Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Εκποιήσεις ακινήτων - Να πέσουν οι μάσκες



Wilbur Ross
Αξίωση του πιο πάνω κυρίου, του αμερικανού Wilbur Ross, είναι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ακινήτων, μια αξίωση της οποίας την ικανοποίηση απαίτησε ο ίδιος από το κράτος, προκειμένου να συμμετάσχει με 400 εκατομμύρια στην αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου. Η απαίτηση έγινε, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, αποδεκτή, παρά το γεγονός ότι ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από έγκυρες τραπεζικές πηγές.

Χωρίς ψήφιση του νομοσχεδίου, φέρεται να είπε ο Wilbur Ross στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν πρόκειται να επενδύσω μισό σχεδόν δισεκατομμύριο στην τράπεζα. Ο Wilbur Ross είχε επαφές και με άλλους αξιωματούχους του κράτους πριν διαβουλευθεί με τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου . Ο αμερικανός που είναι πρώην τραπεζίτης και γεράκι των Rothchild έχει ειδικότητα στο να επενδύει σε χρεοκοπημένες εταιρείες και κράτη, να κτυπά και να φεύγει με τεράστια κέρδη (Αργεντινή, Ιρλανδία κ.λ.π). Για να πετύχει κάτι τέτοιο έχει ως πολιτική του την επιβολή εξ αρχής σκληρών όρων πριν από κάθε επένδυση.
Όλα στον ELA

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής απαιτεί  ότι το ένα δισεκατομμύριο που θα προέλθει από την αύξηση κεφαλαίου δεν θα χρησιμοποιηθεί για να πάρει ανάσα η οικονομία, αλλά θα δοθεί απευθείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για κάλυψη των υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας, τον γνωστό ως ELA. Η υποχρέωση της Τράπεζας Κύπρου ανέρχεται γυρω στα 9 δισεκατομμύρια και αποτελεί «κληρονομιά» την οποία φορτώθηκε πέρυσι,  όταν υποχρεώθηκε να «αγοράσει» τη Λαϊκή Τράπεζα. Ομοίως, τα 950 εκατομμύρια τα οποία άντλησε το κράτος πριν από ενάμιση περίπου μήνα, από τη διεθνή αγορά και τα οποία δόθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου έναντι της υποχρέωσης του 1,8 δις που είχε δώσει το 2012 για στήριξη της Λαϊκής, κατέληξαν και αυτά στον ELA. Στον ELA θα καταλήξει άλλο ένα δισεκατομμύριο, το οποίο θα εκδώσει ως ομόλογο η Τράπεζα Κύπρου σύντομα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε μια προσπάθειά της να μειώσει το βάρος που κλήθηκε να αναλάβει και το οποίο είναι 3,5 φορές το κεφάλαιό της.

Πολλά έχουν γραφτεί για το θέμα του ELA, σε σχέση με τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη ο οποίος αντί να βρίσκεται στην φυλακή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε από τις δικές μας τσέπες και του κατάθεσε σε ξένη τράπεζα στην Αγγλία €600000 ως ‘’φιλοδώρημα καταστροφής’’ και τον έστειλε εκεί για να τα απολαύσει. Θα πρέπει επίσης επιτέλους να επιδειχθεί πολιτικό θάρρος κυρίως από όσους βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» το συντομότερο για να αποκαλυφθεί ποιοι και γιατί συμπεριφέρθηκαν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν κι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται, ποιοι και γιατί δεν ανέλαβαν τις ευθύνες που τους αναλογούσαν και τους αναλογούν ακόμα και σήμερα.

