Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πώς μας παρακολουθούν οι ΗΠΑ και μέσω facebook


Το πρόγραμμα Prism, που αποκάλυψε ο Σνόουντεν και βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας κατά το αμερικανικό σύνταγμα, επιτρέπει στην NSA να ελέγχει το περιεχόμενο των επικοινωνιακών δεδομένων τα οποία διακινούνται μέσω φορέων όπως το facebook το YouTube, το Skype κ.λπ.
Eιδικά το facebook αποτελεί το βασικό όργανο παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών βάσει των αποκαλύψεων Sνόουντεν κα ελέγχεται απ'ευθείας από την NSA.

Χάρη στο Prism, η NSA μπορεί να παρακολουθεί δισεκατομμύρια τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και κάθε είδους ηλεκτρονικά μηνύματα εντός και εκτός ΗΠΑ κάθε μήνα, με τον εκπεφρασμένο στόχο της προστασίας του αμερικανικού έθνους από τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ωστόσο, ο πραγματικός Μεγάλος Αδελφός είναι ένα πολύ ευρύτερο και πανίσχυρο πρόγραμμα που έχει θέσει σε λειτουργία η NSA από την αρχή του 2013, το οποίο φέρει τον εύγλωττο κωδικό «Απεριόριστος Πληροφοριοδότης».
Μάλιστα αυτός ο ηλεκτρονικός σπιούνος δεν ενδιαφέρεται καν για το περιεχόμενο των όποιων μηνυμάτων, αλλά για την «ταυτότητά τους», τα λεγόμενα metadata.
Χάρη σε εξαιρετικά εξελιγμένους αλγόριθμους, ο «Απεριόριστος Πληροφοριοδότης» συλλέγει και επεξεργάζεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο εκατομμύρια στοιχεία και συνδυάζει δεδομένα όπως η διεύθυνση IP, το αρχείο των συνδιαλέξεων ή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ακόμη και άλλες, πιο προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες, όπως το φύλο, η ηλικία, τα στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.λπ.
Ειδικοί λένε ότι με αυτό τον τρόπο «ελέγχοντας μόνο τα αρχεία της διεύθυνσης IP, κάποιος μπορεί να ξέρει τι κάνεις, σαν να διαβάζει το ημερολόγιό σου. Και ακόμη περισσότερο, σαν να βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σου».
Mε το facebook ελέγχουν ολόκληρες ομάδες πληθυσμού, γνωρίζουν τις συνήθειές τους και το που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή.
Η διαχείριση των metadata ή των Big Data, καθώς οι ποσότητες και το είδος των πληροφοριών είναι κολοσσιαίες, θεωρείται κάτι σαν πανάκεια - σαν φάρμακο αλλά και σαν φαρμάκι για μια σειρά από εφαρμογές: διεισδύοντας στο ψηφιακό μυαλό δισεκατομμυρίων πολιτών, ύποπτων και μη, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (σε συνεργασία κυρίως με τις βρετανικές ομόλογές τους) επαίρονται ότι ματαίωσαν δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ στην αποτελεσματική αξιοποίηση των αλγόριθμων οφείλονται επίσης ο εντοπισμός καθώς και η τελική εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Το πιο κρίσιμο και επικίνδυνο κομμάτι του αόρατου ιστού που έχει υφάνει η NSA στην προσπάθειά της να παγιδέψει ολόκληρο τον κόσμο είναι ο έλεγχος του ΤΑΤ-14, του πολυδαίδαλου δικτύου υποθαλάσσιων αγωγών που συνδέει την Αμερική με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία.
Κάθε δευτερόλεπτο σε καθέναν από αυτούς τους ηλεκτρονικούς υπερ-διαύλους κυκλοφορούν 1,9 terabytes δεδομένων, όσο περίπου 240 ώρες βιντεοσκοπημένης εικόνας.
Οταν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και επεξεργασίας ενός τέτοιου ασύλληπτα μεγάλου όγκου πληροφοριών, καταλαβαίνει κανείς ότι το κινητό της Μέρκελ, με ή χωρίς το τσιπ-φύλακα άγγελο που το προστατεύει από την παγίδευση, είναι απλώς ένα μέρος του παιχνιδιού - ούτε καν το πιο δύσκολο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...