Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ομιλία από μέλος του Μετώπου Νεολαίας στην εκδήλωση εις μνήμη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη


Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης από το χωριό Τσάδα της Πάφου κλείνει στα 18 του χρόνια τη σειρά των αθανάτων. Είναι ο πιο νεαρός απαγχονισθέντας . Ο Παλληκαρίδης είναι η ενσάρκωση του ονειροπόλου εφήβου αγωνιστή. Μια ιδιαίτερα συμπαθής μορφή στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων μαρτύρων.


Στις 19 Νοεμβρίου του 1955 οδηγήθηκε στο δικαστήριο και κατηγορήθηκε από τους δυνάστες για οχλαγωγία, έτσι ονόμαζαν οι Άγγλοι τις εθνικές διαδηλώσεις τις Κυπριακής νεολαίας.

Η δίκη ορίστηκε στις 6 Δεκεμβρίου. Την παραμονή της δίκης ενημερώνει τον πατέρα του με ένα γράμμα πως θα βγει στο βουνό. Έτσι περνά και από το σχολείο και αφήνει ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα: « Θα πάρω μια ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που πάν στη λευτεριά».


Οι εχθροί συλλαμβάνουν τον Βαγορή στις 18 Δεκεμβρίου του 1956, σε ένα ορεινό μονοπάτι να μεταφέρει όπλα σε αντάρτικο λημέρι. Καταδικάζεται σε θάνατο, και στις 13 Μαρτίου του 1957 μεταλαμβάνει από το δισκοπότηρο του ηρωισμού.


Πρότυπο νέου ο Ευαγόρας, θαρραλέος, ατρόμητος μα πάνω απ’ όλα Έλληνας. Πήγε στην αγχόνη χαμογελώντας καθώς εκτελούσε το χρέος του και πέθαινε για την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα και όχι για κάποια μορφή ομοσπονδίας, και για καμιά ειρηνική συμβίωση με κανένα Τούρκο.


Δυστυχώς σήμερα, βλέπουμε μια αποχαυνωμένη νεολαία, μια νεολαία των ναρκωτικών, των τηλεστάρ και των ριάλιτι σόου. Τη νεολαία των πολιτικάντηδων, αυτών των καλοβολεμένων που με τη καλοδουλεμένη προπαγάνδα τους έφτιαξαν μια αδιάφορη νεολαία χωρίς ιδανικά.


Όμως, προς απογοήτευση πολλών, σήμερα υπάρχει η νεολαία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), η οποία δε ξέχασε και ούτε πρόκειται, η οποία μάχεται, αγωνίζεται και κρατά άσβεστη τη δάδα της ελπίδας, κρατά ψηλά τις σημαίες, ανατριχιάζει με έννοιες όπως Έθνος και Ελλάδα.


Η νεολαία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), προχωρά με φάρο και καθοδηγητή τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, προχωρά με ιδανικά και αξίες, με ορθό το λάβαρο, προχωρά με θάρρος, προχωρά ολοταχώς και ακάθεκτη προς τη νίκη.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Κυριάκος Χ΄΄Μιχαήλ
Μέτωπο Νεολαίας Ε.ΛΑ.Μ.
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...