Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Άσκηση ταχείας προληπτικής ανάπτυξης ενισχύσεων στο Α.Αιγαίο με άλμα από C-130 (βίντεο)



Επίδειξη  ετοιμότητας των αλεξιπτωτιστών της 2ας ΜΑΛ παρακολούθησε σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος με άλμα το οποίο πραγματοποίησε δύναμη επιπέδου Λόχου στο πεδίο ρίψης Μεγάρων. Να σημειωθεί ότι την δύναμη αποτελούσαν κληρωτοί κάτι που καθιστά τη σημασία της επιθεώρησης από τον Α/ΓΕΕΘΑ ακόμη μεγαλύτερο.
Ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος συνοδευόταν από τον από τον Διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Ζαχαρία Βερίγο και η παρακολούθηση τις ρίψης έγινε με τον Α/ΓΕΕΘΑ να παρακολουθεί το άλμα μέσα από το αεροσκάφος C-130 που επέβαιναν και οι Αλεξιπτωτιστές.

Εκτός από τη ρίψη των αλεξιπτωτιστών της 2ας ΜΑΛ πραγματοποιήθηκε και ρίψη εφοδίων από το 865 Τάγμα Εναέριου Ανεφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).
Η άσκηση είχε την επωνυμία «ΒΕΛΟΣ 1» και σκοπό είχε την κατάδεικη της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε ότι αφορά την ταχεία μεταφορά ενισχύσεων σε περίπτωση κρίσης.
Βάσει των νέων δογμάτων μαζική ρίψη αλεξιτπωτιστών γίνεται μόνο προκειμένου να υπάρξει ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων σε σημείο της επικράτειας το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο πιθανής προσβολής από τον εχθρό, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες.
Δηλαδή το βασικό δόγμα αεροκίνησης έχει αλλάξει: Δεν προβλέπεται πλέον ρίψη αλεξιπτωτιστών μέσα στην "φωτιά" της μάχης, καθώς οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Ακόμα και η αεροκίνηση με ελικόπτερα π.χ. σε νησιά του Α.Αιγαίου, προβλέπεται πλέον να γίνει πριν την έναρξη των επιχειρήσεων.
Και σημειώνεται πως ο Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο τμήμα συσκευασίας των αλεξιπτώτων επιθεωρώντας το σχετικό χώρο. Οι συσκευαστές αποτελούν τον κινητήριο «μοχλό» κάθε δύναμης Αλεξιπτωτιστών καθώς είναι αυτοί που ετοιμάζουν, επιθεωρούν και παραδίδουν ευθύνη τους τα αλεξίπτωτα.
Είναι από οι πρώτοι που ενεργοποιούνται σε περίπτωση σοβαρής κρίσης εθνικής ασφάλειας καθώς είναι αυτοί που θα παραδώσουν τα αλεξίπτωτα στις αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Για αυτό το ξεχωριστό ενδιαφέρον του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για αυτό το αφανές πλην όμως κρισιμότατο κομμάτι των αεραποβατικών επιχειρήσεων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...