Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Διεθνείς αγώνες ελεύθερων σκοπευτών 2014

Ζεύγος ελεύθερων σκοπευτών κατά τη διάρκεια δρόμου αντοχής στους διεθνείς αγώνες που διεξάγονται κάθε χρόνο στο Fort Benning Georgia στις ΗΠΑ. (Πηγή)
Από 20 μέχρι 24 Οκτωβρίου 2014, διεξήχθησαν οι 14οι διεθνείς αγώνες ελεύθερων σκοπευτών(International Sniper Competition) στο Φορτ Μπένινγκ (Fort Benning) της πολιτείας της Γεωργίας (Georgia) των ΗΠΑ, όπου εδρεύει και η Σχολή Πεζικού του αμερικανικού στρατού  το 75 σύνταγμα των Ρέιντζερς (US Army Rangers) και άλλες μονάδες, σχολές και υπηρεσίες.

Έχουν  πλέον καθιερωθεί, και θεωρούνται από τους καλύτερους σκοπευτικούς αγώνες αυτού του είδους. Η διαφορά τους με άλλους συναφείς, είναι ότι συνδυάζεται η σκοπευτική ικανότητα με την τακτική και με την σωματική και ψυχική αντοχή των διαγωνιζομένων, που ενεργούν σε ζευγάρια.

Ζεύγος ελεύθερων σκοπευτών εκτελεί βολή περιορισμένου χρόνου από ομοίωμα προκαλύμματος  αστικού περιβάλλοντος στους αγώνες 2014  (Πηγή)
Τοπογραφία, δρόμοι αντοχής, διέλευση εμποδίων, περίθαλψη και μεταφορά τραυματία, αφανής προσέγγιση στόχου, παραλλαγή, βολές ημέρα και νύκτα από απίθανες στάσεις σε φυσικό και σε αστικό περιβάλλον και σε περιορισμένο χρόνο, συνθέτουν ένα αληθοφανές σενάριο, που "πλέκεται" από εμπειροπόλεμους εκπαιδευτές ελεύθερους σκοπευτές.

Από τις συνολικά 4 ημέρες διαγωνισμού, οι δύο τελευταίες περιέχουν συνεχή επεισόδια και καταστάσεις που αναγκάζουν τους διαγωνιζόμενους να κινούνται και να ενεργούν ακατάπαυστα χωρίς ανάπαυλα και ύπνο. Είναι τα σημεία που "λυγίζουν" τις επιδόσεις ενός άριστου σκοπευτή, αν δεν είναι κατάλληλα γυμνασμένος και δεν αντιμετωπίζει με καρτερία τις δύσκολες συνθήκες που του επιβάλλονται τεχνητά. 

Βολή μέσα από σπίτι (Πηγή)
Και βέβαια το διεθνές "χρώμα" προσθέτει μεγαλύτερη αξία, αφού μοιράζονται εμπειρίες και γνώσεις. Οι οργανωτές, που τελούν υπό την αιγίδα της σχολής πεζικού και μάλλον με εμπλοκή του αντίστοιχου Σχολείου  Ελεύθερων Σκοπευτών,

Στους συγκεκριμένους αγώνες, επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι και 35 ζευγαριών ελευθέρων σκοπευτών. Εφέτος συμμετείχαν, εκτός από αμερικανικές ομάδες όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας και ομάδες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Δανία.

Η συμμετοχή σε τέτοιους αγώνες, εκτός από χρήμα, θέλουν και "κότσια"! Δηλαδή πρέπει κάποιος να είναι πολύ σίγουρος για τον εαυτό του και τις γνώσεις του, ώστε να μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα παραδεκτό επίπεδο παρουσίας.  

Βολή από ομοίωμα στέγης (Πηγή)
Πρώτη, αυτή τη φορά, βγήκε ομάδα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, από το 1ο Συγκρότημα Ειδικών Δυνάμεων (1st SF Group) και το έχουν μεγάλο καμάρι! Δεν ξέρω αν είχαν συμμετοχή και τι θέση κατέλαβαν στους διεθνείς αγώνες ελευθέρων σκοπευτών που οργανώνει η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, (USASOC). 

Μετά έχουμε και τους Αυστραλούς που οργανώνουν στο νότιο ημισφαίριο κάτι ανάλογο, περιλαμβάνοντας όμως και δοκιμασίες  δεξιοτήτων του μαχητή πεζικού στις βολές ακριβείας  με ατομικό φορητό οπλισμό, παράλληλα με τους αγώνες ελεύθερων σκοπευτών και έχουν ευρεία συμμετοχή από πολλές χώρες του περίγυρου.

Ακολουθούν και οι Καναδοί με την οργάνωση παρόμοιων αγώνων και σταματάμε εδώ για να μη "χαθούμε" στην πληθώρα τέτοιων εκδηλώσεων. Αντιλαμβάνεσθε πιστεύω ότι δεν είναι απλά μια σύσφιγξη σχέσεων φιλίας, αλλά και οικονομικής συνεργασίας, αφού εμφανίζονται όπλα καιβοηθήματα βολής διαφόρων εταιρειών, που αναζητούν καλούς και αξιότιμους πελάτες!

Αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι με τη διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων προωθείται η εκπαίδευση στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, διότι οι ομάδες που εκπροσωπούν μονάδες και κράτη πρέπει ν' αποδείξουν την αξία τους. 

Καλή η εκπαίδευση ειδικότητας ελεύθερου σκοπευτή που αποκτάται στο ανάλογο σχολείοεσωτερικού ή εξωτερικού, καλύτερη ίσως η εκπαίδευση ή η συντήρηση εκπαίδευσης στη μονάδα, αλλά όταν πρόκειται να εκτεθείς σε δοκιμασία που σε βλέπουν πολλά μάτια, το σκέφτεσαι και εξασκείσαι πολύ περισσότερο, για ν' αποδείξεις την ικανότητά σου!

Αν τέτοιες δοκιμασίες γίνονται στα πλαίσια σχηματισμών, δεν κοστίζουν πολλά και αποκομίζουν μεγάλη εκπαιδευτική ωφέλεια. Oταν αποκτούν εθνική ή διεθνή διάσταση, ίσως οικονομικά κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά κερδίζουν στον τομέα της προβολής και του κύρους. Διαλέγουμε και παίρνουμε ανάλογα με το τι θέλουμε!


Ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...