Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

"Κάντο όπως η Ισλανδία": Οι εθνικιστές σάρωσαν εκλογές και ... δανειστές!


"Κάντο όπως η Ισλανδία": Η νησιωτική χώρα επλήγη πρώτη και επλήγη συντριπτικά από την οικονομική κρίση του 2008. Και απ'ότι φαίνεται είναι η πρώτη που θα εξέλθει από αυτή εφαρμόζοντας πρακτικές υπερήφανου εθνικισμού σε όλα τα επίπεδα, αλλά πάνω απ'όλα στο οικονομικό επίπεδο.
Πέντε χρόνια αφότου οι ασύδοτοι τραπεζίτες (ίδιοι παντού...) προκάλεσαν την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας την εξουσία ανέλαβε ένας δεξιός εθνικιστικός συνασπισμός με έναν 38χρονο ηγέτη τον πρωθυπουργό Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον που εξελέγη τον Απρίλιο με ένα κεντρικό σύνθημα: Υποσχέθηκε ανακούφιση από τις ασφυκτικές δόσεις των στεγαστικών για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

H άνοδος του Γκουνλάουγκσον στην εξουσία εξέπληξε αρνητικά πολλούς πολιτικούς παρατηρητές που δεν περίμεναν ότι το εθνικιστικό ρεύμα θα σάρωνε την Ισλανδία, όπως ακριβώς στην Ελλάδα το 2012 δεν περίμεναν ότι οι εθνικιστές σε όλο το δεξιό φάσμα, από ΝΔ μέχρι Λαϊκό Σύνδεσμο, θα κυριαρχούσαν.
Ομως ο συνασπισμός ο συνασπισμός Αριστερών και Πρασίνων που είχε αναλάβει την εξουσία και είχε επιβάλει στη χώρα το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υπέστη τη χειρότερη ήττα στην ιστορία της χώρας. Όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ.
Την εξουσία κατέλαβε ένας εθνικιστικός συνασπισμός δεξιών κομμάτων - το Κόμμα της Ανεξαρτησίας και το Προοδευτικό Κόμμα του Γκουνλάουγκσον - ο οποίος κυβερνούσε τη χώρα τα χρόνια της άνθησης (2003-8) που προηγήθηκαν της κατάρρευσης.
Αλλά με ένα νέο φλογερό εθνικιστή ηγέτη. Οι προεκλογικές διακηρύξεις του Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον στάθηκαν αφορμή να κατηγορηθεί από τα συστημικά κόμματα και τους τραπαζίτες ως "λαϊκιστής" αλλά αυτά που έκανε μετά την περήφανη νίκη του, έκανε τους παντες "να τρίβουν τα μάτια τους":
Είχε υποσχεθεί επίσης ότι θα έτριζε τα δόντια στους ξένους πιστωτές της Ισλανδίας - κυρίως Βρετανούς και Ολλανδούς - οι οποίοι συνεχίζουν να στοιχειώνουν τη χώρα. Και το έκανε!
Αντί να συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού των προκατόχων του προς τη βρετανική και την ολλανδική κυβέρνηση, τους είπε να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και να φύγουν από την Ισλανδία την οποία"αρκετά είχαν ρουφήξει" όπως τους είπε. Και αρνήθηκε να μετακυλίσει στους πολίτες το χρέος των τραπεζών!
«Εμείς οι Ισλανδοί, ως απόγονοι των Βίκινγκ, είμαστε πολύ ατομιστές και δυσκολευόμαστε να ανεχθούμε την εξουσία, πόσω μάλλον την καταπίεση» είπε σε μια από τις πρώτες ομιλίες του ως πρωθυπουργού και όσοι τον άκουσαν τους ήρθε στο μυαλό η Ελλάδα και οι Έλληνες...
Η κύρια προεκλογική υπόσχεση του Γκουνλάουγκσον ήταν ότι θα απαιτούσε από τους ξένους πιστωτές - τους οποίους αποκαλούσε «γύπες» - κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για 10% ανακούφιση στα στεγαστικά δάνεια όλων των ιδιοκτητών ακινήτων.
Οι αντίπαλοί του στις εκλογές τον περιγελούσαν για αυτή την υπόσχεση. «Δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει το 2007» έλεγαν περιπαικτικά. Αλλά το απαίτησε και ... πέτυχε!
Οι Ισλανδοί έχουν ανακτήσει την περηφάνειά τους και τον έχουν θεοποιήσει: "Μιλάει στους δανειστές όπως πρέπει και διεκδικεί αυτά που πρέπει" σχολίαζε ένα κάτοικος του Ρέϊκιαβικ, μιλώντας στο CNN.
Ο Ισλανδός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει το τελικό πλάνο για το πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων και μειώσεων των στεγαστικών δανείων εντός του Νοεμβρίου.
Είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί υπό πίεση για να εξηγήσει πώς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του, αλλά η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει....
"Αναμένουμε να δούμε αν θα κερδίσει περισσότερα στύβοντας τους ξένους πιστωτές από όσα θα χάσει από το πλήγμα που θα δεχθεί η φήμη της Ισλανδίας ανάμεσα στους διεθνείς επενδυτές"έγραψε ο «Guardian».
Τον περασμένο μήνα ο Γκουνλάουγκσον πήγε στο Λονδίνο για να μιλήσει στο Επενδυτικό Φόρουμ της Ισλανδίας και τελείωσε την ομιλία του δηλώνοντας: "Ελπίζουμε να δούμε εσάς και τα χρήματά σας στην Ισλανδία με διαφορετικούς όρους απ'ότι οι κερδοσκόποι μας κατέστρεψαν το 2008" είπε καταχειροκροτούμενος.
Ήδη η Ρωσία έχει προσφερθεί να δώσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στην Ισλανδία, αν η χώρα χρειαστεί φτηνό δάνειο για να ανορθωθεί η οικονομία της...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...