Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ο Έλληνας Mr Universe

O Λευτέρης Σιδηρόπουλος  Πηγή φωτογραφίας
Πιστεύω να έχετε μάθει ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Body Building , στους αγώνεςNAC International 2014, ανακηρύχθηκε ο Έλληνας Λευτέρης Σιδηρόπουλος. 

Ο λόγος που το αναφέρω είναι γιατί ο Λευτέρης υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις σαν πεζοναύτης.  Στο άρθρο που διάβασα γι' αυτόν, είδα να γράφει ότι αν και είχε ξεκινήσει την αθλητική του προπόνηση πριν καταταγεί, το διάστημα που υπηρετούσε, οι επίπονες ασκήσεις στις ειδικές δυνάμεις και η ελλειπής διατροφή για τα δεδομένα του, τον έκαναν να χάσει αρκετή μυική μάζα γύρω στα 15 κιλά, που δεν ήταν καθόλου καλό για τις επιδιώξεις του.

Σχολιάζοντας αυτό το σημείο, μπορώ να πω ότι σίγουρα στις ειδικές δυνάμεις δεν γίνεται εξειδικευμένη προπόνηση για body building, γιατίδεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Το ζητούμενο είναι η απόκτηση αντοχής στην σωματική καταπόνηση, η αερόβια αλλά και η αναερόβια αντοχή. Επιδιώκεται η ικανότητα εκτέλεσης πολύωρων πορειών με φόρτο μέχρι 30 κιλά για ν' ακολουθήσει στη συνέχεια αναρρίχηση σε βράχο ή/και εκτέλεση βολών. Η πορεία είναι το μέσον, που σε φέρνει κοντά στο στόχο  και όχι ο σκοπός. Το ίδιο είναι  και η κολύμβηση μάχης σε μεγάλες αποστάσεις.

Έτσι λοιπόν ναι, το σώμα δυναμώνει, χωρίς απόκτηση υπερβολικού όγκου, αλλά και χωρίς να παραμερίζεται η μυική ενδυνάμωση που παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στον χώρο των ειδικών δυνάμεων.

Ο βασικός κανόνας σε κάθε είδους προπόνηση, είναι η προσαρμογή του σώματος στις συνθήκες καταπόνησης που καλείται ν' αντιμετωπίσει. Η απόκτηση μυικής συναρμογής, για την αποφυγή άσκοπης προσπάθειας που οδηγεί στην πρόωρη κόπωση.

Με ό,τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας, με την πολιτική ανακατωσούρα που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει, ίσως εκτός των κύκλων του αθλήματος να μην έγινε ευρύτερα γνωστή αυτή η ελληνική κατάκτηση.

Μπράβο  Λευτέρη! Συγχαρητήρια κομάντο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...