Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Παγιώνεται η εκλογική επιρροή της γαλλικής ακροδεξιάς
Μπορεί οι Σοσιαλιστές της Μαρτίν Ομπρί να κέρδισαν στον πρώτο γύρο των περιφειειακών εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο, η είδηση δεν ήταν ούτε η υψηλότατη αποχή ούτε το «Βατερλώ» του Σαρκοζί: η είδηση ήταν το 15% που απέσπασε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, κατορθώνοντας να περάσει στον β' γύρο σε 400 καντόνια.



Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε το 25,1% των ψήφων και αποσπά την πλειοψηφία από τις 2.026 έδρες που πρόκειται ανακατανεμηθούν στα λεγόμενα Γενικά Συμβούλια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις γαλλικές περιφέρειες.


Το κόμμα του Σαρκοζί Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) απέσπασε το 17,1% των ψήφων, ποσοστό ενδεικτικό της χαμηλής δημοτικότητας του προέδρου.


Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν ακολουθεί με το 15,3% των ψήφων, παγιώνοντας τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα.


Το Μέτωπο της Αριστεράς ξεπέρασε το 9%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι κινήθηκαν στο 8,30%, ενώ 6% ψήφισε τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα.


Το ποσοστό της αποχής κινήθηκε, όπως αναμενόταν, σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 56%.


«Το γαλάζιο κύμα της Μαρίν (Λεπέν) σάρωσε στη Γαλλία», «Περιφερειακές εκλογές: Αποχή ρεκόρ στον πρώτο γύρο. Στα ύψη το Εθνικό Μέτωπο», «Αυστηρή τιμωρία για τον Σαρκοζί και το κόμμα του UMP» είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους του γαλλικού Τύπου.


Το αποτέλεσμα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό», δεδομένου ότι ουδέποτε είχε κερδίσει σε τέτοιες εκλογές, ενώ κατόρθωσε για πρώτη φορά, να είναι παρόν στο β' γύρο σε περίπου 400 καντόνια.


Οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου θα αντιμετωπίσουν τους Σοσιαλιστές σε 204 καντόνια, σε 89 τον Σαρκοζί, σε 37 τους κομμουνιστές και σε 37 υποψηφίους από διάφορα άλλα μικρότερα κόμματα.


Έτσι, ο μεγάλος προβληματισμός του πολιτικού κόσμου σήμερα είναι ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να αποκλεισθεί η ακροδεξιά από τα καντόνια.


Στις συζητήσεις κυριαρχεί ως τώρα η ιδέα ενός «Δημοκρατικού Μετώπου», που μεταφράζεται στην υπόδειξη στους ψηφοφόρους των περιοχών που γίνονται «μονομαχίες» με το Εθνικό Μέτωπο να ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλον υποψήφιο.


Ήδη, το Σοσιαλιστικό κόμμα κάλεσε τους εκλογείς να φράξουν το δρόμο του Εθνικού Μετώπου ψηφίζοντας τον δεξιό υποψήφιο UMP εάν χρειαστεί


Αντίθετα ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, αρχηγός του UMP, απέρριψε την όποια συμφωνία για ένα «Δημοκρατικό Μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς, δηλώνοντας ότι αφήνει τους εκλογείς να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε πρωινή σύσκεψη που είχε ο Νικολά Σαρκοζί με το επιτελείο του κόμματος UMP, φέρεται να τάχθηκε υπέρ της περίφημης (από την εποχή Μιτεράν) τακτικής «ni-ni» (ούτε- ούτε), δηλαδή «ούτε Εθνικό Μέτωπο-ούτε αριστερά».


Ωστόσο, ήδη δύο υπουργοί με δηλώσεις τους διαχώρισαν τη θέση τους λέγοντας ότι θα ψηφίσουν αριστερό υποψήφιο εάν χρειαστεί.


Πρόκειται για την Βαλερί Πεκρές, υπουργό Ανώτατης Παιδείας και Έρευνας, και τη Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υπουργό Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Στέγασης.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231100577


Το είδαμε στην λίστα μηνυμάτων ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...