Μάχες εκτυλίσσονται μεταξύ του στρατού του ΙΚ και αντικαθεστωτικών ανταρτών. (Πηγή) |
Πολλά διαδραματίζονται στη Συρία. Οι μάχες δίνουν και παίρνουν και ο κυβερνητικός συριακός στρατός ανακαταλαμβάνει χαμένα εδάφη και απελευθερώνει(;) τις κατεστραμμένες πλέον πόλεις.
Αυτό που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, πέραν όσων κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και τηλεθεατών των ΜΜΕ, ήταν ο τρόπος που λειτουργούν οι ειδικές δυνάμεις των χωρών που υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές, (αντικυβερνητικοί-κυβερνητικοί) αλλά παράλληλα ενεργούν εναντίον του στρατού Ισλαμικού Κράτους, που αποτελεί τον κοινό αντίπαλο.
Συνεργάζονται αρμονικά και επαγγελματικά, οι Ρώσοι με τους Αμερικανούς! Έβαλαν στην πάντα τις διαφορές τους και ασχολούνται με τις ειδικές επιχειρήσεις, ο καθένας στον τομέα του. Γιατί πράγματι έχουν χωρίσει την Συρία σε δύο "Περιοχές Ειδικών Επιχειρήσεων"(Special Operations Area). Τη ρωσική που φαίνεται να είναι η νοτιοδυτική Συρία και την αμερικανική που πιάνει την βορειοανατολική πλευρά της χώρας, όπου ενεργούν και οι Κούρδοι YPG, τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούν εχθρούς τους!
Και είναι αυτονόητο να γίνει κάτι τέτοιο, για να μην υπάρχει αθέλητη εμπλοκή! Και όσοι γνωρίζουν, καταλαβαίνουν ότι ήταν κάτι απαραίτητο, για συντονισμό ενεργειών, αποφυγή διπλής προσπάθειας και απωλειών, στην τόσο περίπλοκη κατάσταση της Συρίας.
Η συμφωνία εκτιμάται ότι έγινε από τον Οκτώβριο του 2015, όταν οι Ρώσοι ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν τους αντίπαλους του Άσαντ. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, που είχαν ήδη αρχίσει τις επιχειρήσεις τους, δεν θα ήθελαν να βρεθούν κάτω από ρωσικά πυρά! Κάτι ανάλογο σκέφτηκαν και οι Ρώσοι!
Ρώσοι καταδρομείς στη Συρία (Φωτογραφία Αρχείου) |
Μόνο που οι Ρώσοι πρόλαβαν και κατέλαβαν αεροδρόμια και εξασφάλισαν με πεζοναύτες το λιμάνι της Ταρσού . Οι Αμερικανοί, μπόρεσαν και έθεσαν υπό έλεγχο, με την συνεργασία των Κούρδων, τοαεροδρόμιο του Ρμεϊλάν κοντά στα Τούρκο-Ιρακινά σύνορα, αλλά και κοντά στις ..πετρελαιοπηγές! Το χρησιμοποιούν κυρίως σαν βάση ανεφοδιασμού για τα ελικόπτερά του και τα αεροσκάφη τους καιόπως αναφέρεται, ετοιμάζουν και άλλη μια αεροπορική βάση ανεφοδιασμού νοτιοανατολικά του Κομπάνι.
Εκεί όμως που τα πράγματα μπερδεύονται, (αν αληθεύει) είναι το ενδιαφέρον των Ρώσων να οργανώσουν και αυτοί μια προωθημένη αεροπορική βάση στα βόρεια, στο εγκαταλελειμμένοαεροδρόμιο του Αλ Καμισλί. Αυτό θα σήμαινε ότι οι συμφωνημένες περιοχές επιχειρήσεων κάπου θα μπλέκονταν!
Άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Η ίδια μονάδα πιθανόν επιχειρεί στη Συρία (Φωτογραφία Αρχείου) |
Αυτό που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, είναι ο διαφορετικός τρόπος δράσης των αμερικανικών και ρωσικών ειδικών δυνάμεων, σε σχέση με αυτούς που υποστηρίζουν. Οι Αμερικανοί, προτιμούν (προφανώς για πολιτικούς λόγους) να παραμένουν σύμβουλοι και εκπαιδευτές, όχι πάντα στο πεδίο της μάχης, αλλά σε υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Δηλαδή ασχολούνται με το επιχειρησιακό επίπεδο, με εξαίρεση όταν αναλαμβάνουν καθαρά δική τους αποστολή. Αντίθετα οι Ρώσοι, έχουν ενεργό ρόλο και συμμετέχουν από κοντά με τα κυβερνητικά στρατεύματα, σε τακτικό επίπεδο!
Μια ειδική ρωσική μονάδα η Zaslon παρόμοια της αμερικανικής SAD/SOG, λέγεται ότι ενεργεί εδώ και καιρό στη Συρία, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό που επιβεβαιώνεται κατά δήλωση των Ρώσων επιτελών, είναι ότι οι ειδικές τους δυνάμεις ενεργούν, υπό τον έλεγχο της ρωσικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (KSO), που έχει ήδη οργανωθεί.
Άλλωστε αυτό έγινε ευρέως αντιληπτό με την ηρωική πράξη του Ρώσου αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος για να μην συλληφθεί ζωντανός από του μαχητές του ΙΚ, προτίμησε να καλέσει αεροπορικά πυρά επάνω του και να σκοτωθεί ταυτόχρονα με τους αντιπάλους του, ανεβάζοντας στους επτά, τους Ρώσους στρατιωτικούς που έχουν επίσημα ανακοινωθεί ως νεκροί.
Η ιστορία συνεχίζεται! Αλλά που βρίσκονται οι σύμμαχοι Βρετανοί και Γάλλοι; Είναι απασχολημένοι και αυτοί με το ΙΚ, αλλού! Στη Λιβύη! Εκεί που και Ιταλοί σκέπτονται να πάνε, αν δεν το έχουν ήδη κάνει! Άλλωστε υπάρχουν συμφέροντα εκεί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου