Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κ.Ο. Λεμεσού – Ομιλία για την κοινή Ιστορική πορεία Ελλάδος - Κύπρου από το 1571

Κ.Ο. Λεμεσού – Ομιλία για την κοινή Ιστορική πορεία Ελλάδος - Κύπρου από το 1571
Οι παρευρισκόμενοι στα κατάμεστα γραφεία της Κ.Ο. Λεμεσού είχαν την τύχη, την Παρασκευή 4/10, να παρακολουθήσουν μία άκρως διαφωτιστική ομιλία από τον συναγωνιστή Μαρίνο για τα Ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο και κατ’ επέκταση την Ελλάδα από το 1571. Το 1571 η οθωμανική αυτοκρατορία εισέβαλε και κατέκτησε την Κύπρο μετά από τιτάνιες και χρονοβόρες μάχες, κυρίως στην Αμμόχωστο. Οι οθωμανοί επέβαλαν σκληρά και βάναυσα φορολογικά μέτρα στους Έλληνες της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα άρχισε και ένα περιορισμένο κύμα εποικισμού. Η Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Κύπρου ταλαιπωρήθηκε και εκδιώχτηκε ανελέητα, με αποτέλεσμα κάποιοι να αναγκαστούν να εξισλαμιστούν και άλλοι να ευχαριστούν τον Ελληνορθόδοξο Θεό στα κρυφά, για να μην εκδιωχτούν.

Με την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης το 1821, ο ξεσηκωμός στις τάξεις των Eλλήνων της Κύπρου ήταν ανεπανάληπτος, με εκατοντάδες συμπατριώτες μας να  σπεύδουν να στηρίξουν τον αγώνα για Ελευθερία. Ο βάρβαρος τούρκος για να κατευνάσει τα πνεύματα εκτελεί άνανδρα τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και άλλους φλογερούς πατριώτες, μητροπολίτες της εκκλησίας της Κύπρου.
Με το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλαμβάνει την Κύπρο το 1878, η φλόγα για Ένωση αναζωπυρώνεται στις ψυχές όλων των Ελλήνων της Κύπρου. Όμως, οι άγγλοι ήθελαν την Κύπρο για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, εκμεταλλευόμενοι την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου. Με κάθε ευκαιρία όμως η Κύπρος στεκόταν στο πλευρό του Ελληνισμού σε όλους του πολέμους, δείχνοντας τον πόθο που είχαν για Ένωση. Πολλοί Έλληνες της Κύπρου έχυσαν την τελευταία ρανίδα του αίματός τους στα ιερά χώματα της Μακεδονίας της Βορείου Ηπείρου, αλλά και όπου αλλού πρόσταζε το ιερό καθήκον της Πατρίδος.
Απόσταγμα τόσων αιώνων αγώνα για την πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα ήταν το Ενωτικό δημοψήφισμα, που άρχισε την 15η Ιανουαρίου, κατά το οποίο το 96% απαίτησε την πολυπόθητη Ένωση. Η απόφαση όμως της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κυπρίων για Ένωση δεν φάνηκε να ισχύει σε δημοκρατικές χώρες όπως την Αγγλία, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μέχρι και σήμερα την ημέρα που θα εκπληρωθεί ο πόθος των προγόνων μας που πέθαναν για ένα ιδανικό και μία υπέρτατη αξία, την ΕΝΩΣΗ. 
omilia-4oct2 624d7

1 σχόλιο:

Εθνικιστής μέχρι το κόκκαλο... είπε...

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ ΚΥΠΡΟΣ-ΑΙΓΑΙΟ-ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΙΑΙΟ!!!
₪ΕΛΛΑΣ₪-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ!!!
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...