Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η Τουρκία αποκάλυψε ισραηλινό δίκτυο πρακτόρων

Oι Ισραηλινοί, αν και κρατούν χαμηλούς τόνους, βλέπω πίσω από τη διαρροή τον διοικητή της ΜΙΤ, Hakan Fidan.
Oι Ισραηλινοί, αν και κρατούν χαμηλούς τόνους, βλέπω πίσω από τη διαρροή τον διοικητή της ΜΙΤ, Hakan Fidan.
Σοβαρή κρίση συγκλόνισε στις αρχές του χρόνου τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να προμηθεύσει στις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες κατάλογο με τις ταυτότητες δέκα Ιρανών που είχαν συναντήσεις εντός τουρκικού εδάφους με πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ. Γνώστες των μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζουν την τουρκική πρωτοβουλία «προσπάθεια ραπίσματος κατά των Ισραηλινών».

 Το περιστατικό, που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά, αναδεικνύει τη φύση του υπόγειου πολέμου που διεξάγεται στα παρασκήνια των διπλωματικών επαφών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η ισραηλινή οργή για την αποκάλυψη των πρακτόρων της Μοσάντ ίσως να εξηγεί την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου να αρνηθεί να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την επίθεση στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» τον Μάιο του 2010 και τον θάνατο εννέα Τούρκων πολιτών. Ο Νετανιάχου ζήτησε εν τέλει συγγνώμη τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Ερντογάν, υποκύπτοντας στις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον.
Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αποκάλυψη του ισραηλινού δικτύου αποτελεί ατυχή εξέλιξη, η Ουάσιγκτον απέφυγε να διαμαρτυρηθεί στις τουρκικές αρχές. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πείστηκαν πως η διαρροή των ονομάτων των πρακτόρων αποτελούσε αντίποινα για το περιστατικό του «Μαβί Μαρμαρά», εκτιμώντας πως ίσως να επρόκειτο για «επεισόδιο» στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Η Μοσάντ φέρεται να διαχειριζόταν το ιρανικό της κατασκοπευτικό δίκτυο μέσω της Τουρκίας, επιτρέποντας στην τουρκική ΜΙΤ να καταγράφει τις μυστικές συναντήσεις των Ισραηλινών πρακτόρων με τους Ιρανούς. Η Ουάσιγκτον απέδωσε έτσι τη διαρροή σε έλλειψη εμπιστοσύνης και όχι στις ελλείψεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η Μοσάντ, με περισσότερα από πενήντα χρόνια αγαστής συνεργασίας με την Αγκυρα, δεν θα φανταζόταν ότι οι Τούρκοι θα «έδιναν» Ισραηλινούς σε εχθρική δύναμη. Η συνεργασία αυτή έχει τις ρίζες της στην ανεξαρτησία του Ισραήλ το 1948 και στις προσπάθειες του πρώτου επικεφαλής της Μοσάντ, Ρόιβεν Σιλοά, που προσέφερε πεδίο επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε Τούρκους πράκτορες.
Αλλοι βλέπουν πίσω από τη διαρροή τον «δάκτυλο» του επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Ο Φιντάν, ο οποίος εκτός από επικεφαλής της ΜΙΤ είναι και στενός σύμβουλος του Ερντογάν, διοχέτευσε το 2010 ευαίσθητες διαβαθμισμένες ΝΑΤΟϊκές πληροφορίες στο Ιράν, ενώ πολλοί στην Ουάσιγκτον ισχυρίζονται πως ο Φιντάν εξοπλίζει ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...