Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Oμάδα ειδικών επιχειρήσεων "αποκλειστικά για το Αιγαίο" δημιούργησε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο!


Την δική του "31 ΜΕΕΔ" δημιούργησε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο με χώρο δράσης - πού αλλού; - το Αιγαίο με καθήκοντα ανάλογα με της 31 ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή έρευνα και διάσωση μάχης και η δημιουργία της μονάδας αποτέλεσε την αφορμή για μια ακόμα "ψυχολογική επιχείρηση εκφοβισμού" από την πλευρά της Άγκυρας..

Η τουρκική ειδική ομάδα επιχειρήσεων έχει τον τίτλο "ΜΑΚ" και έδρα της είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης της 2ης Μοίρας της τουρκικής Αεροπορίας στην Σμύρνη.
Τα αρχικά «ΜΑΚ», σημαίνουν «Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Μάχης».
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δίνει μάλιστα ιδιαίτερη δημοσιότητα στην δημιουργία της ομάδα αναφέροντας ότι "Θα είναι ανά πάσα στιγμή να επέμβει στο Αιγαίο όταν κλιθεί από τις περιστάσεις", ενώ τα τουρκικά δημοσιεύματα (βλέπε φωτό) κάνουν αναφορά σε ομάδα που θα επέμβει σε περιπτώσεις όπως των Ιμίων ("Καρντάκ"), δηλαδή τους δίνει ένα ρόλο ανάλογο με της Ζ'ΜΑΚ, αλλά είναι σαφές ότι έχουν δημιουργήσει μια ομάδα για έρευνα και διάσωση των Τούρκων πιλότων που θα καταρριφθούν στο Αιγαίο σε περίπτωση σύρραξης.
Κι επειδή είναι ομάδα που θα δρά σε παράκτιο περιβάλλον, σαφώς αναφέρονται στο Ανατολικό Αιγαίο όπου θα υπάρξουν πολλές καταρρίψεις τουρκικών μαχητικών σε περίπτωση εισβολής.
Στα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι "Οι κομάντος της Ομάδας έχουν όλα τα μέσα για τις όλες περιπτώσεις, όπως αλεξίπτωτα, πλωτά μέσα, μέσα κατάδυσης και υποβρυχίων επιχειρήσεων, ενώ η εκπαίδευση τους είναι  άριστη και οι δυνατότητες τους είναι πολύ μεγάλες όσον αφορά το πεδίο δράσης τους"
Μάλιστα τόσο πολύ είναι ικανοποιημένοι οι αρμόδιοι του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για την εκπαίδευση και την σύνθεση αυτής της ομάδας, ώστε έχει αποφασιστεί να "μεταλαμπαδευτεί" το σύστημα εκπαίδευσης τους και σε ειδικές δυνάμεις από την άλλες χώρες που είναι «φίλες» με την Τουρκία (δηλαδή η Βοσνία, η Αλβανία, το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία και ποιος ξέρει που αλλού.
Για τον λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να μεταβούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης κομάντος από την Βοσνία για να εκπαιδεύσουν τις ειδικές δυνάμεις της Βοσνίας.
Η γνωστοποίηση της ύπαρξης αυτής της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων μόνο άσχετη δεν είναι με τον ψυχολογικό πόλεμο που εφαρμόζουν τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι επιτελείς με την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Και τα ρεπορτάζ που συνοδεύουν την ανακοίνωση ύπαρξης της ομάδας, στον τουρκικό Τύπο είναισαφώς ύποπτα (ο τουρκικός Τύπος παραδοσιακά χρησιμοποιείται για "ειδικές" ψυχολογικές επιχειρήσεις).
Αναφέρεται ότι "η δημιουργία της, σχετίζεται με την μορφή των ασκήσεων που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο στο Αιγαίο όπου δόθηκε μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες αερομεταφοράς ενός πλήρους τάγματος με τον εξοπλισμό του σε μια μόνο διαδρομή, ημέρα και νύχτα, ικανού να καταλάβει ένα μικρό νησί.
Επίσης δοκιμάστηκαν νέα οπλικά συστήματα συντονισμού και συνεργασία Ναυτικού και τουρκικής Αεροπορίας.
Τα συγκεκριμένα σενάρια προβλέπουν αποκλεισμό μικρού νησιού, αποστολές καταστροφής εχθρικής, (ελληνικής), αεροναυτικής δύναμης που κατευθύνεται για να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης".
Αυτή η αποστολή δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την "Έρευνα και Διάσωση Μάχης", αποστολή την οποία φαίνεται να έχει η τουρκική ΜΑΚ. Ενδιαφέρουσα η τελευταία επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου και χρήζει παρακολούθησης...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...