Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

"Καθάρισε" η ΜΥΚ στη Λιβύη - Αναπτύχθηκε στο λιμάνι της Τρίπολης και διασφάλισε το σημείο επιβίβασης


«Καθάρισε» η ΜΥΚ στο λιμάνι της Τρίπολης προκειμένου με ασφάλεια να μπορέσουν να επιβιβαστούν στη φρεγάτα «Σαλαμίς» οι 186 Έλληνες και ξένοι υπήκοοι, τη στιγμή που σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων επικρατούσε «κόλαση φωτιάς» με τους ισλαμιστές να ρίχνουν «βροχή» σφαιρών.
Οι επίλεκτοι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού αναγκάστηκαν να πατήσουν λιβυκό έδαφος και να αναπτυχθούν στο λιμάνι της Τρίπολης με σκοπό να ασφαλίσουν περιμετρικά τον κατάλληλο χώρο στον οποίο στήθηκε ο σταθμός επιβίβασης για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων και ξένων υπηκόων.

Βρίσκονταν συνεχώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη και ευτυχώς δεν χρειάσθηκε να την πατήσουν…
Την ίδια στιγμή άλλοι άνδρες της ΜΥΚ με το ειδικά εξοπλισμένο φουσκωτό σκάφος συνόδευαν τις φουσκωτές λέμβους του Λιβυκού Ναυτικού με τις οποίες γίνονταν η μεταφορά στη φρεγάτα "Σαλαμίς".
Για κάποια στιγμή, οι καιρικές συνθήκες «ταρακούνησαν» την επιχείρηση, καθώς οι λέμβοι δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τους πολίτες στη φρεγάτα. Τότε επιστρατεύθηκαν ρυμουλκά σκάφη της Λιβύης. Και στην περίπτωση αυτή οι άνδρες της ΜΥΚ ήταν εκεί για να διασφαλίσουν την μεταφορά των υπηκόων και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η επιχείρηση.
Γνώριζαν τόσο οι ίδιοι όσο και ο διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών που βρισκόταν επί της φρεγάτας «Σαλαμίς» και συντόνιζε τις κινήσεις πώς όσο περνάει η ώρα ο κίνδυνος αυξάνεται σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί.
Όπως έγραψε το defencenet.gr και επιβεβαιώνεται και από το Πολεμικό Ναυτικό όλα τα οπλικά συστήματα της φρεγάτας «Σαλαμίς» ήταν σε ετοιμότητα προκειμένου να υποστηρίξουν την επιχείρηση σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.
«Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής», αναφέρουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού.
Την ίδια ώρα πάντως, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, μαζί με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ βρίσκονται σε επικοινωνία καθώς υπάρχει αίτημα από πλευράς Κίνας για τον απεγκλωβισμό περίπου 1.000 κινέζων πολιτών από τη Λιβύη που βρίσκονται στο λιμάνι της Τρίπολης και αναμένουν… βοήθεια.
Η Ελλάδα έχει προσφερθεί να βοηθήσει με την αποστολή επιβατηγών πλοίων όπως έγινε και το 2011. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται πώς ίσως χρειασθεί και στρατιωτική κάλυψη με πολεμικά πλοία ή και με το πλοίο γενικής υποσττήριξης "Προμηθέας". Η φρεγάτα που περιπολεί στο νότιο Αιγαίο βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Πηγές από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πάντως πώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω εμπλοκής του ΠΝ.
Διαβάστε πώς στήθηκε καρέ καρέ η επιχείρηση στην Τρίπολη.
"Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 30 Ιουλίου 2014, αποφασίστηκε η διεξαγωγή επιχείρησης εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από τo λιμένα της Τρίπολης Λιβύης, με τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα για τα δεδομένα μιας τέτοιας αποστολής, η προετοιμασία του πλοίου ολοκληρώθηκε σύντομα και η φρεγάτα απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας. Στο πλοίο, το οποίο διαθέτει και οργανικό ελικόπτερο, επιβαίνει και ο Διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ 2) καθώς και κατάλληλα εξοπλισμένη ομάδα της ΔΥΚ.
Μετά από πλου 27 περίπου ωρών (650 ν.μ) η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ κατέπλευσε στις προσβάσεις του λιμένα της Τρίπολης Λιβύης, απογευματινές ώρες Πέμπτης 31 Ιουλίου 2014. Άμεσα η ομάδα της ΔΥΚ ασφάλισε περιμετρικά κατάλληλο χώρο στο λιμένα προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί από το προσωπικό της φρεγάτας, ο σταθμός επιβιβάσεως. Η φρεγάτα παρέμενε σε ασφαλή κατά το δυνατόν, απόσταση κοντά στο λιμένα και η επιβίβαση των πολιτών έγινε από φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού.
Λόγω του μεγάλου ύψους κύματος δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του συνόλου των πολιτών με τις λέμβους και για το λόγο αυτό η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά. Η ομάδα της ΔΥΚ με ειδικά εξοπλισμένο πλωτό συνόδευε τις λέμβους και τα ρυμουλκά κατά τη διάρκεια των δρομολογίων από την ξηρά στο πλοίο. Παράλληλα, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση οιαδήποτε απειλής. Η όλη κίνηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας.
Επιβιβάστηκαν συνολικά 186 πολίτες εκ των οποίων 77 (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Πρεσβείας) είναι από Ελλάδα, 78 από Κίνα, 10 από Ην. Βασίλειο, 12 από Κύπρο, 7 από Βέλγιο, 1 από Αλβανία και 1 από Ρωσία.
Στη συνέχεια η φρεγάτα απέπλευσε και κινείται προς το λιμένα Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει πρωινές ώρες Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...