Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» το 1993. Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και μας υπενθυμίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», του φιλόδοξου προγράμματος του ΟΗΕ για τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015. Με βάση έκθεση του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
Με βάση την τεχνολογική πρόοδο και τις επιστημονικές ανακαλύψεις της ανθρωπότητας, η φτώχεια θα έπρεπε να είναι κάποια μακρινή ανάμνηση. Ωστόσο, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Όσο αυξάνονται οι επιστημονικές δυνατότητες του ανθρώπου για έλεγχο της φύσης, αντιστρόφως ανάλογα αυξάνεται δραματικά η παγκόσμια φτώχεια. Και αυτό, όχι μόνο στον λεγόμενο «Τρίτο» και «Τέταρτο Κόσμο», αλλά και στις πιο προηγμένες οικονομικά και πολιτικά Χώρες της Δύσης.Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάποιο φυσικό φαινόμενο, το οποίο είναι ανεξάρτητο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, αλλά είναι συνέπεια τουεκμεταλλευτικού συστήματος, το οποίο, ιδιαίτερα στην σημερινή του φάση, της δικτατορίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου, με ιδεολογικό «κέλυφος» τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, αυξάνει δραματικά την ανισότητα και την παγκόσμια φτώχεια, έχοντας ως «πρότυπο» την «κοινωνία του 1/5», όπου τα υπόλοιπα 4/5 βρίσκονται στην «σκοτεινή πλευρά» της φτώχειας, της πείνας και του περιθωρίου, λαμβάνοντας, ολοένα και περισσότερο, χαρακτηριστικά «αποκλήρων». Στη χώρα μας, την ευρωπαϊκή Κύπρο ο πληθυσμός απειλείται σήμερα από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι απειλούνται από τη φτώχεια κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι μονογονικές και πολύτεκνες οικογένειες και οι ηλικιωμένοι. Δυστυχώς, κανείς από αυτούς που θα έπρεπε, δεν ασχολείται σοβαρά με αυτή την κατάσταση και την αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσε ο παραλογισμός «βελτιώνουμε τους αριθμούς, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους».
Η έλευση της Τρόικας και του ΔΝΤ στο νησί μας, έφερε συνολική πτώση του ΑΕΠ, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, με παγκόσμιο ρεκόρ ανεργίας στους νέους, στις γυναίκες και στα άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, με εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αφανίζονται, και αρκετές εκατοντάδες συνανθρώπους μας κάτω από τα όρια της φτώχειας, με... με.... με... κανείς δεν συγκινείται.... Ευτυχώς που υπάρχουν τα κοινωνικά παντοπωλεία και οι μητροπόλεις ώστε κάποιοι να βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό.
Με αποσπασματικά και ψηφοθηρικά μέτρα και εξαγγελίες, δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και ο λαός μας. (δεν αναφέρω τον όρο «κρίση» γιατί παραπέμπει σε κάτι έντονο αλλά μικρής διάρκειας, που περνάει γρήγορα - π.χ. «κρίση πανικού» ή « κρίση στις σχέσεις...» και αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση μας γιατί εδώ έχουμε μια παρατεταμένη και παγιωμένη κατάσταση ). Αυτά τα μέτρα και οι εξαγγελίες συνεπάγονται κατασπατάληση πόρων και αυτό δεν είναι ούτε ηθικό ούτε νόμιμο. Δεν υπάρχει ΟΡΑΜΑ, δεν υπάρχει ΣΧΕΔΙΟ.... Δεν έχει αλλάξει ο τρόπος ιεράρχησης των προβλημάτων μας. Δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας. Το επωφελές για το κόμμα συνεχίζει να προηγείται του γενικού συμφέροντος. Δεν γίνεται συζήτηση για τα πραγματικά μας προβλήματα και τον τρόπο που θα τα αντιμετωπίσουμε, (για παράδειγμα γίνεται συζήτηση για την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ή την τροποποίηση, ή την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, αλλά παράλληλα κανείς δεν συζητά για μέτρα αντιμετώπισης των αιτίων που δημιουργούν την ανεργία).
Σύγχρονα, διεθνή παραδείγματα, αλλά και η κοινή λογική κάνουν σαφές ότι, χωρίς ΟΡΑΜΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΤΟΛΜΗ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (με μετρήσιμους ετήσιους στόχους), που θα αξιοποιεί όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας (παραγωγικούς τομείς, εξαγωγές, εμπόριο, υπηρεσίες, πολιτισμός, παιδεία-τεχνολογία και έρευνα, υγεία, κοινωνική οικονομία δεν πρόκειται να μπει η χώρα μας σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Που είσαι Τάσο να δεις που μας κατάντησαν οι κυβερνώντες συνεπικουρούμενοι με το κόμμα που στήριξες και σε στήριξε…
Ντίνος Ορφανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου