Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Οι τρεις «σωματοφύλακες» του δικτάτορα Erdoğan

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Müsteşar M. Güler
Ο διοικητής της MİT Hakan Fidan, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ Beşir Atalay και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Muammer Güler.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας συνεκλήθη και θα συνεδριάσει σήμερα υπό τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan σε μια πρωτοφανή -για τα πολιτικά πράγματα της γείτονος- ενέργεια, η οποία δεν αποτελεί παρά συνέχεια της ανηλεούς προσπάθειας συγκέντρωσης και ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας που αγγίζει πλέον τα όρια του φασισμού, όπως εύστοχα σχολιάζει το defence-point.gr με αφορμή πρόσφατο αποκαλυπτικό άρθρο του δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt στην εφημερίδαZaman. 

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ο στενός κύκλος των συνεργατών του προέδρου Erdoğan επιχειρεί να υπονομεύσει την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους συνδικαλιστικούς φορείς και την επιχειρηματική κοινότητα μέσα από ενορχηστρωμένες δικαστικές έρευνες και διώξεις. Πρόκειται για κλειστή ομάδα ισλαμιστών ιδεολόγων και ζηλωτών, οι οποίοι αντί να συμβουλεύουν, ακολουθούν τυφλά όσα εκτιμούν ότι επιθυμεί ο πρόεδρος και του αναφέρουν όσα αυτός θα ήθελε να ακούσει.
Ο ιθύνων νους που κινεί τα νήματα αυτών των ενεργειών είναι ο Beşir Atalay, κορυφαίος φιλο-ιρανός αξιωματούχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο οποίος υπηρετεί σήμερα ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Σε αυτόν έχουν ανατεθεί οι υποθέσεις που άπτονται της «ισλαμικής ατζέντας» του κόμματος, από την εκπαίδευση, την κοινωνική πολιτική και τις επαφές με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους μέχρι την ανάπτυξη των σχέσεων με ισλαμικές ομάδες παγκοσμίως. Ο Beşir Atalay ήταν ακαδημαϊκός που έγινε πολιτικός, ο οποίος δε διστάζει να παρουσιάσει κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις ώστε να επηρεάσει τη σκέψη του Erdoğan, άρα και τις αποφάσεις του. Θεωρείται υπεύθυνος για την ανέλιξη σειράς κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ άλλων και του νυν διοικητή της ΜΙΤ, Hakan Fidan.
Ο Fidan είχε στρατολογηθεί από τους Ιρανούς τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια σιιτικών μαθημάτων που παρακολουθούσε στην Άγκυρα, όπως επιβεβαιώθηκε κι από την έρευνα που διεξήχθη για την τρομοκρατική οργάνωση Tawhid-Salam. Ο Τουρκικός Στρατός γνώριζε για τις διασυνδέσεις του Fidan με το Ιράν από το 2000, όταν υπηρετούσε ακόμα στις τάξεις του ως μόνιμος υπαξιωματικός, ενώ σχετική αναφορά υπάρχει και σε διαβαθμισμένο έγγραφο της NSA με ημερομηνία 13 Απριλίου 2013 που διέρρευσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τον περασμένο Σεπτέμβριο.
der-spiegel-hakan-fidan
Βασική αποστολή του Hakan Fidan είναι να παρακολουθεί τους υπουργούς και τους βουλευτές προκειμένου ο πρόεδρος Erdoğan να είναι σε θέση να καταστείλει έγκαιρα και αποτελεσματικά πιθανές ανταρσίες στο κυβερνών κόμμα και να κρατά την κυβέρνηση υπό έλεγχο. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, İdris Naim Şahin, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον Erdoğan για 30 χρόνια πριν παραιτηθεί από το κόμμα το 2013, δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν «κόκκινοι φάκελοι» για τον εκάστοτε βουλευτή του AKP, ώστε να μπορούν να εκβιασθούν, ενώ παρακολουθούνται και οι δικαστικοί του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μαζί με τους στενούς συγγενείς τους, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εκδοθεί κάποια απόφαση που θα μπορούσε να τορπιλίσει το σχέδιο Erdoğan για την παραμονή στην εξουσία και τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Fidan είναι επίσης ο άνθρωπος ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στην κυβερνητική μηχανή παραπληροφόρησης – ελέγχου της ενημέρωσης, από τα παραδοσιακά έντυπα και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ως και τις ηλεκτρονικές πύλες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
O υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala αντικατέστησε τον Muammer Güler μετά την εμπλοκή του τελευταίου στο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013. Αποστολή του είναι η μετατροπή της Τουρκικής Αστυνομίας σε σώμα πραιτωριανών του καθεστώτος Erdoğan.
O υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala αντικατέστησε τον Muammer Güler μετά την εμπλοκή του τελευταίου στο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013. Αποστολή του είναι η μετατροπή της Τουρκικής Αστυνομίας σε σώμα πραιτωριανών του καθεστώτος Erdoğan.
Tο τρίτο πρωτοπαλίκαρο του Erdoğan κι ένας ακόμα προστατευόμενος του Atalay είναι ο νυν υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala που αντικατέστησε τον Muammer Güler μετά την εμπλοκή του τελευταίου στο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013. Ο Ala ανέλαβε την εκκαθάριση των παλαιμάχων Αρχηγών της Τουρκικής Αστυνομίας καθώς και τις μεταθέσεις των περίπου 50.000 αστυνομικών, μετατρέποντας το Σώμα σε πολιτικό εργαλείο της ισλαμικής κυβέρνησης.
Ο ρόλος της τριανδρίας στις επερχόμενες εκλογές είναι αδιαμφισβήτητος καθώς εκτός από την εκστρατεία εκφοβισμού και τις εξαγορές μέσω δωροδοκίας, θεωρείται υπεύθυνη για την έκρηξη βίας σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να εξαναγκαστούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν υπέρ του ΑΚΡ. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο ίδιος ο Erdoğan καταφεύγει σε εμπρηστική ρητορική για τους Αλεβίτες, ελπίζοντας πως ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Kemal Kılıçdaroğlu, Αλεβίτης και ο ίδιος, θα υιοθετήσει συγκρουσιακή στάση που μπορεί να οδηγήσει σε βία στους δρόμους. Μέχρι στιγμής, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να πέφτει στην παγίδα ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει ότι η αδίστακτη τουρκική ηγεσία δε θα καταφύγει εκ νέου σε ακραίες επιλογές προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος της εξουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...