Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η Μαρίν Λε Πεν προηγείται σε δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας‏


Η Μαρίν Λε Πεν προηγείται σε δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Η Μαρίν Λε Πεν, ηγέτιδα της γαλλικής άκρας δεξιάς προηγείται σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Parisien για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα γίνουν την άνοιξη του 2012.

Η Λε Πεν, με ποσοστό 23%, βρίσκεται μπροστά από τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί.

Η δημοσκόπηση της εφημερίδας -που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Harris interactive- θα δημοσιευτεί την Κυριακή.

Πολιτικές αναλύσεις στο Παρίσι εκτιμούν ότι στις προεδρικές εκλογές θα επαναληφθεί το προηγούμενο εκείνων του 2002, όταν δηλαδή πέρασε στον τελικό γύρο ο πατέρας της Μαρίν Λε Πεν, Ζαν-Μαρί Λε Πεν και ηττήθηκε, τότε, από τον τέως πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Η Μαρίν Λε Πεν διαδέχθηκε τον πατέρα της στην ηγεσία της άκρας δεξιάς στα μέσα Ιανουαρίου κι αμέσως ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να επιλέξουν το φθινόπωρο τον υποψήφιο πρόεδρό τους. Η πρώην υποψήφια Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η Μαρτίν Ομπρί, κι ο πρώην γγ του Σοσιαλιστικού κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, είναι δυνητικοί υποψήφιοι.

Ωστόσο, πολλοί δεν αποκλείουν μια υποψηφιότητα Στρος Καν, με τον ίδιο να μην αποκλείει τη διεκδίκηση του κομματικού χρίσματος για τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου 14 μήνες.
 Τον περασμένο μήνα, δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA έδειξε ότι ποσοστό 59% των Γάλλων πολιτών δεν επιθυμεί ο Νικολά Σαρκοζί να θέσει του χρόνου υποψηφιότητα για την προεδρία.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών θα προηγηθεί -με ποσοστό από 23% έως 28%- ο σοσιαλιστής Στρος Καν, εφόσον βέβαια είναι υποψήφιος. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έδειχνε ότι τη δεύτερη θέση θα καταλάμβανε ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ η Λεπέν την τρίτη.

Άλλη δημοσκόπηση έδειχνε ότι ο Στρος Καν, σημερινός πρόεδρος του ΔΝΤ, θα συντρίψει με 63% των ψήφων τον Σαρκοζί, που θα λάβει μόνον 37% των ψήφων, εάν οι δύο είναι υποψήφιοι στον Β΄ γύρο εκλογών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Figaro το Σάββατο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δηλώνει ότι δεν υπάρχει καλύτερος υποψήφιος πρόεδρος της γαλλικής Δεξιάς από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος» σημειώνει εμφατικά ο Γάλλος πρωθυπουργός. 
Από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...