Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

«Συνεκμετάλλευση» Λευκωσίας-Άγκυρας στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της κυπριακής ΑΟΖ ή διχοτόμηση!

 Χρόνια τώρα πιστεύαμε πως η αντίστροφη μέτρηση της σύγχρονης ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού  άρχισε τον Απρίλη του 1955 με το ξέσπασμα της ένοπλης εξέγερσης κατά του βρετανικού ιμπεριαλισμού γεγονός που προκάλεσε την μήνιν των ιμπεριαλιστών (δεν έχουν τέτοια αισθήματα αυτοί) και γι’ αυτό είχαμε αυτήν την  αρνητική εξέλιξη στον αγώνα της Κύπρου.

Δυστυχώς πάσχουμε φαίνεται από έναν ιδιότυπο πολιτικό αυτισμό πιστεύοντας πως τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εμάς, πράγμα που δεν μας αφήνει να καταλάβουμε το πραγματικό μέγεθος των εξελίξεων και τις πραγματικές πολιτικές επιλογές και τις προθέσεις των άλλων, είτε αυτοί είναι «σύμμαχοι» (Άγγλοι, Αμερικανοί) , είτε «εχθροί» (Τούρκοι). Αυτό βέβαια συμβαίνει και σήμερα. Για τους Βρετανούς η εξέγερση των Κυπρίων της ΕΟΚΑ ήταν μια ακόμη προσπάθεια ενός λαού από τις δεκάδες που είχαν υπό το πέλμα τους, να απελευθερωθεί. Είχαν ζήσει δεκάδες τέτοιες και η ιστορία , (αλλά και το Χόλιγουντ), κατέγραψαν τις «σελίδες δόξας» που έγραψαν οι Βρετανοί «κατασφάζοντας» τους ιθαγενείς που τολμούσαν να τα βάλουν με την κραταιά βρετανική αυτοκρατορία. Κάπως έτσι μάλλον έβλεπαν και την προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων να πετύχουν την ένωση με τη μητέρα πατρίδα. Τι κι αν αυτή ήταν η φίλη και σύμμαχος Ελλάδα; Αυτή που πολέμησε δίπλα της με αυτοθυσία στον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο,( και ανταμείφθηκε με τη μικρασιατική καταστροφή, τον σφαγιασμό του πληθυσμού της και το τέλος της μεγάλης ιδέας),   αλλά και στον δεύτερο μεγάλο πόλεμο  χαρίζοντας τις πρώτες νίκες κατά του άξονα. Γι'  αυτούς η Μεσόγειος είναι ένας αυτοκινητόδρομος για την ανάπτυξη στρατιωτικής ισχύος βαθιά στην καρδιά της Ευρασίας και της Αφρικής.
   Σφυρίζουν αδιάφορα η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και εν γένει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για την ωμή παραβίαση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», το οποίο διεξάγει έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στα... νότια, στη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. «Ουδέν σχόλιον» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σοκάροντας τους πολιτικά αφελείς Έλληνες και κυρίως Κύπριους που είχαν την αυταπάτη ότι η ΕΕ προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία από την τουρκική επιθετικότητα.
   Η ΕΕ αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, ναι ή όχι; Αν την αναγνωρίζει, γιατί δεν αντιδρά ούτε καν φραστικά, αφού αυτή παραβιάζεται ασύστολα από την υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ κυβέρνηση της Τουρκίας; Είναι αδιάφορη η Κομισιόν για ένα τέτοιο γεγονός εναντίον κράτους-μέλους της; Θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο, με τον εκπρόσωπό της να λέει «ουδέν σχόλιο», αν η Τουρκία παραβίαζε την ΑΟΖ π.χ. της Ιταλίας ή της Γαλλίας στη Μεσόγειο; Μας είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι θα ανέχονταν οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί μια τέτοια στάση της Κομισιόν, χωρίς να την καταγγείλουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Αν πάλι υποθέσουμε ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έλεγε δημοσίως κάτι υπέρ της Γαλλίας ή της Ιταλίας και καταδίκαζε τη χώρα που παραβίασε την ΑΟΖ τους, προκαλούνται πολύ σοβαρότερα ερωτήματα και εγείρονται θεμελιώδη ζητήματα: Η Κομισιόν αναγνωρίζει ή όχι στο κράτος της Κύπρου τα ίδια δικαιώματα που αναγνωρίζει στο γαλλικό, ιταλικό, ισπανικό κράτος; Δεν είναι μόνο η στάση της ΕΕ απαράδεκτη από κάθε άποψη. Είναι και η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
      Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, αποκάλυψε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση είχε θέσει από τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους το θέμα ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντα κατά τα λεγόμενα του Γιαννάκη Κασουλίδη, η στάση των Αμερικανών ήταν σαφέστατη: απαίτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να μην αντιδράσει σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης! Ακόμη πιο βρώμικη είναι η στάση των Αγγλων, οι οποίοι λίγο ακόμη και θα καταγγείλουν την... κυπριακή πλευρά ως υπεύθυνη της κρίσης! «Λυπούμαστε που η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει εντάσεις και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις. Πρόκειται ομολογουμένως για πραγματικά κατάπτυστη ανακοίνωση. Εμφανίζει τους Τούρκους να κάνουν έρευνες όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στην... «Ανατολική Μεσόγειο»! Με προκλητικό τρόπο το Λονδίνο υποδηλ ότι δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ. Επιπρόσθετα όχι μόνο δεν καταδικάζει την τουρκική πράξη, αλλά καλεί «όλες τις πλευρές» να αποφύγουν «εμπρηστικές δηλώσεις» -δηλαδή ουσιαστικά την Κύπρο που μόνο δηλώσεις μπορεί να κάνει, ενώ η Τουρκία έχει τη δύναμη να κάνει πρωτίστως πράξεις, οι οποίες όμως, όπως συνάγεται από την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ουδόλως ανησυχούν την κυβέρνηση Κάμερον!
     Μάλιστα οι Εγγλέζοι, μαζί με τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς, μπλόκκαραν ευθύς εξαρχής την κυπριακή πρόταση να γίνει ένα ευρωπαϊκό διάβημα της ΕΕ προς τον ΟΗΕ. Είναι απίστευτη η βρετανική υποκριτική δικαιολογία που πρόβαλαν -ο κίνδυνος... «να διαταραχθεί η διαδικασία συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού»!!! Αυτή την ψευδέστατη αιτία πρόβαλε το Φόρεϊν Οφις σε δήλωσή του -δεν θέλουν υποτίθεται να καταδικάσουν την τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ για να λυθεί το Κυπριακό! Προφανές είναι ότι μέσα σε αυτό το εξαιρετικά εχθρικό για τη Λευκωσία κλίμα, η Αγκυρα επιχειρεί να επιβάλει τους όρους της. Με δηλώσεις που έκανε προχθές ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, έθεσε επί της ουσίας ένα εκβιαστικό δίλημμα προς την κυπριακή κυβέρνηση: ή συνεκμετάλλευση Λευκωσίας-Αγκυρας στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της κυπριακής ΑΟΖ ή διχοτόμηση! Μεταξύ άλλων, ο Νταβούτογλου είπε επί λέξει: «Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα ως και οι Ελληνοκύπριοι...
    Αν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και λέγεται ότι “μας ανήκει το δικαίωμα ερευνών στον Νότο επειδή αυτός ο Νότος είναι «δικός» μας, στους Τούρκους «ανήκει» ο Βορράς'', τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο «κρατών»! 'Η σας παίρνουμε το φυσικό αέριο ή σας παίρνουμε το μισό νησί! Υπέροχη η τουρκική θέση! Η Κομισιόν όμως έκανε το κορόιδο. Άφησε το Ευρωκοινοβούλιο, ένα θεσμικό όργανο της πλάκας που κανένας δεν παίρνει υπόψη του, να βγάλει ίσως κάποια ασήμαντη ανακοίνωση για να παρηγορηθούν οι Κύπριοι, παρόλο που κανένας δεν θα πληροφορηθεί καν την ύπαρξή της εκτός Ελλάδας και Κύπρου...
Ντίνος Ορφανός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δίπλα στους ακρίτες του Ελληνικού Βορρά - Άρθρο του Ν. Γ. Μιχαλολιάκου

« Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. Θα μας σώσει από την βρώμα όπου κυλιούμαστε, θα μας σώσ...