Θέλει εξασφάλιση της επένδυσής του ο 
Ross

Γνωρίζοντας όλα αυτά ο Wilbur Ross, ότι δηλαδή τα δισεκατομμύρια δεν θα ριχθούν στην αγορά για να πάρει ανάσα ώστε να επανεκινήσει η οικονομία, αλλά θα δοθούν για μείωση του ELA, θέλησε να εξασφαλίσει την επένδυσή του ζητώντας επίσπευση των εκποιήσεων. Για κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα μπορούσε να δεσμευθεί η Τράπεζα Κύπρου, αλλά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη . Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας δεσμεύσεις ότι το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι ότι χειρότερο για τους δανειολήπτες, θα περάσει από τη Βουλή. Πέραν όμως των δεσμεύσεων, στον Wilbur Ross ελέχθη ότι με το 19% που θα αποκτήσει θα μπορεί να ελέγχει σχεδόν απόλυτα την τράπεζα, μέσω της θέσης την οποία θα αναλάβει στο διοικητικό συμβούλιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ενημερωτικό δελτίο, το οποίο η Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε για την αύξηση κεφαλαίου, υπάρχει ειδική αναφορά στη σχέση μεταξύ της πορείας της τράπεζας και της ψήφισης του νομοσχεδίου. Η πορεία της τράπεζας, αναφέρεται, έτσι όπως τη χαράζει η διεύθυνση και η διοίκηση, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναδόμηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και τις δημοπρασίες.
Τρόικα και Wilbur Ross απαιτούν την  ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ακινήτων ως έχει και χωρίς καμία απολύτως αλλαγή για να μας δώσουν χρήματα. «Η δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Κυβέρνηση», και κατ’ επέκταση πάνω από τα κεφάλια του κυπριακού λαού επικρέμαται επικίνδυνα και σε σχέση με την οικονομία γενικά και σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου ειδικότερα. Θα πρέπει να ληφθεί όμως σοβαρά υπ' όψιν το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικότατο μέρος της οικονομίας, αφού ουσιαστικά είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΤΚ μειώνει την εσωτερική αξία της επένδυσης των ήδη κουρεμένων καταθετών κατά 30%. Δηλαδή, πέραν της μείωσης του ποσοστού με την εισαγωγή των νέων μετοχών θα μειωθεί και η εσωτερική αξία της μετοχής κατά 30%, που ισοδυναμεί με 16 σεντ ανά μετοχή. Αυτό, μαζί με την επιδείνωση της σχέσης μεταξύ δανειοληπτών, καταθετών, αλλά και επενδυτών με τις τράπεζες γενικά, βαραίνει το κλίμα σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων ακόμα και από οφειλέτες οι οποίοι έχουν μεν τη δυνατότητα, αποφεύγουν όμως να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Η πρώτη φάση της επιδείνωσης τη σχέσης καταθετών αλλά και επενδυτών και με το κράτος και με τις τράπεζες, ήταν αυτή του Μαρτίου του 2013, της απόφασης δηλαδή του Γιούρογκρουπ για κούρεμα. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια δεύτερη φάση, αυτήν της παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης, τόσο έναντι του κράτους όσο και έναντι των τραπεζών, εξαιτίας του κουρέματος, του «επιθετικού» ορισμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και άλλων παραγόντων».

Είναι επιτέλους καιρός να αφήσουμε τους θεατρινισμούς και τις αβρότητες και να επιδειχθεί πολιτικό θάρρος για διεκδίκηση κεφαλαίων από την ίδια την Ελλάδα, η οποία προστατεύτηκε από την Κύπρο και το 2011 το 2013 έναντι μηδενός ανταλλάγματος. Αντίθετα, συνέβη το παράδοξο η Κύπρος να πληρώσει, αντί να πληρωθεί, για την προστασία που προσέφερε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ευρωσύστημα γενικότερα.
Αυτός είναι ο Πρόεδρος μας και οι συν αυτόν, σαν ένας σύγχρονος Ναινέκος, όπως και στο Γιούρογκρουπ του Μάρτη του 2013 με το κούρεμα καταθέσεων, έτσι και τώρα κάνει ότι μπορεί για να μας υποθηκεύσει στους πάτρωνες του ως σύγχρονους δουλοπάροικους και σκλάβους για να μην μπορέσουμε ποτέ στο μέλλον να σηκώσουμε κεφάλι. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους σε μια χώρα μπανανία που δεν έχουν όπως αποδεικνύεται ούτε αυτοί ούτε η Κυβέρνηση καμιά εξουσία, κάνουν συνεχείς προτάσεις για βελτίωση στο Νομοσχέδιο Αναστασιάδη γνωρίζοντες ως πόντιοι πιλάτοι ότι τίποτα δεν μπορούν να πετύχουν εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα. Οι πολιτικοί μας και τα κόμματα τους ως διεφθαρμένοι, αναξιόπιστοι και ανίκανοι που είναι δεν είναι σε θέση να πετύχουν τίποτα γιατί έχουν πλέον χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και την αξιοπιστία τους έναντι των ξένων
Το 1974 χαρίσαμε οι ανόητοι το 40% της γής μας στους τούρκους, με το πιο πάνω νομοσχέδιο ουσιαστικά θα ξεπουλήσουμε την υπόλοιπη Κύπρο στα ξένα συμφέροντα. Και τότε και τώρα δεν υπήρξε τιμωρία γιατί κομματοκρατία και τραπεζοκρατία χειραγώγησαν και συνεχίζουν να χειραγωγούν την πουλημένη Κυπριακή Δικαιοσύνη. Πότε επιτέλους ξεσηκώνεται ένας λαός για να σώσει την πατρίδα του από τους εσωτερικούς εχθρούς της; σίγουρα σήμερα γιατί αύριο δεν θα υπάρχει. Οι ένοχοι είναι γνωστοί, εμπρός λοιπόν ο καθ’ ένας από εμάς, με όπιο τρόπο μπορεί, ας καταστούμε με τον έναν η τον άλλο τρόπο πραγματική απειλή ενάντια σε όσους επιχειρούν να ολοκληρώσουν την καταστροφή της Κύπρου μας.
Όμηρος Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...