχώς ακόμα και τα μηνύματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι θετικά. Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι ο λόγος που ο ξένος παράγοντας παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου είναι γιατί η Κυπριακή Ηγεσία δεν διεκδίκησε με αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα του Κυπριακού λαού.
      Γιατί δεν ζητήθηκαν, για παράδειγμα κυρώσεις, γιατί δεν ζητήσαμε την καταγγελία της Τουρκίας στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών που είναι πολλά και δεν είναι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας; Γιατί δεν πήγαμε στο Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας και να κάνουμε αυτό που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προειδοποιήσει του εταίρους μας, ότι δεν θα δεχτούμε κανένα άλλο μέτρο εναντίον της Ρωσίας αν δεν υπάρξουν μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας;    Μια σειρά από μέτρα και προτάσεις δεν υλοποιήθηκαν και το αποτέλεσμα βεβαίως ήταν η "μεγαλοψυχία" των ξένων να είναι μονόπλευρη και να αφορά ουσιαστικά την θωπεία του τούρκου κατακτητή, του πειρατή Μπαρμπαρός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ενώπιον του ένα προσχέδιο το οποίο ετοιμάζουν οι παντοτινοί μας «φίλοι» οι βρετανοί και ξέρουμε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα. Χρειάζεται εξαιρετική προσπάθεια προς την πλευρά άλλων φιλικών χωρών όπως της Κίνας, της Γαλλίας και ιδίως της Ρωσίας. Πολύ κρίσιμη η προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα. Ας αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι πρέπει επιτέλους να μιλήσει σοβαρά με τη Ρωσία. Δεν μπορεί να κάνει επισκέψεις μόνο για να στέλνει πολιτικά μηνύματα τα οποία φυσικά έχουν τη σημασία τους, όταν αυτό που χρειάζεται είναι κάτι παραπάνω από μηνύματα. Οι Ρώσσοι από καιρό έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να συζητήσει. Το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ.  Αν θέλουμε να επηρεάσουμε την Αμερική ένας είναι ο δρόμος, μέσα από το Εβραϊκό λόμπι το οποίο είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα από γερές συμμαχικές σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα. Την ίδια ώρα πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας έντονα και δυναμικά με τον Αραβικό κόσμο, να αξιοποιήσουμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο για να πετύχουμε όσο το δυνατό περισσότερα στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει δυναμικά και αποτελεσματικά πριν να είναι πολύ αργά. Πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφθεί οριστικά η πολιτική του καλού παιδιού. Πρέπει να σταματήσουν οι αλλοπρόσαλλες τακτικές του «ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα πίσω» που δεν οδηγούν πουθενά. Χρειαζόμαστε άλλη στρατηγική, άλλη τακτική, άλλη πολιτική. Χρειαζόμαστε τόλμη και αποφασιστικότητα, που δυστυχώς φαίνεται να ελλείπουν από την Κυπριακή ηγεσία. Για παράδειγμα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να αποφευχθεί συνάντηση του κ. Άιντα με τον Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, όπως δυστυχώς έγινε πρόσφατα με τον Τούρκο Υφυπουργό, γεγονός που πέρασε απαρατήρητο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αποσύρει τη δήλωση του για τη συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του θέματος του φυσικού αερίου. Να απεγκλωβίσει τη χώρα από υποχωρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η πολιτική του καλού παιδιού έχει αποτύχει.
   Η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση του ταμείου υδρογονανθράκων ως απάντηση στις τουρκικές απαιτήσεις για δημιουργία ταμείου για τους τουρκοκύπριους. Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας η δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων. Είναι άξιο απορίας γιατί αυτή η μνημονιακή υποχρέωση δεν έχει υλοποιηθεί και αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανένα. Είναι τυχαίο ή κρύβει κάτι άλλο; Το νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Τι ακριβώς περιμένει η Κυβέρνηση και δεν προωθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή; Με την κωλυσιεργία της η Κυβέρνηση, δίνει έρεισμα στην Τουρκία, που δήθεν κόπτεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, να προχωρήσει σε νέες απαράδεκτες προτάσεις σαν αυτές του κ. Τσαβούσογλου, όταν πραγματοποιησε παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε ξανά τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, πριν από τη λύση του Κυπριακού. Αυτή η πρόταση Τσαβούσογλου είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Αυτό θα γίνει μόνο με την κατάθεση στη Βουλή από την Κυβέρνηση για το Ταμείο Υδρογονανθράκων κατά το Νορβηγικό πρότυπο.
    Δυστυχώς η στάση της Κυβέρνησης για τη μη προώθηση του νομοσχεδίου για το Ταμείο υδρογονανθράκων δημιουργεί πολλά ερωτήματα, τα οποία πρέπει και οφείλει να απαντήσει. Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για ποσοστά διαμοιρασμού έχουν αφήσει κάποιες εντυπώσεις οι οποίες προκαλούν σύγχυση.
Ντίνος Ορφανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...