Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Οι στρατιώτες των πάγων.

Στρατιωτική Βάση Μέστερσβιγκ της Δανίας στην Γροιλανδία. Στον ουρανό διακρίνεται το βόρειο Σέλας (Πηγή)

Στην μακρινή Γροιλανδία, υπάρχει μια μικρή δανική μονάδα επιτήρησης, και ασφάλειας περιοχής, που κυκλοφορεί με έλκηθρα και σκι αν χρειαστεί, πηγαίνοντας κατά μήκος της απέραντης ακτογραμμής, της γροιλανδικής επικράτειας, που τελεί υπό τον έλεγχο, την εποπτεία και αστυνόμευση των δανικών αρχών. Είναι οι στρατιώτες των πάγων ή όπως ονομάζονται στη γλώσσα τους οι "Slædepatruljen SIRIUS "(Περίπολοι Ελκήθρων Σείριος), για τους οποίους είχαμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο.


Τους ξαναφέρνω στη μνήμη, διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον άρθρο για την τελική δοκιμασία αξιολόγησης ενός σχολείου τους στην επιβίωση σε αρκτική περιοχή, που έγινε στο Μέστερσβιγκ(Mestersvig), μια μικρή βάση τους στη Γροιλανδία. Η αξιολόγηση περιλάμβανε πορεία 100 χιλιομέτρων με σκι, ώστε να διαπιστωθεί η ικανότητά τους να αντέξουν και να επιβιώσουν σε περίπτωση που χρειασθεί.

Ποιά είναι αυτή η περίπτωση; Αν για απρόβλεπτους λόγους αποσπαστούν από την περίπολό τους, που αποτελείται από το "ζευγάρι" τους και τα σκυλιά των ελκήθρων, θα πρέπει να διανύσουν μόνοι τους μια απόσταση που μπορεί να φτάσει και τα 100 χιλιόμετρα, για να βρουν ένα σταθμό ανεφοδιασμού ή ένα καταφύγιο ανάγκης. 

Γιατί όπως είναι τα καταφύγια κατανεμημένα στην αχανή έκταση της δανικής Γροιλανδίας, αυτή είναι η μεγίστη απόσταση που θα πρέπει κάποιος να μπορεί να διανύσει στο χειρότερο σενάριο, για να σωθεί. Δηλαδή να είναι μαθημένος να επιβιώσει τουλάχιστον για 24 ώρες, κινούμενος στον πάγο!
Οι εκπαιδευόμενοι παίρνουν τις τελικές οδηγίες από τον εκπαιδευτή πριν ξεκινήσουν τη δοκιμασία των 100 χιλιομέτρων, μπροστά από τον πύργο ελέγχου της βάσης Μέστερσβιγκ, η οποία διαθέτει και ένα αεροδιάδρομο 1800 μέτρων. (Πηγή)
Η  δοκιμασία των 100 χιλιομέτρων που θα πρέπει οι εκπαιδευόμενοι να διανύσουν  στο διάστημα των 24 ωρών, γίνεται με κίνηση επί κύκλου μήκους 5 χιλιομέτρων, γύρω από το στρατόπεδο. Οι εκπαιδευόμενοι, εκτός από τα σκι πορείας που έχουν, παίρνουν μαζί τους έναν μικρό φορητό ασύρματο, ένα πιστόλι φωτοβολίδων, ένα τυφέκιο με πυρομαχικά, νερό και μια σοκολάτα των 200 γραμμαρίων, η μόνη τροφή για όλη τη δοκιμασία.

Η εκκίνηση  γίνεται πρωινές ώρες, με θερμοκρασία -23 βαθμούς Κελσίου, συνεχίζεται όλο το βράδυ με θερμοκρασία -32 βαθμούς, για να ολοκληρωθεί το επόμενο πρωινό. Οι εκπαιδευόμενοι ξεκινούν ανά πέντε λεπτά έκαστος και κινούνται απολύτως μόνοι, χωρίς να επιτρέπεται συνομιλία ή δημιουργία "παρέας" μεταξύ τους.

Η κυκλική κίνηση επιτρέπει στους εκπαιδευτές να τους παρακολουθούν στενά και να τους ελέγχουν. Το ίδιο και ο γιατρός! Κάθε στροφή σημειώνεται σε πίνακα, με τον χρόνο που κάνει ο εκπαιδευόμενος. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος αργεί να περάσει από το σημείο ελέγχου, ενεργοποιείται η ασφάλεια για να τον βρει το ταχύτερον! Γιατί αν κάτσει για "ξεκούραση" και κλείσει τα μάτια του, θα μείνει έτσι για πάντα! Γίνεται εύκολα αντιληπτή η περίπτωση κόπωσης ή υποθερμίας, από τον χρόνο που κάνει κάθε εκπαιδευόμενος ανά στροφή. Αν για παράδειγμα από 50 λεπτά τη στροφή, αρχίσει ο χρόνος να μεγαλώνει φτάνοντας στις 2 ώρες, είναι δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένας εκπαιδευόμενος συνεχίζει την κίνησή του, ενώ ο ήλιος ανατέλλει για δεύτερη φορά, γι' αυτόν. Η συγκεκριμένη δοκιμασία των 100 χιλιομέτρων έγινε  πριν λίγες ημέρες και ο πρώτος από τους 12 εκπαιδευόμενους έκανε  χρόνο 17 ώρες και 24 λεπτά, ενώ ο τελευταίος 20 ώρες και 44 λεπτά. (Πηγή)
Η κίνηση είναι συνεχής με τον ρυθμό που επιθυμεί ο καθένας, αρκεί να έχει τελειώσει μέσα στο 24ωρο. Βέβαια, το μυστικό για να μην πάθεις υποθερμία είναι, να κινείσαι με τέτοιο ρυθμό ώστε να μην ιδρώνεις πολύ, που προκαλεί πάγο ανάμεσα στα στρώματα ρουχισμού που τελικά έτσι χάνουν τις μονωτικές τους ικανότητες.

Μετά την δοκιμασία γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των εκπαιδευομένων για τυχόν προβλήματα υγείας ή το χειρότερο για κρυοπαγήματα στα άκρα! Το βέβαιο είναι ότι μετά από  100 χιλιόμετρα σκι, το ηθικό έχει ανέβει, μαζί με την κούραση! Όσοι περάσουν τη δοκιμασία, ξέρουν ότι αν χρειασθεί μπορούν να το ξανακάνουν! Κυρίως όμως ξέρουν ότι έχουν καταταγεί πλέον στην Περίπολο Sirius!
Ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...