Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Edward Snowden

Ο εδ
Ο Edward Snowden αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ έριξαν κατά λάθος το ίντερνετ στη Συρία όταν η NSA προσπάθησε να εγκαταστήσει μυστικό λογισμικό παρακολούθησης της διαδικτυακής κίνησης στη χώρα. ©Wired
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί διεθνώς η εφ΄όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο 30χρονος πρώην υπάλληλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Edward Snowden, από τη Μόσχα για το περιοδικό Wired. Η αποκαλυπτική συνέντευξη δόθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα μετά από πολύμηνη προσπάθεια του δημοσιογράφου και συγγραφέα, James Bamford στο ξενοδοχείο Metropol, εκεί όπου ο τελευταίος είχε συναντήσει προ εικοσαετίας δύο σημαντικούς πρώην αξιωματικούς της σοβιετικής KGB: τον Victor Cherkashin, χειριστή των Αμερικανών κατασκόπων Aldrich Ames και Robert Hanssen, και τον Yuri Modin, υπεύθυνο για την περιβόητη ομάδα των «Cambridge Five». Ο Snowden φωτογραφίζεται και μιλά για τη ζωή του, για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αλλά και για το πώς έφτασε στο σημείο να διαρρεύσει στοιχεία για τα απόρρητα προγράμματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών της ΝSA αφού έχει αφαιρέσει πρώτα την μπαταρία του κινητού του τηλεφώνου για να μην “γεω-εντοπιστεί”.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Edward Snowden:
  • Μιλώντας για την παιδική του ηλικία, αποκαλύπτει ότι ένα από τα καλύτερα αναγνώσματά του ήταν η Ελληνική μυθολογία. Επηρέαστηκε βαθύτατα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και την άνοιξη του 2004 προσπάθησε να καταταγεί στις ειδικές δυνάμεις, λόγω της δυνατότητας που παρείχαν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ποτέ τη βασική εκπαίδευση γιατί έσπασε και τα δύο του πόδια.
  • Προσελήφθη από τη CIA ως τεχνικός δικτύων και επικοινωνιών, όπου με έκπληξη ανακαλύπτει ότι ο εξοπλισμός της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών είναι τεχνολογικά ξεπερασμένος. Αφού εκπαιδεύτηκε για ένα εξάμηνο από τη CIA, μετέβη στη Γενεύη με διπλωματική κάλυψη της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ώστε να υποστηρίξει αποστολή της υπηρεσίας για τη στρατολόγηση ατόμων που κατέχουν κομβικές θέσεις στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα. Εκεί έρχεται σε επαφή με δεκάδες πράκτορες της CIA που δηλώνουν απογοητευμένοι με την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή γενικότερα.
  • Οι πρώτες ανησυχίες για τις πρακτικές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δημιουργήθηκαν όταν ο Snowden ανακάλυψε πως «βασανίζαμε ανθρώπους και είχαμε παρακολουθήσεις χωρίς εντάλματα». Οι ελπίδες του για αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής πολιτικής με την εκλογή Obama διαψεύστηκαν.«Έλεγε ότι δεν επρόκειτο να θυσιάσει τα δικαιώματά μας. Ότι δεν θα αλλάξουμε αυτό που είμαστε απλά για να συλλάβουμε ένα μικρό ποσοστό τρομοκρατών». Αλλά ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος τον απογοήτευσε: «Τράβηξαν τον εντελώς αντίθετο δρόμο. Τι σημαίνει για τη δημοκρατία και για μια κοινωνία όταν οι άνθρωποι που εκλέγεις στη βάση των δεσμεύσεων τους μπορούν να εξαγοράσουν τη θέληση των ψηφοφόρων;».
  • Ως υπάλληλος της ΝSA, συνεργάστηκε με τους υπεργολάβους της, Dell και Booz Allen Hamilton, επεδίωξε και πέτυχε μετάθεση στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Yokota, έξω από το Τόκιο, όπου ανέλαβε να εκπαιδεύσει κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη στην ασφάλεια των δικτύων από κυβερνοεπιθέσεις της Κίνας.
  • Το Μάρτιο του 2012 μετατέθηκε στις εγκαταστάσεις της NSA στη Xαβάη, όπου αποκτά σχεδόν πλήρη πρόσβαση σε ολόκληρο το δίκτυο της NSA. Eκεί ανακαλύπτει ότι η υπηρεσία του διοχέτευε χωρίς επεξεργασία δεδομένα στο Ισραήλ που αφορούσαν κυρίως τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις εκατομμυρίων Αμερικανών αραβικής καταγωγής. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι το σύνολο των δεδομένων από τις παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών των Αμερικανών πολιτών αποθηκεύονται στο Mission Data Repository «χωρίς εισαγγελική εντολή ή την παραμικρή υπόνοια ή ένδειξη εγκληματικής ενέργειας».
