Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Βιβλιοπαρουσίαση: Μια τριλογία για την Τουρκία και την εθνική της στρατηγική

H τριλογία των βιβλίων του Χρ. Μηνάγια
H τριλογία των βιβλίων του Χρ. Μηνάγια προσφέρει πληρέστατη και λεπτομερή περιγραφή κάθε πτυχής της τουρκικής πολιτικής και του στρατιωτικού της δυναμικού.
Προ ημερών κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάδμος το βιβλίο του Ταξίαρχου ε.α. Χρήστου Μηνάγια, με τίτλο Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και Εξοπλισμοί. Το βιβλίο αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας (1ο Βιβλίο: Αποκαλύπτοντας τον Τουρκικό Λαβύρινθο, Ισλάμ και Πολιτική στην Τουρκία και 2ο Βιβλίο: Απόρρητος Φάκελος Τουρκία, Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας) με την οποία ο συγγραφέας αφενός αποκαλύπτει τις πολύπλοκες διαδρομές της Τουρκικής Δημοκρατίας, τους αφανείς και παράλληλους μηχανισμούς διακυβέρνησης της χώρας, την εθνική της ισχύ, τα εθνικά της συμφέροντα, τους εθνικούς της στόχους, αφετέρου σκιαγραφεί την τουρκική αντίληψη και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αντιλαμβάνεται την έννοια της στρατιωτικής ισχύος, μέσω της οργάνωσης, της διάταξης των ενόπλων δυνάμεων της και των εξοπλισμών.
Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι θεωρούν το επίπεδο της πολεμικής ισχύος της χώρας τους χαμηλό σε σύγκριση με το αντίστοιχο άλλων κρατών που έχουν επιφορτισθεί το ρόλο περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης, έχουν θέσει σε εφαρμογή διαδικασίες απόκτησης χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, αναβάθμισης των δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς δυνάμεων και στρατηγικών ενισχύσεων σε περιοχές κρίσεως, χρησιμοποίησης του διαστημικού περιβάλλοντος ως παράγοντα στρατιωτικής ισχύος, απόκτησης δυνατοτήτων ολοκλήρωσης μιας στρατιωτικής επιχείρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα και εφόσον απαιτηθεί εξασφάλιση της συνέχισης αυτής και υποστήριξή της για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον με την ίδια διαδικασία σκέψης, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων τροποποίησε το δόγμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων βάσει του οποίου, αντί της κατάληψης και διατήρησης μιας εδαφικής περιοχής προβλέπεται η φθορά, η καταστροφή και η πάταξη των αντιπάλων δυνάμεων, προσβάλλοντας τα κέντρα διοικήσεως-ελέγχου, καθώς επίσης τις εγκαταστάσεις και περιοχές στρατηγικού, οικονομικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
Διαπιστώνεται δηλαδή ότι, η αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τη συνεχώς κλιμακούμενη παραβατική συμπεριφορά της εναντίον της Ελλάδος διαμορφώνουν μια πολυδιάστατη απειλή, η οποία επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δυσμενές για την Ελλάδα ισοζύγιο ισχύος και απαιτεί τη διατήρηση στο ακέραιο της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας.
Ο Χρήστος Μηνάγιας παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία το σύνολο των τουρκικών Σχεδίων Επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της 1ης τουρκικής Στρατιάς στη Θράκη, τις ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της Ελλάδος καθώς επίσης τα σχέδια αποσταθεροποίησης της Τουρκίας από το βαθύ κράτος και ανατροπής της κυβέρνησης Erdoğan. Φυσικά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι, οι Φάσεις Διεξαγωγής των εν λόγω σχεδίων αποσταθεροποίησης μπορεί να αποτελέσουν modus operandi για διεξαγωγή ανάλογων τουρκικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ευχαριστούμε θερμά το DiscountHobbyZone και τον κύριο Κωνσταντίνο Κοκκοτό για την ευγενική παραχώρηση των δύο πρώτων βιβλίων της τριλογίας γαι τις ανάγκες της παρούσας βιβλιοπαρουσίασης. Τα βιβλία αυτά μπορείτε να τα βρείτε εδώ και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ΕΛΑΜ τιμά και υπερασπίζεται το θεσμό της Οικογένειας

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) διοργάνωσε την Κυριακή (20/05/18) εκδήλωση με τίτλο «Ημέρα της Οικογένειας» στον εκδρομικό χώρο στα Πλ...