Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Kατάρριψη αεροσκάφους RF-4E της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από τη Συρία – Tα ονόματα των νεκρών χειριστών




H Tουρκία επιβεβαίωσε την κατάρριψη αεροσκάφους της ΤΗΚ από τη συριακή αεράμυνα.
 Σοβαρό επεισόδιο με απρόβλεπτες διαστάσεις εκτυλίχθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς επιβεβαιώθηκαν επίσημα οι πληροφορίες ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος τύπου RF-4E της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή και σε απόσταση 8ν.μ. από τις ακτές της Συρίας, έχοντας παραβιάσει προηγουμένως το συριακό εθνικό εναέριο χώρο. Παρά τις πληροφορίες που διέρρευσε αρχικά η τουρκική πλευρά ότι οι δύο χειριστές περισυνελέγησαν σώοι από τουρκικά μέσα έρευνας και διάσωσης, μετά την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό  Recep Tayyip Erdoğan γνωστοποιήθηκε πως συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα κατάφερε να ελέγξει από νωρίς τη ροή πληροφοριών για το συμβάν με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί σύγχυση διεθνώς.


 Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του στις 14:45 μία λιτή ανακοίνωση, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας & διάσωσης για τον εντοπισμό αεροσκάφους, το οποίο είχε απογειωθεί στις 10:30 από την αεροπορική βάση Erhaç της Μελιτηνής (Mαλάτεια) και έχασε την επικοινωνία με τους σταθμούς εδάφους στις 11:58 ενώ πετούσε στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι (Αλεξανδρέττα). Σημειώνεται ότι στην 7η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων του Erhaç εδρεύει η 171 Μοίρα (Filo) που επιχειρεί με αεροσκάφη F-4Ε/2020 καθώς και η 173 Filo που επιχειρεί με αναγνωριστικά RF-4ETΜ. Το αεροσκάφος κατέπεσε εντός των συριακών χωρικών υδάτων, γεγονός που οδήγησε τις τουρκικές αρχές να έρθουν σε επικοινωνία με τη Δαμασκό, προκειμένου δύο φρεγάτες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής που έσπευδαν στην περιοχή, να λάβουν άδεια για τη διεξαγωγή της επιχείρησης για την ανεύρεση και διάσωση των χειριστών.
Τουρκικές πηγές υποστήριζαν χθες οι δύο χειριστές περισυνελέγησαν σώοι από τα τουρκικά μέσα SAR (απογειώθηκαν ελικόπτερα και αεροσκάφη από τις βάσεις του İncirlik, του Etimesgut και του Erhaç), γεγονός που διαψεύδεται επίσημα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. H τουρκική εφημερίδα Hürriyet μετέφερε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, σύμφωνα με τον οποίο οι συριακές αρχές εξέφρασαν λύπη τους για το συμβάν, κάτι που επίσης δεν επιβεβαιώνεται. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Συρίας επισημαίνεται πως “η αεράμυνά μας αντιμετώπισε ένα στόχο ο οποίος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας πετώντας πάνω από τα χωρικά μας ύδατα πριν από το απόγευμα την Παρασκευή και τον κατέρριψε. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος“.
Οι εξελίξεις αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες για την αποστολή και τις συνθήκες κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα και οι βαθμοί των δύο νεκρών (επισήμως, αγνοουμένων) χειριστών του καταρριφθέντος RF-4E/TM της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για τους Σμηναγό Gökhan Ertan και Ανθυποσμηναγό Hasan Hüseyin Aksoy, αποφοίτων της Αεροπορικής Ακαδημίας Πολέμου (Ηava Harp Okulu) των ετών 2002 και 2009 αντίστοιχα. O Σμηναγός Gökhan Ertan πετούσε σαν εκπαιδευτής στην 2η ΑJÜ Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (2nci ΑJÜUO) της Σμύρνης και είχε μετατεθεί στην 173 Μοίρα πέρυσι

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...