  • Αποκαλύπτει ότι εντόπισε έγγραφο του διοικητή της NSA, Στρατηγού Keith Alexander, με εντολή για παρακολούθηση των ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου που επισκέπτονται «πολιτικοί εξτρεμιστές» (political radicals), δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταστραφεί η φήμη και αξιοπιστία εκείνων που ασκούν δριμεία κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Edward Snowden©
O Edward Snowden με τον πρώην διοικητή της ΝSA και της CIA, Πτέραρχο ε.α. Michael Hayden, σε δεξίωση το 2011. ©Wired
  • Το 2012, η ομάδα χάκερς TAO της NSA επιχείρησε να εισβάλλει σε κεντρικό ρούτερ ενός διαδικτυακού παρόχου της Συρίας εν μέσω εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Με το λογισμικό που θα εγκαθιστούσε η ομάδα, οι αμερικανικές υπηρεσίες θα είχα πλήρη πρόσβαση στη διαδικτυακή κίνηση όλης της χώρας και θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες όλης της χώρας. Αλλά κάτι πήγε λάθος και τελικά με την παρέμβασή τους οι χάκερς έριξαν ολόκληρο το Ιντερνετ στη Συρία μολονότι η Δαμασκός δεν αντελήφθη ποτέ ότι πίσω από την κίνηση αυτή ήταν η αμερικανική κυβέρνηση. Στο επιχειρησιακό κέντρο της ομάδας ΤΑΟ έλεγαν χάριν αστεϊσμού για να αποφορτιστεί η ένταση: «Ακόμα κι αν μας ανακαλύψουν, μπορούμε πάντα να ισχυριστούμε δάκτυλο του Ισραήλ!»
  • Αποκαλύπτει την υπάρξη του MonsterMind, ενός απόρρητου προγράμματος της NSA που είναι σε θέση να εξαπολύει αυτοματοποιημένες κυβερνο-αντεπιθέσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. «Θα μπορούσε κάποιος να βρίσκεται στην Κίνα και να κάνει την επίθεσή του και να φανεί ότι προέρχεται από τη Ρωσία. Και τότε εμείς θα καταλήγαμε να εξαπολύσουμε επίθεση [στα δίκτυα] κάποιου ρωσικού νοσοκομείου. Τι γίνεται τότε;» αναρωτιέται.
  • Θέλοντας να πείσει για την αγαθότητα των προθέσεων του, ο Snowden εξομολογείται ότι λειτούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε η κυβέρνηση να έχει μια ιδέα του τι ακριβώς έκλεψε. Όπως ισχυρίζεται, άφησε ψηφιακά ίχνη ώστε αυτοί που θα αναλάμβαναν την έρευνα να μπορούσαν εύκολα να καταλάβουν ποια έγγραφα έχει αντιγράψει και ποια έγγραφα έχει απλά «ακουμπήσει» ώστε να γίνει κατανοητό ότι πρόθεσή του δεν ήταν να γίνει κατάσκοπος για λογαριασμό ξένης χώρας αλλά να προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα είχε τον απαραίτητο χρόνο να «καλύψει τα νώτα της», αλλάζοντας κωδικούς και αναθεωρόντας τα επιχειρησιακά της σχέδια. Τελικά όμως πιστεύει ότι το μόνο που έκαναν όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεσή του ήταν να καταλήξουν στον αριθμό των εγγράφων που ακούμπησε – 1,7 εκατομμύρια έγγραφα. «Πίστευα ότι απλά θα τους δυσκόλευε. Δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο απόλυτα ανίκανοι».
  • «Ενας θάνατος είναι τραγωδία, ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική» αναφέρει χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας τη φράση του Στάλιν. «Ακριβώς όπως έγινε πρώτη είδηση η κατασκοπεία σε βάρος της Merkel και όχι η κατασκοπεία 80 εκατομμυρίων Γερμανών».
  • Η λύση του προβλήματος παράνομων παρακολουθήσεων βρίσκεται στην τεχνολογία και όχι στην πολιτική. «Η απάντηση είναι απλά η κωδικοποίηση. Με την κωδικοποίηση όλων των επικοινωνιών θα μπορούσαμε να τελειώσουμε μια και καλή με την μαζική παρακολούθηση από όπου κι αν προέρχεται».
  • O Εdward Snowden δηλώνει ότι «με ενδιαφέρει περισσότερο για τη πατρίδα μου παρά για το τι θα γίνει με μένα. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο νόμο να μετατραπεί σε πολιτικό όπλο ή να συμφωνήσουμε στον εκφοβισμό πολιτών που μάχονται για τα δικαιώματά τους, όσο καλή και να είναι η συμφωνία», αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να προχωρήσει σε κάποιου είδους συμφωνία με την NSA παρά το γεγονός ότι δηλώνει πως «θα έμπαινα εθελοντικά στη φυλακή αρκεί αυτό να εξυπηρετούσε το σωστό σκοπό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...