Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Οι ..περιπέτειες του Τεντέν


Ο Τεντέν (Tintin) είναι ήρωας της ομώνυμης σειράς κόμικς  του Ερζέ (Hergé, πραγματικό όνομα Ζωρζ Ρεμί).
Οι περιπέτειες του άρχισαν να δημοσιεύονται στις 10 Ιανουαρίου 1929, στο παιδικό ένθετο Le Petit Vingtième της εφημερίδας Le XXe Siècle (Ο 20ός αιώνας) και συνέχισε εκεί μέχρι τις 11 Μαΐου του 1930.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι περιπέτειες του μεταφέρθηκαν στη Βελγική εφημερίδα Le Soir (πρώτη εμφάνιση στις 17 Οκτωβρίου 1940), στην οποία δούλευε ο Ερζέ, ενώ από τις 26 Σεπτεμβρίου 1946 άρχισε στο Βέλγιο η έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού Τεντέν .



Ο Τεντέν είναι ένας Βέλγος δημοσιογράφος, ο οποίος συνέχεια εμπλέκεται σε περίεργες και παράξενες περιπέτειες. Οι φίλοι και οι συνεργάτες του είναι οι ντετέκτιβς Ντυπόν και Ντιπόν, ο Καπετάνιος Χάντοκ, ο καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ και ο πιστός του σκύλος Μιλού.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο δημιουργός του Τεντέν , ο Ερζέ εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον στενό του φίλο, Λεόν Ντεγκρέλ, ηγετική φυσιογνωμία του βελγικού Εθνικισμού.
Ο Ντεγκρέλ πολέμησε για τις ιδέες του κατά την διάρκεια του Β’Π.Π. Ο ηρωισμός του στο σοβιετικό μέτωπο τον κατέταξαν στους μύθους του Ευρωπαϊκού Εθνικισμού. Μετά το τέλος του πολέμου για να γλυτώσει από το μένος των νικητών έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στην Ισπανία.
Μία από τις περιπέτειες του Τεντέν είχε τίτλο « Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιετικών» με καθαρά αντικομμουνιστικό περιεχόμενο. Και ο δημιουργός του Τεντέν, ο Ερζέ κατηγορήθηκε  μετά το τέλος του Β’ΠΠ.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα κόμικς παγκοσμίως, με περισσότερες από διακόσια εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ έχει μεταφραστεί σε 58 γλώσσες. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 24 τεύχη, το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε το 1983. Επίσης, έχουν γυριστεί τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...